eur:
389.31
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Sárkánycsontnak hitték, és levesbe főzték a dinoszaurusz maradványait

Egy tonnányi dinoszaurusz-csontot ástak ki az egyik közép-kínai falu lakói, de nem jelentették be a leletet: levesbe főzték, vagy porrá őrölve orvosságként elfogyasztották, mert azt hitték, hogy egy sárkány maradványai.

Egészen tavalyig "sárkánycsontként" árulták a Henan tartománybeli falu piacán a leleteket. A csontok kilóját négy jüanért (95 forintért) mérték - számolt be az amerikai hírügynökségnek Tong Csi-ming professzor.

A Kínai Tudományos Akadémia paleontológiai intézetének munkatársa azt is elmondta, hogy szerencsére a leletből neki és munkatársainak is felajánlottak 200 kilónyi csontot kutatási célokra - így derült fény az esetre. "Azt hitték, repülő sárkány maradványait találták meg" - tette hozzá a professzor.

A csontból főzött levessel szédülésre, illetve lábfájdalmakra panaszkodó gyerekeket gyógyítottak. Az is előfordult, hogy összekeverték más anyagokkal, és a sérült testrészre csináltak belőle pakolást, mesélte. Legalább két évtizeden keresztül használták ilyen célokra a leleteket.

Tong tagja volt annak a régészcsoportnak, amely a közelmúltban megtalálta Henanban annak a 18 méteres, növényevő dinoszaurusznak a maradványait, amelyik 85-100 millió évvel ezelőtt élt. A környéken két másik dinoszaurusz faj maradványait is megtalálták. Itt felfedeztek megkövesedett dinoszaurusz-tojásokat is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×