eur:
395.22
usd:
369.27
bux:
71912.34
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Unrecognizable woman hands in gray sweater touching and setting radiator thermostat regulator
Nyitókép: Getty Images/Olga Rolenko

Megnyílt egy uniós pénzcsap Magyarország számára

Több mint 76 millió eurót ad Brüsszel a magyar távfűtés korszerűsítésére.

Az Európai Bizottság az uniós Modernizációs Alapon keresztül 2,9 milliárd eurót (mintegy 1160 milliárd forint) folyósított tíz uniós tagállamban, köztük Magyarországon megvalósuló, összesen 39 energetikai kezdeményezés támogatására - tájékoztatott a brüsszeli testület hétfőn.

Az Európai Bizottság közleménye szerint az uniós finanszírozás Magyarországon a megújulóenergia-alapú távfűtési rendszerek korszerűsítését és fejlesztését támogatja 76,8 millió euróval (mintegy 30,7 milliárd forint).

Közölték: a tíz országban - Magyarország mellett Bulgáriában (65,2 millió euró), Horvátországban (52 millió euró), Csehországban (835,2 millió euró), Észtországban (24,1 millió euró), Lettországban (26,8 millió euró), Litvániában (59 millió euró), Lengyelországban (697,5 millió euró), Romániában (1,095 milliárd euró) és Szlovákiában (35 millió euró) - finanszírozott beruházások az energiarendszerek korszerűsítését, az energia-, az ipari és a közlekedési ágazat üvegházhatásúgáz-kibocsátásának csökkentését, valamint az energiahatékonyság javítását támogatják. A beruházások segítik a tagállamokat éghajlat- és energiapolitikai céljaik elérésében, és hozzájárulnak az EU azon hosszú távú célkitűzéséhez, hogy 2050-re elérje a klímasemlegességet - írták.

Kiemelték továbbá, hogy a hétfői az eddigi legnagyobb kifizetés az unió Modernizációs Alapján keresztül. Ezzel a 2021 januárjában létrehozott alap kifizetései 12,65 milliárd euróra emelkedtek.

Az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer keretében a kibocsátási egységek árverés útján történő értékesítéséből származó bevételekből finanszírozott Modernizációs Alap célja tizenhárom tagállam támogatása a klímasemlegességre való átállásban. A kedvezményezett tagállamok Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia, valamint Görögország, Portugália és Szlovénia, amelyek 2024 januárjától a felülvizsgált uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer (ETS) alapján jogosulttá váltak a Modernizációs Alapból nyújtott támogatásra.

A Modernizációs Alap olyan beruházásokat támogat, melyek a megújuló energiaforrásokból előállított energia termelésére és felhasználására, az energiahatékonyságra, az energiatárolásra, az energiahálózatok - köztük a távfűtési vezetékek és a villamosenergia-átviteli hálózatok - korszerűsítésére, valamint az átmenetre irányulnak a szénenergiától függő régiókban.

Címlapról ajánljuk
Joe Biden nagyon gyenge volt, akár a félreállítása is szóba kerülhet - mondja a szakértő

"Joe Biden nagyon gyenge volt, akár a félreállítása is szóba kerülhet" - mondja a szakértő

A CNN felmérése szerint a megkérdezettek 67 százaléka Donald Trumpot nevezte meg az elnökjelöltek első tévévitájának győzteseként. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének tudományos segédmunkatársa azt mondta az Inforádióban, hogy az eddigi visszajelzések alapján pánikhangulat alakult ki a demokrata szavazók és donorok körében a vitát követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 28. 13:49
×
×
×
×