eur:
399.82
usd:
368.06
bux:
74228.2
2024. október 18. péntek Lukács
Nyitókép: Humda

Újabb útvonalakon lehet utazni ezekkel a különleges buszokkal – fotó

Budapest után a Volánbusz Zrt. üzemeltetésében a fővárosi agglomerációban folytatódik a hidrogén-üzemanyagcellával hatótávnövelt elektromos meghajtású csuklós autóbusz egy hónapos demonstrációs mintaprojektje.

A Budapest elővárosi forgalomban október 18. és 24. között lehet közlekedni a hidrogén üzemanyagcellás elektromos autóbusszal Érd vonzáskörzete és az Etele tér között. Ezután a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. koordinálásával Debrecenben is közlekedik majd a Daimler Buses GmbH Mercedes-Benz eCitaro G fuel cell típusú teszt autóbusza. Ott ingyenesen lehet majd rajta utazni.

A pontos menetrendeket a közlekedési szolgáltatók, a helyi közlekedési szolgáltatók fogják közölni a honlapjukon és a közösségi médiában (Volánbusz Zrt. - itt már fenn van a menetrend; DKV Debreceni Közlekedési Zrt. - még nem szerepel a honlapon).

A tesztelés Budapesten kezdődött, a fővárosi utasok október 8. és 16. között a 8E vonalán próbálhatták ki a hidrogénbuszt. Ez az egyik legforgalmasabb vonal fővárosban, keresztülszeli Budapestet és így sokan találkozhattak a legújabb technológiával. A jármű az elektromos hajtáslánc miatt e8E jelzéssel közlekedett.

Naponta átlagosan 272,5 kilométert tett meg az autóbusz, amely 100 kilométerenként átlagosan 8 kilogramm hidrogént fogyasztott.

Az utasok tetszését is elnyerte a járat különleges kialakítása, illetve az a megoldás, amelynek köszönhetően a belső monitorokon figyelhető meg, miként áramlik az energia a különböző hajtásláncokban.

A hidrogén-üzemanyagcellával megnövelt hatótávú elektromos járművek előnye, hogy egy töltéssel nagyobb távolságot tudnak megtenni, mint a csupán elektromos meghajtású társaik. Emellett a hidrogén nagy energiasűrűsége miatt lényegesen kisebb súlyt kell magával vinnie az autóbusznak, tehát több utast tud szállítani és lényegesen kisebb terhet jelent az útburkolatnak.

Amíg Budapesten és az agglomerációban közlekedik, az autóbuszt a Linde Gáz Magyarország Zrt. Illatos úti telephelyén üzemelő nagy nyomású töltőállomáson úgynevezett zöld hidrogénnel töltik fel, amelynek előállítása során nem keletkeztek káros anyagok és üvegházhatású gázok. Emellett a Volánbusz Zrt. Hunyadi úti telephelyén töltik fel a jármű akkumulátorát - írta közleményében a HUMDA.

"A hidrogén sokszínű felhasználása érdemben hozzájárulhat a klímavállalások teljesítéséhez, a kibocsátás-csökkentési tervek valóra váltásához. Térnyerésére a legrövidebb távon talán a közlekedésben kínálkozik alkalom a városi tömegközlekedés, a vasút és a közúti teherforgalom fokozatos zöldítésével. Magyarország igyekszik jó ütemben haladni a hidrogéntechnológia meghonosításában: idén nyáron átadtuk át az első hazai zöldhidrogén üzemet, az utasok egyre több magyar nagyváros helyi közlekedésben találkozhatnak hidrogén-üzemanyagcellás buszokkal" – emelte ki Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Címlapról ajánljuk
Nem jött be az osztrák államfő trükkje

Nem jött be az osztrák államfő trükkje

Hiába szólította fel egyeztetésre a választásokon a legjobban szereplő három párt vezetőjét Alexander Van der Bellen, a megbeszélések után is maradt a kormányalakítási patthelyzet.

Kis-Benedek József: nagyon furcsa, hogy a Hamász vezetője tűzharcba keveredett

Az izraeli hadsereg közleménye szerint véletlenül sikerült likvidálni Jahja Szinvár Hamász-vezért, de Kis-Benedek József furcsának találja, hogy a szigorúan őrzött férfi tűzharcba keveredhetett. A biztonságpolitikai szakértő nem tartja kizártnak, hogy Irán vagy a Hamász ellencsapást indít.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×