eur:
394.88
usd:
357.4
bux:
0
2024. augusztus 19. hétfő Huba
A balatonfüredi Sundancepark - egykori görög falu - épületei. Felszámolási eljárás indult a  parkot üzemeltető cég ellen. A hányatott sorsú épületegyüttest 1994-ben kezdték el építeni, azóta már több üzemeltetője volt. Az épületek több évig üresen álltak, többször felújították őket. A görög falu a felszámolási eljárás miatt valószínűleg idén is zárva lesz.
Nyitókép: MTI/Nagy Lajos

Elbontották a balatonfüredi görög falut, már csak a nyomai látszanak - videó

A boltokból és szórakozóhelyekből álló "Sun City" három évtizedes története elég hányattatott volt, de az önkormányzatnak négy év küzdelem után sikerült elbontania.

Gyakorlatilag semmi nem maradt a város szégyenfoltjaként is emlegetett balatonfüredi görög faluból. A Balaton Televízió Facebook-oldal által közzétett videón látszik, hogy a helyszín ikonikus szökőkútjának két nagyobb darabján kívül teljesen elbontották a turistalátványosságként épített, ám elhanyagolt "városrészt" - írja az Index.

Az önkormányzat 2020 óta dolgozott azon, hogy elbonthassa a Sun City néven futó épületegyüttest. Egy darabig ellenállásban ütköztek azon bolttulajdonosok részéről, akik ragaszkodtak ingatlanjaikhoz. Ám, mint ahogy írják, a videóból úgy tűnik, hogy a kisajátítási eljárásnak és így a görög falunak is vége.

A sokak által tájidegennek tartott városrészt 1994-ben kezdték építeni, ám a befektetők pénze hamar elfogyott. 1995-ben jött létre a Görögfalu Kft., amelyet a károsult kereskedők hoztak létre, hogy mentség a befektetésük egy részét. Az épületek eután évekig üresen álltak. 2003-ban az épületegyüttes a Mesped csoporthoz került, ami a 2005-ös újranyitása után is teljesen üres maradt. 2008-ban a Sundance Park Kft. vette át, akik 2011-ben Sun City parknak nevezték el az átfestett, szórakozóhelyekkel feldúsított területet.

Azonban a görög falu teljesen sosem tudott integrálódni a településbe, és folyamatos súrlódás volt miatta a helyiek és a turisták között. Így 2024-ben, a Kúria jóváhagyásával a falut elbontották - írja a lap.

Címlapról ajánljuk

Már nem elég a munkával való elégedettség, más kell a legjobb dolgozók megtartásához

A munkavállalók majdnem fele (45 százalék) úgy érzi, hogy az elmúlt évben jelentősen megnőtt a munkaterhelése, kétharmaduk (62 százalék) pedig bizonytalannak érzi helyzetét a munkahelyi változások felgyorsulása miatt. Mindez a készségeik hosszú távú fejlesztésére ösztönzi őket, és 28 százalék akár váltana is munkahelyet egy éven belül - derül ki a PwC Global Workforce Hopes & Fears felméréséből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
Ezért aggódhat igazán az emberiség: szörnyű folyamat indult el az óceánok mélyén

Ezért aggódhat igazán az emberiség: szörnyű folyamat indult el az óceánok mélyén

A nyári hőhullámok során sorra dőltek meg a melegrekordok a Föld minden pontján, a felmelegedés pedig nem kerüli el a világ óceánjait sem. A sekélyebb, melegebb tengerekben és óceánokban a víz világszerte több helyen színpompás korallzátonyokat rejt, amelyek nem csupán gyönyörű színfoltok a turisták és a búvárok számára, hanem elengedhetetlenek a tengerek biodiverzitása végett is. Ugyancsak a tengerfenék nagyjából 1 százalékát borítják ilyen zátonyok, az óceáni élővilág egynegyede függ tőlük valamilyen módon. A korallokra azonban a melegedő időjárás és az emberiség környezetszennyezése egyre nagyobb veszélyt jelent. A pusztulásuknak beláthatatlan következményeit pedig a korallzátonyoktól különböző formában függő 1 milliárd ember fogja viselni a jövőben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 19. 08:10
×
×
×
×