eur:
396.02
usd:
354.58
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Karácsony Gergely / Facebook

Karácsony Gergely: csütörtök reggel visszaadjuk a forgalomnak a rakpartokat

A Duna gyors apadásának köszönhetően folyamatosan adják vissza a budapestieknek a közösségi közlekedési útvonalakat. A H5-ös HÉV ismét a Batthyány térig jár, csütörtöktől pedig már az alsó rakparton is megindulhat a közúti forgalom. Összefoglaló.

Szerda reggel már az 550 centimétert sem érte el a Duna vízszintje Budapesten, egy méterrel került az alsó rakpart szintje alá.

A közlekedési korlátozások feloldásának tervezett ütemezéséről Karácsony Gergely főpolgármester nyilatkozott az InfoRádiónak.

"A budai oldalon már járnak a villamosok, illetve jár a 2-es metró, megáll a Batthyány téren. A pesti oldalon a Lánchíd-alagútban még áll a víz, tehát azt ki kell onnan szivattyúznunk. Ez kell ahhoz, hogy a budai és a pesti alsó rakpartot is ki tudjuk teljes mértékben takarítani. A kollégáim már sok tonna uszadékfát és szennyeződést távolítottak el az utakról. Úgy számolunk, hogy ha minden jól megy, akkor csütörtök reggel vissza tudjuk adni a forgalomnak a pesti és a budai alsó rakpartot is."

Közölte még, a 2-es, illetve a 23-as villamos közlekedése pénteken áll helyre "nagy valószínűséggel", hiszen itt egy ideiglenes villamosfordulót kellett fölépíteni, amelyet most visszabontanak.

Amit még fontos tudni, hogy a Margitszigeten, illetve a Hajógyárin a Főkert munkatársai vizsgálják a fakidőlés veszélyét.

"Ilyenkor nagyon laza a talaj, és a hét második felében szél is várható, nagyobb az esélye annak, hogy adott esetben a fák kidőlhetnek, a kollégáim minden egyes fát megvizsgálnak, ennek tükrében fogjuk tudni megnyitni a lakosság előtt a Margitszigetet, illetve az Óbudai-szigetet" - részletezte.

Ezzel kapcsolatban fontos hír, hogy a Margit hídi villamosok továbbra sem állnak meg a híd közepén, a 26-os és a 226-os buszok sem járnak még.

A H5-ös HÉV azonban már ismét a teljes vonalon közlekedik, a szentendrei HÉV budai alagútjában az apadás után vasárnap éjjel a homokzsákokat eltávolították, az aluljárót a Batthyány téren már az M2 metró utasai is használhatják újra. Az alagutat át is vizsgálták, ugyanígy a műszaki berendezéseket is, hogy bármi károsodott-e, illetve hogy a vasútüzem újraindítható-e az alagútban.

"Egy-két helyen egyébként megjelent a víz, az alagútban ennek a kiszivattyúzása is megtörtént" - tudta meg továbbá az InfoRádió Váczi Viktortól, a Mávinform sajtóügyeletesétől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 04:08
×
×
×
×