eur:
395.28
usd:
369.53
bux:
71921.24
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Egy férfi leadja a szavazatát az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a XII. kerületi Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskolában kialakított 24. szavazókörben 2024. június 9-én.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Lezárult egy újabb fejezte a június 9-i választásoknak

Jogerőssé vált a június 9-ei roma országos nemzetiségi választás eredménye is, mivel nem érkezett a választások eredményét megállapító határozattal szemben jogorvoslati kérelem.

A nemzetiségi választópolgárok június 9-én egyszerre választották meg a települési, a megyei és az országos önkormányzatok tagjait. A települési választáson képviselő-jelöltekre szavazhattak, a területi és az országos választáson pedig nemzetiségi szervezetek által állított listákra.

A települési választások eredményét a helyi választási bizottságok állapították meg, míg a területi választás eredményét a területi választási bizottság, a helyi választási bizottságoktól beérkezett jegyzőkönyvek és a szállítóborítékban érkezett szavazatok összeszámlálása után. A területi választási bizottságok az egyes nemzetiségek esetében az országos választás területi eredményéről is kiállították a jegyzőkönyveket.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a jegyzőkönyvek alapján csütörtökön állapította meg az országos nemzetiségi választás eredményét, az egyes listák által szerzett mandátumok számát és a mandátumot szerzett képviselőket a romák esetében.

A határozat ellen vasárnap 16 óráig lehetett jogorvoslatot benyújtani, de mivel ilyen nem érkezett, az NVB határozata jogerőre emelkedett. A többi 12 országos nemzetiségi választás eredménye már csütörtökön jogerőre emelkedett.

A megválasztott képviselők kedden és szerdán vehetik át megbízólevelüket: kedden a lengyel, a német, a bolgár, a román, a szerb, a szlovén, a szlovák és a horvát, szerdán pedig a roma, a görög, az örmény, a ruszin és az ukrán képviselők.

Címlapról ajánljuk
Joe Biden nagyon gyenge volt, akár a félreállítása is szóba kerülhet - mondja a szakértő

"Joe Biden nagyon gyenge volt, akár a félreállítása is szóba kerülhet" - mondja a szakértő

A CNN felmérése szerint a megkérdezettek 67 százaléka Donald Trumpot nevezte meg az elnökjelöltek első tévévitájának győzteseként. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének tudományos segédmunkatársa azt mondta az Inforádióban, hogy az eddigi visszajelzések alapján pánikhangulat alakult ki a demokrata szavazók és donorok körében a vitát követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Az EU-vezetők keveset akartak, azon is csak kicsit vesztek össze

Az EU-vezetők keveset akartak, azon is csak kicsit vesztek össze

Megúszós uniós csúcstalálkozó ért véget csütörtökön. Az utolsó napokban már eleve minden konfliktusosabb témát kihúztak a napirendből, hogy legalább az Európai Unió csúcsvezetőiről megállapodásra jussanak, mégha teljes konszenzus nélkül is. Az elmúlt időszakban ritkán értek egy nap alatt a tárgyalások végére, még ritkábban fordult elő, hogy ne tolták volna tovább a kényes ügyeket egy újabb találkozóra. Most viszont sikerült megállapodni arról, hogy Antonio Costa lesz a Tanács új elnöke, Ursula von der Leyent jelölik egy újabb ciklusra a Bizottság élére, amiről még az Európai Parlament dönthet. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök ugyan lefutották a kötelező köröket, hogy megtámadják a jelölteket, és a német–francia tandem is megpróbálta kisiklatni a Stratégiai Menetrendről szóló vitát, de végül mindenki inkább haza akart menni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 28. 12:27
×
×
×
×