eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bikahere miatt pironkodik a polgármester

Mit tesz egy polgármester, ha kínos számára városa neve? Mindent elkövet azért, hogy megváltoztassa. Így van ezzel a dél-afrikai köztársaságbeli Durban első embere is.

Durban és a hozzá tartozó agglomeráció - együtt hivatalosan a zulu eThekwini nevet kapták - 2000 óta számít egy törvényhatósági területnek.

Ezzel a névvel van baja a nagyváros polgármesterének, Obed Mlabának, az eThekwini leggyakoribb fordítása szerint ugyanis annyit tesz "bikahere". A város első embere éppen ezért változtatni szeretne. Új névnek a KwaKhangelát javasolja, ami azt jelenti: "vigyázz".

Egy csomóan azt kérdezgetik a tengerentúlon, hogy mit jelent az eThekwini. Ilyenkor az ember hímezni, hámozni kezd, mert egyáltalán nem büszke rá, mi is a fordítása - idézte a polgármester szavait az egyik helyi lap.

Obed Mlaba azonban cáfolja, hogy azért kampányolna a névváltoztatás mellett, mert a mostani feszélyezi.

"Arra utaltam, hogy minden alkalommal, amikor valaki megkérdezi, mit jelent, bajban vagyok, mert senki sem tudja, pontosan honnan ered a név" - nyilatkozta a BBC-nek a város első embere.

"Bizonyosan nem én hoztam fel a here témát. Azért vannak vele nehézségeim, mert nem tudom az eredetét" - fejtegette.

A polgármester nyilatkozatai nyomán fellángolt a vita a dél-afrikai sajtóban az eThekwini név nyelvi gyökereiről, és már több lehetséges magyarázat napvilágot látott.

Obed Mlaba mindenesetre bejelentette: egy bizottság dönt majd arról, mi legyen a terület új neve.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×