eur:
395.6
usd:
369.35
bux:
70647.04
2024. június 26. szerda János, Pál
Nyitókép: Uzsoki utcai Kórház / Facebook

Kórházigazgatói segélykiáltás: valaminek történnie kell a kórházban hagyott csecsemők ügyében!

Hetek óta az Uzsoki utcai Kórház dolgozói gondoskodnak egy kisbabáról, akit az édesanyja a szülés után a kórházban hagyott. A történetről az intézmény főigazgatója posztolt közösségi oldalán. Ficzere Andrea az anya védelme mellett is kiemeli: a kórházi dolgozók nagy szeretettel, odaadóan foglalkoznak a babával, aki azonban a törvények szerint állami gondozásba kerül, ha a szülőanya az örökbefogadáshoz nem ad írásos engedélyt.

Rendszeresen történik olyan az Uzsoki utcai kórházban, hogy egy szülőanya otthagyja csecsemőjét, nélküle távozik; a főigazgató Ficzere Andrea azért osztotta meg a legfrissebb ilyen történést a Facebookon, hogy valami történjen végre.

"Sajnos a mi kórházunkban legalább egy ilyen eset van havonta, de szerintem máshol is. Az történt, hogy a kórházunk újszülött osztályán hagyott egy anyuka egy kisbabát, már hetek óta ott van nálunk, és a kollégáim nagyon kedves, odaforduló módon szeretgetik és vigyáznak a gyermekre" – ecsetelte az InfoRádióban Ficzere Andrea.

Egy nő tehát az Uzsokiban életet adott egy gyermeknek, és egyszerűen kisétált az intézményből pár nap múlva – anélkül, hogy lemondott volna szülői jogairól. Ha valaki úgy hagyja ott a gyermekét, hogy lemond a szülői jogról, akkor elindulhat a gyermek örökbefogadási folyamata, de ha ez a lemondás nem történik meg, elméletileg csecsemőotthonba vagy nevelőszülőkhöz kerül a baba. Csakhogy jelenleg nagyon kevés a hely a csecsemőotthonokban, illetve nevelőszülőből sincs elegendő, így a szülészeten marad a kisbaba addig, amíg meg nem oldódik, hogy a baba az anyuka bejelentett lakhelye szerinti gyerekkórházba kerüljön.

Marad is addig, amíg valahol "fel nem szabadul hely". Ilyenkor a kisbabának egyszerre több tucat anyukája van a kórházban.

"Nagyon sokan szeretik őt, akinek egy kis ideje van, odamegy és babusgatja, megszeretgeti, megeteti, leviszi a kertbe sétálni, de hadd emeljem ki a szülészet-nőgyógyászati osztályon dolgozó kollégáinknak a szeretetét, az elkötelezettségét, a figyelmét, mert ők ebben olyan értelemben rutinosak, hogy nem ez az első eset, és sajnos nem is az utolsó" – ecsetelte Ficzere Andrea.

A kórházigazgató fontosnak tartja, hogy senki ne ítélje el az életet adó nőket tettükért.

"Nagyon fontos, hogy elkerüljük az azonnali, zsigerből jövő, rossz kommenteket és gondolatokat,

senki nem tudja, hogy abban az anyukában mi zajlik le, senki nem tudja, milyen körülmények közül érkezik vagy hogy mi van a háttérben. Ezzel természetesen nem támogatom azt, hogy valaki a gyermekéről lemondjon vagy otthagyja, csak szeretném, ha empatikusak lennénk az anyával szemben is, mert iszonyatosan nehéz lehet neki is, de ettől még ezt a helyzetet valamilyen módon meg kellene oldani" – hívta fel a figyelmet.

Nagyon nehéz lenne azt a pontot szerinte megtalálni, hogy hol tudna az egészségügy közbeavatkozni, ő csak arra szeretné felhívni a figyelmet – a poszttal is –, hogy "ezek a kisbabák megoldhatatlan helyzetben vannak jelenleg", mert

nem indulhat el az örökbefogadásuk folyamata, telik az idő, és azt a fajta biztonságot, amit egy anyai vagy szülői jelenlét biztosít, nem kapják meg.

"Azt is szeretném hangsúlyozni, hogy azok a várandósok, akik valamilyen szempontból bajban vannak, akik úgy érzik, hogy nem tudják megfelelő módon felnevelni a gyermeküket, kaphassanak támogatást, kereshessenek segítséget, mert van megoldás, akár úgy, hogy a szülést követően segítjük őket valamilyen módon, akár úgy, ha nem tudják a gyermeket vállalni, akkor a kisbabát helyezzük el olyan helyre, ahol biztonságban és szeretetben tud felnőni. Senki ne tegyen olyan elkeseredett lépést, ami aztán megmásíthatatlan helyzetet teremt akár a saját, akár a gyermeke élete szempontjából" – fogalmazta meg segélykiáltásként a kórházi főigazgató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×