eur:
394.92
usd:
368.83
bux:
71960.48
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Nyitókép: Pixabay

Megújulóenergia-alapú távfűtési rendszerek fejlesztésére kap csaknem 77 millió eurós uniós támogatást Magyarország - a nap hírei

További 1,4 milliárd eurót különített el az ukrajnai fegyverszállítások finanszírozására az Európai Unió, figyelmen kívül hagyva a magyar álláspontot. Görögországban júliustól engedélyezik a 6 napos munkahetet.

Megújulóenergia-alapú távfűtési rendszerek korszerűsítésére és fejlesztésére kap csaknem 77 millió eurós uniós támogatást Magyarország. Az Európai Bizottság az uniós Modernizációs Alapból oszt szét összesen 2,9 milliárd eurót 10 uniós tagállam között 39 energetikai kezdeményezésre.

Ismét drágulnak az üzemanyagok holnap, az árak 2 forinttal nőnek - írja a holtankoljak. Így keddtől a 95-ös benzin 608, a gázolaj 629 forintba kerülhet a kutakon.

Többlettel zárt a költségvetés májusban, miután a bevételek nőttek, a kiadások csökkentek, és megérkezett Brüsszelből a pedagógusok béremelésére korábban kifizetett összeg. Az államháztartási adatok szerint 49 milliárd forint volt a májusi költségvetési többlet, ami 2016 óta a legkedvezőbb mutató.

Átvették megbízólevelüket a hónap eleji választáson mandátumot szerzett európai parlamenti képviselők. A Fidesz-KDNP listájáról 11-en, a Tisztelet és Szabadság Párt listájáról heten, az MSZP-DK-Párbeszéd-Zöldekéről ketten, a Mi Hazánk Mozgalom listájáról egy képviselő jutott be az EP-be.

További 1,4 milliárd eurót különített el az ukrajnai fegyverszállítások finanszírozására az Európai Unió. A döntéskor a magyar álláspontot figyelmen kívül hagyták a külügyek tanácsában. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ezt úgy minősítette, hogy szégyentelenül áthágták a közös európai szabályokat.

A gázkereskedelmet is érintő újabb szankciókat fogadott el Oroszország ellen az uniós Külügyek Tanácsa. A 14. szankciós csomag egyebek közt azt tartalmazza, hogy az európai kikötők nem értékesíthetnek tovább orosz cseppfolyósított földgázt más országoknak. Az új korlátozások blokkolják az Oroszország által tervezett sarkvidéki és balti-tengeri LNG-terminálok finanszírozását is.

A zaporizzsjai atomerőműnél végrehajtott dróntámadások leállítására szólított fel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója. Rafael Grossi elfogadhatatlannak nevezte a támadásokat, amelyek szemben állnak a nemzetközi biztonsági alapszabályokkal.

Tisztogatást rendelt el Volodimir Zelenszkij a gyilkossági kísérletek után az Ukrán Állambiztonsági Hivatalban. Az Ukrán Állambiztonsági Szolgálat a múlt hónapban jelentette be, hogy elfogták az Ukrán Állambiztonsági Hivatal két ezredesét, akik Oroszországgal együttműködve Zelenszkij és más magas rangú vezetők meggyilkolására szerveztek összeesküvést.

Közös nyilatkozatban ítélte el Oroszország és Észak-Korea katonai megállapodását az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán. A dokumentum szerint a az orosz-észak-koreai együttműködés meghosszabbítja az ukrán nép szenvedéseit, megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát, és veszélyezteti a stabilitást Északkelet-Ázsiában és Európában.

Franciaországban szavazásra szólította a választópolgárokat az államfő. Emmanuel Macron közölte: kitölti mandátumát 2027 májusáig, ugyanakkor elismerte, hogy a kormányzás módjának alapjaiban meg kell változnia az egy hét múlva esedékes előrehozott nemzetgyűlési választások után.

Görögországban júliustól engedélyezik a 6 napos munkahetet. A döntés szerint az építőiparban, a mezőgazdaságban és a szolgáltatói szektor bizonyos területein tevékenykedő munkavállalók 40 százalék extra munkabérért kötelezhetők erre.

Tűz ütött ki egy dél-koreai akkumulátorgyárban, 22 ember meghalt. A lítium akkumulátorokat gyártó Aricell gyárában 102 ember volt, amikor fellobbantak a lángok, amelyek mintegy 6 órán át pusztítottak. Az áldozatok nagy része külföldi állampolgár, főleg kínai vendégmunkás.

Egy társadalmi vitára bocsátott tervezet értelmében a jelenlegi 3.500 forintról 2025. január 1-jétől 5.400 forintra emelkedhet a leadott anyatej literenkénti ára. Magyarországon ingyenesen kaphat donor anyatejet minden legfeljebb 8 hónapos csecsemő, aki számára a házi gyermekorvos vagy gyermekgyógyász szakorvos anyatejet rendel.

Mintegy 100 millió forinttal támogatja a természettudományok oktatását a Richter Centenáriumi Alapítványa. A gyógyszercég felhívására több száz érvényes kérelem érkezett a közoktatási intézményektől, az alapítvány kuratóriuma 35 intézményt választott ki: Budapesten 6-ot, valamint minden megyéből legalább egyet.

A nyári szezonban több mint kétszer annyi rendőr teljesít szolgálatot a Balatonnál, mint év közben - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Tihanyban. Rétvári Bence elmondta: a nyári időszakban átlagosan több mint 150 rendezvényt biztosít a rendőrség.

Összehangolt nemzetközi műveletben állítottak elő 219 emberkereskedőt és több mint ezer áldozatot azonosítottak számos európai, valamint afrikai és dél-amerikai országban – közölte az Europol. Június 3. és 9. között, a világ 39 országában, köztük Magyarországon tartott akcióhét ideje alatt az emberkereskedők csaknem 1.400 azonosított áldozata között 153 volt kiskorú.

Az idén már 1.301 ember vesztette életét a rendkívüli hőség miatt a mekkai zarándoklaton. Az áldozatok között sok idős, illetve krónikus beteg volt. A szaúdi hatóságok közlése szerint a többségüknek nem volt regisztrációja az eseményre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×