eur:
396.84
usd:
371.13
bux:
70980.09
2024. június 27. csütörtök László
Nyitókép: Facebook/Magyarország Ügyészsége

Magyar Péter hangfelvételei: az ügyészség megszüntette mind a három nyomozást

A Központi Nyomozó Főügyészség beszámolt arról, hogy hol tart a Varga Judit volt igazságügyi miniszter magánbeszélgetését tartalmazó hangfelvétellel kapcsolatos nyomozás. Kiderült: átfogó, alapos, minden részletre kiterjedő vizsgálat után megszüntették a nyomozást. A határozattal szemben felülbírálati indítvány benyújtásának van helye.

Magyar Pétert többször is meghallgatta a Fővárosi Nyomozó Ügyészség, és Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter volt férje ezzel egy időben, március végén nyilvánosságra hozta azt a hangfelvételt, amely állítása szerint bizonyítja az ügyészségen tett állításainak az igazát. A március 15-én politikai mozgalmat is indító, később a Tisza Párttal kampányoló jogász egy kevesebb mint kétperces hangfelvételt osztott meg, amelyen a volt feleségével beszélget a Völner-Schadl-ügyről.

Meghallgatása után Magyar Péter három állítást fogalmazott meg ezzel az üggyel kapcsolatban.

  1. Schadl György „Rogán Antal propagandaminiszter embere volt”.
  2. A kormány már a meggyanúsítás és az őrizetbe vétel előtt tudott arról, hogy büntetőeljárás és titkos megfigyelés zajlik, és erről Völner Pált is tájékoztatták. Azt, hogy konkrétan ki mit tudott, és ki kit tájékoztatott, nem tudta megmondani.
  3. Rogán Antal és/vagy Rogán Antal emberei bementek az ügyészségre, és manipulálták, átírták, megmásították az ügyészségi iratokat.

Az ügyészség korábban már közölte, hogy az ügyészségi iratok eltüntetése, átírása nem csupán jogi, hanem fizikai képtelenség, és valamennyi, az ügyészségen megjelenő adat és annak sorsa keletkezésétől kezdve dokumentálva van.

Csütörtökön az ügyészség sajtótájékoztatót tartott a nyomozásról, amely két, Magyar Péter közösségi médiában megjelent bejegyzésére alapozott feljelentés alapján indult meg.

A bejegyzések tartalmának tisztázása érdekében a nyomozó ügyészség a nyomozásban Magyar Pétert tanúként hallgatta ki, ezt követően a nyomozás három bűncselekmény gyanúját vizsgálta.

Kovács Katalin, a nyomozó főügyészség szóvivője elmondta: Magyar Péter bejegyzései alapján indult el a nyomozás, kilenc tanút és szakértőket hallgattak meg az ügyben.

A Varga Judit és Magyar Péter közti beszélgetés Kovács Katalin elmondása szerint olyan tárgyi tévedésekkel van tele, hogy ez kizárja annak lehetőségét, hogy ismerték volna a Schadl-Völner ügy iratait.

Korrupciós bűncselekmény feljelentése elmulasztásának bűntette

A nyomozás során az ügyészség szerint megállapítást nyert – a hangfelvétel, a tanúvallomások és a Schadl-Völner ügy iratai alapján –, hogy egyetlen kormánytagnak vagy más hivatalos személynek sem volt tudomása az előkészítő eljárás elrendelése, 2021. március 5. napját megelőzően a korrupciós cselekményről. A bűncselekmény csak le nem leplezett korrupciós cselekményre követhető el.

A korrupciós bűncselekmény feljelentése elmulasztásának bűntette miatt folyó nyomozást ezért a nyomozó ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette.

A Schadl-Völner ügy nyomozati irataiból történő feltételezett kihúzásokkal kapcsolatos hivatali visszaélés bűntette

Meghallgatták tanúként az eljárásban Varga Juditot, Rogán Antalt és Gulyás Gergelyt, és ők azt mondták, hogy nincs tudomásuk arról, hogy valakinek feljelentési kötelezettsége lett volna és ezt elmulasztotta.

Az ügyészség arra jutott, hogy a hangfelvételen Varga Judit pletykákat osztott meg férjével, illetve a Magyar Péter által elmondottakkal nem vitatkozott, azokat a férjére ráhagyta. Ezt alátámasztja, hogy a beszélgetés olyan tárgyi tévedéseket tartalmaz, amelyek kizárják azt, hogy az információkat az ügyészségi adatokból, vagy ezen információkat az iratokat ténylegesen ismerő személytől szerezték.

