eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán

Igaz horror: szervrablók Amerikában

Az amerikai hatóságok négy embert azzal vádolnak, hogy holttestekből loptak ki csontokat és szerveket, majd azokat orvosi célokra, például átültetésre tovább adták. A szervrablók a vád szerint több millió dollárt kerestek a horrorfilmbe illő üzleten.

A történet olyan, mintha valami olcsó horrorfilmből vették volna. De a több mint ezer áldozat családtagjainak ez egyáltalán nem fikció, hanem nagyon is valóság - fogalmazott Charles Haynes brooklyni kerületi ügyész.

A hatóságok egy volt fogorvost, két alkalmazottját, és egy temetkezési vállalkozót vádolnak azzal, hogy több mint ezer halott testéből távolítottak el csontokat, szerveket és szövetet, majd hamisított papírokkal komoly pénzekért eladták az ügy illegalitásáról mit sem sejtő klienseknek.

Az áldozatok között volt Alistair Cooke, a BBC neves rádiós riportere, aki 2004-ben 95 évesen hunyt el rákban. Az ő testéből ellopott részek papíron egy egészséges 85 éves férfi testrészeinek voltak feltüntetve, aki szívinfarktusban halt meg.

Az ügyészség szerint azonban az áldozatokat nem csak a lopásokkal becstelenítették meg: a szükséges részek eltávolítása után egyszerűen bennük hagytak például használt kesztyűket, és köpenyeket is.

Az egyik vádlott, a volt fogorvos - ügyvédje szerint - tagadja a vádakat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×