eur:
394.95
usd:
356.57
bux:
73003.59
2024. szeptember 16. hétfő Edit

Biztos halált hoz a macska

Amikor Oscar megjelenik a providence-i idősotthon valamelyik betege mellett, az ápolónők azonnal riadót fújnak. A macska ugyanis mindig megérzi, ha valaki órákon belül meghal - és igyekszik a társaságával megkönnyíteni a távozását.

Oscar két éve él a Rhode Island-i idősotthonban, és eddig 25 beteg ágya mellett jelent meg néhány órával annak halála előtt - állítja a providence-i Brown Egyetem munkatársa, David Rosa, aki tanulmányt írt a macska viselkedéséről a New England of Medicine című szaklapban.

"Nem arról van szó, hogy a macska mindig elsőként jelenne meg a haldoklók ágya mellett. De mindig előkerül, és mindig a beteg halála előtti utolsó két órában" - tette hozzá az egyetem közegészségügyi professzora, Joan Teno, aki rendszeresen látogatja a betegeket az idősotthonban.

Oscar kölyökkora óta él az idősotthonban, és rendszeresen be-benéz a betegekhez, de amikor össze is gömbölyödik az ágyuk mellett, akkor a nővérek tudják, hogy hívni kell a betegek hozzátartozóit, hogy elbúcsúzzanak a szerettüktől.

"Azt hiszem, Oscar viselkedésének biokémiai magyarázata lehet" - vélekedik Teno professzor. Bár az idősotthonokban rendszeresen tartanak háziállatot, hogy a betegeknek legyen kit szeretgetniük, Oscar tehetsége különleges - bár nem egyedülálló.

Thomas Graves macskaszakértő szerint nincs bizonyíték arra, hogy a macskák megérzik a halált, de ezt nem is lehet kizárni. "A kutyák és a macskák képesek megérezni olyan dolgokat, amelyeket az emberek nem" - állítja.

A cikket író David Dosa pontosan beszámolt Oscar egyik esetéről. A macska az egyik nap letelepedett a 313-as szobában lakó idős ember ágyára. Az ápolónők azonnal hívták a beteg családját. Amikor a rokonok megérkeztek, a gyerek megkérdezte, mit keres a macska a nagyanyjánál. "Segít neki eljutni a mennyországba" - magyarázta az édesanyja.

A nagymama fél órán belül halott volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×