eur:
393.87
usd:
354.26
bux:
73058.17
2024. augusztus 22. csütörtök Menyhért, Mirjam
primary education, friendship, childhood, technology and people concept - group of happy elementary school students with smartphones and backpacks sitting on bench outdoors
Nyitókép: dolgachov/Getty Images

Ennyibe kerül a háztartásoknak a hírközlés

Emelkedtek a kiadások. Több mint felét a mobilszolgáltatásokra költjük.

Közel 21 ezer forint volt havonta egy átlagos háztartás hírközlési kiadása 2023-ban - derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kutatásából.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága azt írta, a kutatás szerint a hírközlési szolgáltatásokra, azaz mobiltelefonra, internetre, tévé-előfizetésre és otthoni (vezetékes) telefonra átlagosan 20 900 forintot fizettek a magyarok. A kiadások több mint felét a mobilszolgáltatás, vagyis a hanghívások és a mobiltelefonnal használt mobilinternet díja tette ki.

Az NMHH éves rendszerességgel végez piackutatást a háztartások hírközlési szolgáltatásokkal való ellátottságáról. A felmérés alapján ezen szolgáltatásokra 2023-ban átlagosan 20 900 forintot fizettek havonta, ez pedig 13 százalékkal több, mint az előző évben. A kiadásnövekedés még így is elmaradt az infláció átlagos mértékétől - mutattak rá a közleményben.

A hírközlési kiadások több mint felét (havi 12 400 forint) a mobilszolgáltatás, vagyis a hanghívások és a mobiltelefonnal használt mobilinternet díja teszi ki. Ezt követi a tévészolgáltatás költsége (átlagosan 4100 forint), majd az otthoni interneté (3500 forint). Az otthoni telefont már kevesebben használják, így átlagosan csak 600 forintot költ erre egy háztartás, a szintén kevesek által igénybe vett hangszolgáltatáshoz nem kapcsolódó mobilinternetre pedig 300 forintot - ismertette az NMHH.

A hírközlési összkiadásokba a hatóság munkatársai nem számolták bele a streamingszolgáltatásokat, azt ugyanis az emberek jellemzően közvetlenül a tartalomszolgáltatónak fizetik.

A közleményben kitértek arra is, érdemes megvizsgálni, hogy miként változott a szolgáltatások tartalma, hiszen a kiadások növekedését a több vagy jobb szolgáltatás iránti igény is indokolhatja. Ennek ellentmond, hogy 2022-ről 2023-ra az otthoni telefon igénybevétele jelentősen lecsökkent (42 százalékról 31 százalékra esett), illetve a hagyományos tévészolgáltatásra előfizetők aránya is kismértékben, de mérséklődött - fűzték hozzá.

A kutatásból kiderült az is, hogy a háztartásokban használt SIM-kártyák átlagos száma (ami 2023-ban 2,0 volt) és a többi szolgáltatástípus igénybevételének aránya pedig jelentősen nem változott. "Vagyis elmondhatjuk, hogy a kiadások annak ellenére növekedtek, hogy az emberek inkább kevesebb szolgáltatást vettek igénybe" - írták.

Az NMHH tudatta, hogy a háztartások kiadásnövekedése a mobiltelefon-szolgáltatások esetén volt a legjelentősebb. Míg 2022-ben havi 10 500, tavaly már 12 400 forintot költöttek erre a háztartások, nem beleszámolva az esetleges készüléktörlesztést vagy mobilvásárlásokat. Ez 18 százalékos kiadásnövekedést jelentett. Mindkét évben a mobil-előfizetések 73 százaléka volt a számlás előfizetés, és háromnegyedéhez tartozott mobilinternet-szolgáltatás is.

Az NMHH szakemberei lényegi bővülést a felhasználható adatkeret mennyiségében láttak. 2023-ban a megkérdezettek számlás mobil-előfizetéseinek 45 százalékához tartozott már 10 GB-ot meghaladó havi mobilinternet-adatkeret, míg 2022-ben ennek aránya csupán 32 százalék volt.

Címlapról ajánljuk
Ellenőriztetné az ortodox egyházakat a cseh szenátus védelmi bizottsága

Ellenőriztetné az ortodox egyházakat a cseh szenátus védelmi bizottsága

A cseh szenátus külügyi, védelmi és biztonsági bizottsága felszólította a Petr Fiala kormányát, hogy bízza meg a titkosszolgálatokat a csehországi ortodox egyházak vizsgálatával. Attól tartanak, hogy azokat orosz befolyásszerző műveletekre használhatják Csehországban, ahol a moszkvai és egész oroszországi patriarchátushoz tartozó orosz ortodox egyház, valamint a cseh és szlovák pravoszláv egyház működik.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.22. csütörtök, 18:00
Prószéky Gábor
Széchenyi-díjas programtervező matematikus, a HUN-REN Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 22. 15:59
×
×
×
×