A szóban forgó hangfelvétel Magyar Péter szerint 2023 januárban készült, és ez Varga Judit szerint is valós lehet. (Ekkor Varga elmondása szerint már eldöntötték, hogy elválnak. A volt miniszter szerint Magyar Péter nagyon érdeklődött a közélet iránt, és próbált mindenféle pletykákat elmondatni vele.) A Fővárosi Törvényszék viszont 2022. november 7-én már ülést tartott Völnerék ügyében.

Így "ha 2023-ban két jogász arról beszélget, hogy valaki menjen be a Központi Nyomozó Főügyészségre, hogy megnézze, milyen iratok vannak, mit lehetne kihúzni, szürreális. Ezek az iratok már régen a törvényszéken vannak, a 22 vádlott – és még több védő – is megkapta az összes nyomozási ügyiratot – a lehallgatási jegyzőkönyvekkel –, amelyek a vád alapjául szolgáltak. Ilyenkor kihúzni akarni bármit képtelenség. De az ügyészségnek vizsgálnia kell, hogy mi van, ha mégis Rogán Antal vagy az emberei bemehettek az ügyészségre. Ennek kinyomozása például úgy történhet, ha megnézik, van-e olyan állítás, ami arról szól, hogy az információkat akár Varga Judit, akár Magyar Péter olyan személytől tudta, aki tisztában volt a valódi iratokkal. De ilyesmit a beszélgetésben nem találtunk" – magyarázta Fürcht Pál főügyész.

A nyomozat iratokat is átvizsgálta az ügyészség, ez nagyábjól 17 ezer oldal, ezeket összehasonlították az elhangzottakkal. Nem találtak egyetlen iratot sem, amelyet úgy manipulálták volna, hogy bizonyítot húztak volna ki – mondta még Fürcht.

A nyomozás vizsgálta a lehallgatás során rögzített hangfelvételek sorsát, és megállapította, hogy azok vagy megtalálhatók a Fővárosi Törvényszéknek megküldött nyomozati iratok és bűnjelek között, vagy az alapügyről elkülönített nyomozások irataiban vannak, vagy azért kellett törölni a bizonyítékként fel nem használható iratokat, mert ezt törvényi kötelezettség írta elő.

"A nyomozati iratok feltételezett manipulációja kapcsán a nyomozás megállapította tehát, hogy a Varga Judit és Magyar Péter közötti magánbeszélgetésen elhangzottak objektív tényekkel cáfolhatók. A lehallgatás során készült hangfelvételek sorsa végig nyomon követhető volt az eljárásban. Nem volt arra irányuló kísérlet, hogy külső személy befolyásolja a nyomozást. Mindezek alapján a nyomozást a nyomozó ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette" – közölte összefoglalva az ügyészség.

Hivatali visszaélés bűntettének gyanúja annak kapcsán, hogy Völner Pált jogellenesen figyelmeztették a büntetőeljárásról

A feltételezés szerint ez a figyelmeztetés 2021 tavaszán, közvetlenül Schadl György őrizetbe vétele előtt történt. A nyomozás azt állapította meg, hogy Völner Pállal szemben 2021 tavaszán nem folyt büntetőeljárás, őt nem hallgatták le, szerepe az ügyben ekkor még nem merült fel. Ügyében 2021. szeptember 20-án rendelték el a nyomozást, míg Völner Pállal szemben a lehallgatás az ügyészség indítványára 2021. október 3-tól kezdődött.

A nyomozás megállapította, hogy Völner Pál 2021. november 3-án az Országos Bírói Tanács ülésén vett részt, ahonnan váratlanul távozott, mielőtt az őt érintő napirendi pontra sor került volna, majd a Schadl Györggyel megbeszélt találkozóra sem ment el. Arra vonatkozóan nincs adata az ügyészségnek, hogy az OBT ülésen Völner Pál kivel találkozott, kivel beszélt. Másnap, november 4-én Völner Pál az Igazságügyi Minisztériumban hivatalos rendezvényen találkozott Schadl Györggyel, akinek a viselkedése ezt követően nem változott meg.

Mint az ügyészség összefoglalta, a nyomozás során bizonyítékok hiányában nem volt tisztázható, hogy Völner Pál kapott-e információt az ellene folyó nyomozásról, emiatt a nyomozást a nyomozó ügyészség ebben a tekintetben bizonyítottság hiányában szüntette meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×