eur:
396.52
usd:
371.09
bux:
71013.43
2024. június 26. szerda János, Pál
Ifjabb Donald Trump üzletember, a korábbi amerikai elnök fia előadást tart Budapesten, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Hunyadi Mátyás termében 2024. június 13-án.
Nyitókép: MTI/Purger Tamás

Donald Trump Jr. Budapesten: Magyarország sokak szerint Európa egyik utolsó reménye

Magyarországot és Orbán Viktor miniszterelnököt is méltatta a Budapestre látogató ifjabb Donald Trump, a volt elnök fia, aki szerint botrányos, amit David Pressmann budapesti amerikai nagykövet csinál Magyarországon.

Magyarországra látogatott Donald Trump Jr., a korábbi amerikai elnök fia, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnökének meghívására. A Trump-szervezet első alelnöke előbb Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozott, akivel a Karmelita kolostorban a magyar–amerikai kapcsolatok jövőjéről, az illegális migrációról, valamint az orosz–ukrán háborút lezáró béketeremtési lehetőségekről beszélgettek.

Donald Trump Jr. ezt követően a BKI és a Mathias Corvinus Collegium közös rendezvényén mondott beszédet, amelyben úgy fogalmazott a konzervativizmus a józan ész hatalma. Elmondása szerint Donald Trump elnökségének egyik legnagyobb erénye, hogy felnyitotta az amerikai emberek szemét, egyértelművé vált a másik oldal radikalitása, akár a hivatalokban is.

Az üzletember szerint novemberben két olyan emberre lehet majd szavazni, akik megmutatták, mire képesek elnökként. „Nem tudok olyan mérőszámra gondolni, ami jobb lenne, mint négy évvel ezelőtt” – fogalmazott Donald Trump Jr., aki szerint a demokratáknak nincsenek sikereik a kormányzásban, de ragaszkodnak a hatalomhoz, Joe Biden pedig legtöbbször azt sem tudja, hol van. „Biden egy üres zakó, aláír bármit, amit elé raknak” – tette hozzá.

Az elnök legidősebb fia nevetségesnek és kirakatpernek nevezte az apja ellen folyó bírósági eljárásokat. „Apámat több dologért akarják elítélni, mint Al Caponét, és a népszerűsége egyre csak nő” – mondta Donald Trump Jr., aki szerint az ellenük felhozott vádak torzak, és azért kerültek a bíróság elé, mert sikeresen kormányozták az országot, és ezt szeretnék a következő ciklusban folytatni.

Donald Trump Jr. emlékeztetett, apja békéket írt alá a Közel-keleten, ahol most háború van. „Trump elnöki ideje alatt az izraeli konfliktus meg sem történt volna” – vélekedett a volt elnök fia, aki az afganisztáni kivonulást szégyenteljesnek nevezte, és megjegyezte, sokan nem hittek abban, hogy tárgyalni lehet a tálibokkal.

„A tálib vezetőkkel tárgyalva Trump letett egy műholdas képet az asztalra, és azt mondta, nagyon szép ez a ház. Az egyik tálib vezető háza volt. Lehet, hogy ez lesz a következő célpont, ha még egy amerikai meghal” – idézte fel apja szavait Donald Trump Jr., aki szerint Észak-Koreával kapcsolatban is minden a kezükben volt.

„Az ukrajnai béke egyszerű, ha valaki tud gondolkodni, ha leállítod a pénzt, előbb-utóbb odaülnek az asztalhoz” – fogalmazott Trump Jr. Szerinte az sem egyértelmű, hogy mi számítana ebben a háborúban győzelemnek. A volt elnök fia szerint Magyarország büszke lehet arra, hogy tiszta maradt, és nem lepték el a bevándorlók, mint a Nyugatot.

„Az Egyesült Államokban Orbán Viktor miniszterelnökre úgy tekintenek, mint nagy vezetőre. Magyarország pedig sokak szerint Európa egyik utolsó reménye, mert a kontinensen alacsony a születésszám és olyan emberek jönnek Európába, akiknek semmi dolguk sincs” – fogalmazott a volt elnök fia.

Donald Trump Jr. kérdésre válaszolva kritizálta David Pressman budapesti amerikai nagykövetet, akinek az elnök fia szerint nem az a dolga, hogy támadja a befogadó országot. „Botrányos és vége lesz, ha apám nyer” – fogalmazott Donald Trump Jr.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek
Horrorág az Eb-n

Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek

Ha nem az Európa-bajnokságon eddig látott teljesítményből, hanem az előzetes várakozásokból, sőt a keretek erősségéből, piaci értékéből indulunk ki, elképesztő erőkülönbség mutatkozik az úgynevezett felső és alsó ág között az egyenes kieséses szakasz kezdete előtt.

Elemzők az Arénában: a Tisza Párt megjelenésével izgalmas másfél év jön a politikában

Az európai parlamenti választás belpolitikai tanulságairól, a Magyar Péter-jelenség okairól és következményeiről és a főpolgármester-választás politikai utórezgéseiről is beszélt Böcskei Balázs, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×