eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Véresebbé teszi a bűnözést a speed

Az utóbbi évek brutális gyilkosságai és támadásai közül rengeteget követtek el a metamfetamin, azaz a speed hatása alatt - az ausztrál sajtó számos esetet elevenített fel az utóbbi évekből, amelyeknél ez a drog volt a közös nevező.

Habár a hivatalos szervek tagadják az összefüggést, az ausztrál sajtó egy része amerikai mintájú vizsgálatokat adaptálva bizonyítottnak látja azt. A speed számlájára írt gyilkosságok, erőszakos közösülések és rablások közül sokat különös kegyetlenséggel követtek el.

Tavaly például egy 16 éves Perth-i iskolás lányt ölt meg két barát egy speed-parti után, 2003-ban pedig egy férfi ámokfutást rendezett, rablásokkal, erőszakos közösülésekkel és gyilkosságokkal Sydneyben és környékén, szintén a kábítószer hatása alatt.

A bűnügyi statisztikai és kutatóintézet júniusi tanulmánya nem látott összefüggést a speed használata és a bűnözés mértéke között. Azt ugyanakkor a szerzők is elismerik, hogy nagyon nehéz terepen járnak, mert sokszor nem derül ki a drogok szerepe egy-egy bűncselekmény elkövetése után, és az elkövetők is igyekeznek eltitkolni a szerek használatát.

Több lap is felrója, hogy a tanulmányban csak a kisebb súlyú bűncselekmények esetében vizsgálták a speed esetleges hatását, az emberölés és más, rendkívül erőszakos eseteknél nem, holott korábbi amerikai kutatásokban találtak utóbbiak és a metamfetamin használata között kapcsolatot.

A Sydney Morning Herald című lapnak nyilatkozó, pszichiátriai sürgősségi osztályon dolgozó ápolónő egyértelműen fogalmazott: "az erőszak és a speed közötti kapcsolatot teljesen alábecsülik".

"A metamfetamin paranoiát okoz, amely félelmet generál. A félelem menekülj vagy küzdj reakciót vált ki, ha pedig nem tudnak menekülni, ütni fognak" - vázolta a folyamatot Beaver Hudson.

Egy, a kábítószerrel összefüggő fegyveres rablássorozat után egy rendőrtiszt a speedet valóságos istencsapásának nevezte, amelynek egyik következménye a bűnözés erőteljes terjedése, ráadásul bátorságot, magabiztosságot és élvezetet biztosít az elkövetés közben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×