eur:
391.59
usd:
359.69
bux:
0
2024. július 16. kedd Valter
European community flags
Nyitókép: Getty Images/WALTER ZERLA

Megjöttek a hazai reakciók a magyar elnökség elleni uniós bojkottra

Az Európai Bizottság tagjaiból álló biztosi kollégium nem látogat Magyarországra, jelentették be hétfőn.

Az EB vezető szóvivője, Eric Mamer az X-en azt írta: az Európai Unió Tanácsa féléves magyar elnöksége kezdete "közelmúltbeli fejleményeinek" fényében Ursula von der Leyen elnök úgy határozott, hogy az Európai Bizottság vezető köztisztviselői szinten képviselteti magát az uniós tanács informális ülésein.

Magyarország soros EU-elnöksége elkötelezett az európai uniós tagállamokkal és intézményekkel folytatott lojális együttműködés mellett - közölte válaszul hétfőn Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter az X-en. Hangsúlyozta, hogy az uniós tagállamokat és intézményeket meghívták az elnökségi rendezvényekre, melyek célja a közös kihívások kezelése. Kiemelte azt is, hogy ezen a feladaton és felelősségen minden tagország és uniós intézmény osztozik. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európai Unió a tagállamok által alkotott nemzetközi szervezet, az Európai Bizottság pedig az EU intézménye, és

a testület nem válogathatja meg, hogy mely intézményekkel vagy tagállamokkal akar együttműködni.

Az Európai Bizottság minden döntése politikai megfontolásokon alapul? - vetette fel Bóka János.

A háborúpárti brüsszeli elit a békemisszió miatt állna bosszút Magyarországon, bojkottálják a magyar uniós elnökséget - jelentette ki az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára a Facebook-oldalára feltöltött bejegyzésében.

Zsigmond Barna Pál azt írta, Ursula von der Leyen bizottsági elnök szóvivője a közösségi médiában bejelentette, hogy a magyar miniszterelnök békemissziója miatt nem vesznek részt felsővezetői szinten az uniós tanácsüléseken.

Az európai parlamenti választásokat követően a baloldali és liberális elit, az Európai Néppárttal közösen újra megalkotta a "háborúpárti koalíciót", és a jelenlegi bizottsági elnök újraválasztására készülnek csütörtökön, miközben pedig az emberek a változásra szavaztak, a "háborúpárti Brüsszel" továbbra sem keresi a béke útját, és nyomást gyakorol azokra, akik a békéért dolgoznak - hangsúlyozta az államtitkár.

Az Európai Bizottság képtelen belátni, hogy az európai emberek békét akarnak, erre pedig tárgyalással, a diplomáciai csatornák újranyitásával, párbeszéddel sokkal nagyobb esély van, mint az eddigi fegyverszállításokra, szankciókra alapuló stratégiával - tette hozzá.

Az elmúlt két és fél év európai, brüsszeli és washingtoni stratégiája nem működött, bár a nyugati baloldali politikusok erről nyíltan nem beszélhetnek, mert akkor a saját politikai stratégiájuk kudarcát ismernék be - hangsúlyozta.

Zsigmond Barna Pál bejegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a harctéren nincs megoldás, azt máshol kell keresni, méghozzá a tárgyalóasztalnál, a diplomáciai csatornák megnyitásával.

"Azt látjuk, hogy a magyar miniszterelnökön kívül elfogytak azok az európai politikusok, akik mindenkivel beszélni tudnának, akit mindenhol fogadnának, akit mindenhol tárgyalópartnerként elfogadnának és Brüsszel ahelyett, hogy maga is a békén dolgozna, zsarolással próbálja a háborúpárti baloldal oldalára kényszeríteni hazánkat" - fogalmazott.

Az államtitkár leszögezte, a magyar elnökség továbbra is elkötelezett az őszinte együttműködés mellett az Európai Unió tagállamaival és intézményeivel, de ugyanígy a béke mellett is.

A tagállamok meghívást kaptak az elnökségi eseményeken való részvételre, amelyek legfőbb célja a párbeszéd folytatása, Európa versenyképességének helyreállítása, és az, hogy Európa visszanyerje vezető szerepét a világban. Ez a feladat és felelősség valamennyi tagállamnál és intézménynél közös - fűzte hozzá.

Zsigmond Barna Pál szerint sajnálatos, hogy a jelenlegi "Von der Leyen Bizottság" a saját pártpolitikai érdekei alá rendeli Európa jólétét, békéjét és biztonságát, továbbra sem törődik az európai emberek véleményével, továbbra is a háború pártján áll, és zsarolja azokat, így Magyarországot, akik a békéért dolgoznak.

"Mi Európa felemelkedéséért dolgozunk, ehhez pedig béke kell. Tegyük naggyá Európát!" - hangoztatta bejegyzésében az államtitkár.

Címlapról ajánljuk
Már nem behozzák, hanem itthon terjed a veszélyes vírus, lépni kell

Már nem behozzák, hanem itthon terjed a veszélyes vírus, lépni kell

A magyarok nyájimmunitása évtizedeken át védelmet nyújtott például a szamárköhögéssel szemben is, a környező országokban azonban fellazult az oltási fegyelem. Ráadásul nálunk is terjedőben van az oltásellenesség, ami azonban életveszélyes – figyelmeztet a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. A kötelező oltások fontosságára és a felnőttkori oltásismétlés lehetőségére Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi főosztályának osztályvezetője is figyelmeztetett.

Fekete Rajmund: a merénylet felerősíti Donald Trump politikai erejét

A hétvégi támadás után hétfőn megerősített biztonsági intézkedések mellett kezdődött a csütörtökig tartó republikánus konvenció, ahol hivatalosan is elnökjelöltté választották Donald Trump korábbi amerikai elnököt. A merénylet utóhatásairól az InfoRádióban Fekete Rajmund Amerika-szakértő, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója beszélt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×