eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Hand is turning a dice and changes the direction of an arrow symbolizing that the interest rates are going down (or vice versa)
Nyitókép: Fokusiert/Getty Images

Az év végéig meghosszabbítja a lakossági kamatstopot a kormány - a nap hírei

Mark Rutte lehet a NATO új főtitkára. Oroszország fontolóra vette, hogy módosítsa nukleáris doktrínáját - jelentette ki az orosz elnök.

Az év végéig meghosszabbítja a lakossági kamatstopot a kormány. A nemzetgazdasági miniszter azt közölte: a jegybanki alapkamat és az infláció csökkenése ellenére a kamatstop nélkül a családok továbbra is jelentős havi törlesztőrészlet-emelkedéssel szembesülnének. A mintegy 300 ezer családot érint.

Egyszerűsödik és felgyorsul a GYES ügyintézése. Július 1-jétől a gyermekgondozási díjra jogosult szülőknek az ellátás lejárta után nem kell külön kérelmezniük a GYES-t, annak megállapítása és folyósítása automatikusan történik.

A jegybank 2-4 százalékos toleranciasávjának felső széle körül alakul az infláció a következő hónapokban. Balatoni András, az MNB igazgatója a júniusi Inflációs jelentést bemutató tájékoztatón arról is beszélt: a jegybank az idei inflációt a 3-4,5 százalékos sávba várja

A fővárosnak jelenleg nincs likviditási problémája – jelentette ki a főpolgármester-helyettes egy háttérbeszélgetésen. Kiss Ambrus közölte, jelenleg mínusz 4,2 milliárd forinton áll a fővárosi önkormányzat folyószámlája, amelynek hitelkerete 60 milliárd.

A mezőgazdaság és az űrkutatás területén írt alá együttműködési megállapodást Magyarország az Egyesült Arab Emírségekkel. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szólt arról a projektről is, amelynek részeként új negyed épül a Rákosrendező vasútállomás környékén, ez a fejlesztés szerinte új lendületet ad Budapest fejlődésének.

Letartóztatták Óbuda MSZP-s alpolgármesterét és egy önkormányzati cégvezetőt az óbudai önkormányzatot érintő korrupciós ügy miatt – tudta meg a 24.hu. A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője elmondta, elrendelték a minősített hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsított Czeglédy Gergő és a bűnsegédként meggyanúsított önkormányzati cégvezető egyhónapos letartóztatását.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség megszüntette a volt igazságügyi miniszter, Varga Judit magánbeszélgetését tartalmazó hangfelvétellel kapcsolatos nyomozást. Azt állapították meg, hogy a hangfelvételen a miniszter pletykákat osztott meg férjével, Magyar Péterrel a Schadl-Völner üggyel összefüggésben.

A HungaroMet előrejelzése alapján a Belügyminisztérium vasárnapig meghosszabbította és további vármegyékre is kiterjesztette az úgynevezett vörös kódot. Az intézkedés értelmében a szociális intézményeknek kötelező befogadniuk a hajléktalanokat és a rászorulókat az érintett időszakban.

A hőségriasztás miatt felfüggesztik a hétvégi kamionstopot. Az Építési és Közlekedési Minisztérium arra hívja fel a figyelmet: a felforrósodott vezetőfülkében várakozás nemcsak egészségtelen, jelentősen ronthatná a hivatásos sofőrök koncentrációs képességét is.

A felsőoktatásból is várja területvédelmi tartalékosok jelentkezését a Honvédelmi Minisztérium. A felsőoktatási intézmények hallgatói havi 160 ezer forint tartalékos ösztöndíjra pályázhatnak, de az ösztöndíj mértéke akár 350 ezer forint is lehet, ha a jelentkező a tanulmányok befejezése után szerződéses vagy hivatásos katonai jogviszonyt vállal.

Mark Rutte lehet a NATO új főtitkára, miután Klaus Iohannis román államfő is visszalépett a főtitkári jelöltségtől, és kész a holland politikust támogatni. Magyarország és Szlovákia kedden hagyta jóvá Mark Rutte jelöltségét.

Oroszország fontolóra vette, hogy módosítsa nukleáris doktrínáját - jelentette ki az orosz elnök Hanoiban az észak-koreai és vietnami látogatása nyomán az orosz médiának. Vlagyimir Putyin ezt azzal indokolta, hogy a nyugati stratégiában csökkentették a nukleáris fegyver bevetésének küszöbét, és nagyon kis hatóerejű nukleáris robbanótölteteket fejlesztettek ki.

Herszon város egészében megszakadt az áramellátás az orosz támadások miatt. A régió kormányzója a Telegramon közölte azt is: a szakemberek már hozzáláttak a vészhelyzeti helyreállítási munkálatoknak.

Oroszország célja, hogy megerősítse stratégiai partnerségét Vietnammal - jelentette ki Hanoiban az orosz államfő. Vlagyimir Putyin a vietnami államfővel tartott megbeszélés után hangsúlyozta: az energia- és gázágazatban is növelni fogják az együttműködés hatékonyságát a két ország között.

Amerikai légicsapással megölték az Iszlám Állam egyik magas rangú vezetőjét Szíriában. A várakozások szerint ez megzavarja az Iszlám Állam információszerző és terrortámadásokat szervező képességét.

Az Európai Unió 15 millió euró humanitárius segélyt küld a mianmari menekülteknek. A 2021. februári mianmari katonai puccsot követően a humanitárius segítségre szorulók száma 1 millióról több mint 18 millióra nőtt.

Csaknem 25 milliárd dolláros kártérítést és vádemelést kértek két Boeing 737 Max repülőgép-baleset áldozatainak családjai - írja a BBC. A családok ügyvédje szerint az amerikai kormánynak vádat kell emelnie a Boeing vezetői ellen, mert a 2018-ban és 2019-ben történt balesetek a repülésirányító rendszer meghibásodásához köthetők.

India északi részén több mint 50-an haltak meg az elmúlt két nap hőhullámai miatt. Újdelhiben az elmúlt fél évszázad legmelegebb éjszakája volt szerdán, a legalacsonyabb hőmérséklet 35,2 Celsius-fok volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Már a 2020-as amerikai elnökválasztás is megmutatta, hogy viszonylag nagy országos szavazatkülönbség esetén is tud nagyon szoros eredmény kialakulni az elektori rendszerben döntő egyes csatatérállamokban. Ha most az 51 amerikai állam egyedi elnökválasztási esélyeit megvizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy olyan extrémen szoros versenyfutás is jöhet, ahol Pennsylvania állam egymaga dönti el a végeredményt. Egy kiélezett helyzetben pedig nagy kérdés lehet, hogy lesz-e kvázi azonnali végeredmény, vagy hetekig-hónapokig tartó bizonytalanság veszi kezdetét. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:00
×
×
×
×