Határozottan fellépünk a szőlőültetvényeket megtámadó szőlő aranyszínű sárgaság terjedésének megfékezése és kordában tartása, valamint a támogatások uniós szintű kibővítése érdekében - jelentette ki közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter a tárca vasárnapi közleménye szerint.
Az aranyszínű sárgaság a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója, az emberi egészségre azonban teljesen veszélytelen. Megfertőződés esetén a tőkék terméshozama akár 20-50 százalékkal csökkenhet. A betegség főképpen az amerikai szőlőkabóca által terjed, így a kártevő elleni védekezéssel lassítható az aranyszínű sárgaság terjedése, így az agrártárca kéri az érintett gazdálkodókat a növényvédelmi szabályok betartására. A csaknem 20 éve jelen lévő amerikai szőlőkabóca gyorsan elterjedt Magyarországon, de az elmúlt 12 év hatósági növény-egészségügyi intézkedései lényegesen lelassították - közölte az Agrárminisztérium.
Nagy István kiemelte: jelenleg 13 vármegye 15 borvidékén mutatták ki a fertőzés jelenlétét, és főképp a nyugat- és dél-magyarországi vármegyéket érinti, kiváltképp a zalai borvidéket.
Az egész országban folyamatosan zajlanak a felderítések, amelyeket a vármegyei kormányhivatalok növényvédelmi szakemberei végeznek.
Nagy István megköszönte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, az érintett hegyközségi szervezetek, valamint a Veszprém Vármegyei Növényorvosi Kamara által létrehozott "Szőlő Fitoplazma Szőlész Csoportnak" a témában adott konstruktív javaslatait.
A gazdálkodók részéről fokozott körültekintést kér az agrártárca, ugyanis
a betegség korai felismerése nagyon fontos.
A fertőzés korai jellemzője, hogy
- a levelek fonák felé kanalasodik, háromszög alakban sodródik, valamint
- a fehér borszőlőfajták sárgulva, foltokban elhalnak a levelei.
- A kékszőlőfajták esetében a levélerek között vörösödés figyelhető meg, miközben a főerek zöldek maradnak.
- A levelek papírszerűen megkeményednek, majd lehullanak.
- A hajtások nem fásodnak,
- a vesszők elvékonyodnak, gumiszerűvé válnak, és gyakran a szomorúfűzre emlékeztető csüngő formát vesznek fel.
- Emellett rövidülnek az ízközök,
- a bogyók aszottá válnak, rossz ízűek, alacsony cukor-, de magas savtartalmúak lesznek.
A szőlősgazdáktól ezért kérik, hogy folyamatosan ellenőrizzék az ültetvényeiket - írta az AM.
Nagy István felhívta a gazdák figyelmét arra, hogy
a fertőzésgyanút a Nébih vagy az illetékes kormányhivatal növényvédelmi osztálya felé jelezni kell.
A mintavételt követően, ha a laboreredmény pozitív eredményt mutat, növény-egészségügyi zárlatot rendel el a hatóság és az érintett szőlőtőkét meg kell semmisíteni.
A szőlészetek, borászatok tájékozódhatnak az aktualitásokról, intézkedésekről, valamint a megelőzésről a Nébih tematikus oldalán.






