eur:
397.24
usd:
363.87
bux:
70373.92
2024. augusztus 6. kedd Berta, Bettina
Hungarian money in the black wallet on a wooden background
Nyitókép: johan10/Getty Images

Továbbra sem kapnak fizetést az önkormányzati dolgozók Balmazújvárosban

Balmazújváros polgármestere a felelős azért, hogy nem kapnak fizetést az önkormányzati dolgozók a településen – közölte a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium.

Továbbra sem kapnak fizetést Balmazújváros polgármesteri hivatalának dolgozói, mert az önkormányzat testülete a jogszabályban megszabott határidőig nem alkotta meg sem az idei évi költségvetési rendeletét, sem a tavalyi zárszámadási rendeletet a kormányhivatal törvényességi felhívása ellenére sem. A mulasztás miatt jelenleg is a Kúria asztalán van az ügy.

Kedden ezért a város polgármestere és a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium előtt tart tiltakozó megmozdulást, és a tervek szerint egy petíciót is átadnak majd a minisztérium képviselőjének.

A tárca közleménye szerint hiába állítja Hegedüs Péter polgármester, hogy a Kúria kimondta: Balmazújvárosnak van jogszerűen elfogadott 2024. évi költségvetése, Magyarország legfőbb bírósági szerve még nem döntött ebben a kérdésben.

A probléma gyökere, hogy az önkormányzat a jogszabályban meghatározott március 15-i határidőig nem fogadta el a költségvetését, és nem sikerült szabályszerűen eleget tennie ennek a kötelezettségének a kormányhivatal törvényességi felhívása ellenére sem. Ezért a törvénysértésért indult az első eljárás a Kúrián Balmazújváros ügyében.

A hatályos jogszabályok szerint ugyanis, ha a helyi önkormányzat az adott évre március 15-ig nem fogadja el a költségvetését, illetve május 31-ig az előző költségvetési év zárszámadását, akkor a helyi önkormányzatot megillető előirányzat folyósítását felfüggesztik. Balmazújváros egyik határidőt sem tartotta be.

A minisztérium szerint Hegedüs Péter – a kúriai eljárás megindítása után – a képviselő-testület helyett egy személyben megalkotott ugyan egy költségvetési rendeletet, de ennek jogszerűsége és érvényessége kétséges. Annak megállapítására, hogy egy önkormányzati rendelet érvényes-e, sem a polgármesternek, sem a minisztériumnak nincs hatásköre, erre kizárólag a Kúria jogosult, ezért a kormányhivatal már hetekkel ezelőtt ezügyben is megkereste a legfőbb bírósági szervet, így már két kérdésben kell a Kúriának döntést hoznia. Fontos, hogy ameddig a Kúria nem határoz a beadványokról, település finanszírozását fel kell függeszteni. A polgármester minden ezzel ellentétes állítása valótlan – közölte a KTM.

A minisztérium tudomásul veszi a polgármesternek azt a döntését, hogy nem hajlandó a képviselő-testülettel együttműködni, jogszerűen megalkotni Balmazújváros költségvetését. A KTM azt ígéri, amint jogszerűen elfogadott költségvetése és zárszámadása lesz Balmazújvárosnak, a település visszamenőlegesen megkapja a nettó finanszírozását. Így történt ez a múlt évben is, amikor szintén nem tudott zárszámadást elfogadni az önkormányzat: a főispánnak kellett ezt megtennie helyette.

Címlapról ajánljuk
Órákon belül érkezhet Kamala Harris nagy bejelentése

Órákon belül érkezhet Kamala Harris nagy bejelentése

Kamala Harris alelnök múlt héten megszerezte a demokrata pártdelegáltak többségének a támogatását, így hivatalosan is a párt elnökjelöltje lett a novemberi elnökválasztáson. Hogy ezek után mi a „menetrend”, arról Veres Kristóf Györgyöt, a Danube Institute külkapcsolati vezetőjét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.06. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Felturbóztuk az előfizetéseinket: ismerd meg a Signature PRO-t!

Felturbóztuk az előfizetéseinket: ismerd meg a Signature PRO-t!

Az elmúlt hónapokban gőzerővel dolgoztunk azon, hogy továbbfejlesszük és még jobbá tegyük előfizetői szolgáltatásainkat. Ebben a munkában érkeztünk most fontos állomáshoz, melynek eredménye többek között, hogy új szolgáltatásokat vezetünk be Signature előfizetőink számára, mindezt úgy, hogy az előfizetés díja nem változik. Meglévő előfizetőinknek semmi dolguk nincs, ők eleve megkapják a mostantól Signature PRO csomag összes előnyét, egyúttal olvasóinkat csatlakozásra buzdítjuk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×