eur:
394.33
usd:
354.03
bux:
72756.67
2024. szeptember 18. szerda Diána

Veszélyben a sünök és a házi verebek

A sün és a házi veréb is felkerült a védelemre szoruló állatok listájára Nagy-Britanniában. 1997 óta csaknem megkétszereződött az ilyen élőlények száma a szigetországban.

Komolyabb védelemre van szüksége 1149 fajnak és 65 élőhelynek Nagy-Britanniában az ország úgynevezett Biodiverzitás Akcióterve szerint. A projektet 1997-ben vezették be, akkor 577 faj szerepelt a védelemre szorulók listáján.

A szakértők szerint a veszélybe került fajok száma nemcsak azért növekedett, mert egyre több élőhelyet pusztít el az emberi tevékenység, hanem azért is, mert most szélesebb körű kutatást végeztek a lista összeállítói, mint egy évtizeddel ezelőtt.

Veszélyben a sün

Felkerült a listára többek között a vízisikló és a közönséges medvelepke, valamint a fokozódó urbanizáció és a kertgondozás hiánya miatt veszélybe került a sün is. Emellett a szakértők szerint még mindig nem oldódott meg a palackorrú delfin, a vörös mókus és a vidra helyzete: élőhelyeiket továbbra is védeni kell.

Vannak azonban olyan állatok is, amelyeken látványosan segített, hogy felkerültek a veszélyeztetettek listájára. Ilyen például a bikapók, amely 50 éve nem látott mennyiségben él a szigetországban.

A területért felelős szakminiszter, Joan Ruddock szerint a felfrissített akcióterv segíthet a kormány környezetvédelmi politikájának alakításában is.

Rossz is, meg jó is

A brit madárvédelmi szervezet szerint aggasztó, hogy a listára több - összesen 59 - ismert kerti madárfaj is felkerült, olyanok, mint a házi veréb és a seregély.

A társaság egyik vezetője szerint azonban örömteli, hogy a korábban a lajstromban szereplő madarak közül többnek jelentősen nőtt a létszáma: ma már jóval több bölömbika, ugartyúk, haris, sövénysármány és erdei pacsirta él Nagy-Britanniában, mint egy évtizeddel ezelőtt.

Címlapról ajánljuk
Árvízhelyzet a Dunakanyarban és a fővárosban: elfogyott a római-partiak türelme

Árvízhelyzet a Dunakanyarban és a fővárosban: elfogyott a római-partiak türelme

A Dunakanyar több településén, Budapesten pedig a Római-parton és a Margit-szigeten megfeszített munkával készülnek a dunai árhullám hétvégi tetőzésére. Az egyik III. kerületi civil szervezet árvízvédelmi védmű megépítését követeli a Fővárosi Önkormányzattól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×