eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Nyitókép: BRFK

Közlekedési szakjogász a verőcei hajóbalesetről: ezért lehet bűnös a szállodahajó kapitánya

A hét halálos áldozatot követelő verőcei hajóbalesettel összefüggésben a hatóság segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítja annak a szállodahajónak a kapitányát, amelynek a motorcsónak nekiütközött május 18-án. Az ügyészség nem azzal gyanúsítja a cseh férfit, hogy ő okozta a balesetet, hanem azzal, hogy nem állt meg és nem győződött meg a becsapódás okáról. A közlekedési szakjogász tisztázza a helyzetet.

A vélhetően nagy sebességgel haladó motorcsónak hatalmas erővel csapódott be a szállodahajóba, ezért az ütközést "illett volna" észrevenni – fogalmazott az Index műsorában Borbély Zoltán közlekedési szakjogász.

"Az biztos, hogy a rongálódásból meg lehet állapítani a sebességet, ami nem volt kicsi. Az ütközés előtt a Heidelberg kapitánya feltehetően nem észlelte, hogy ott a kishajó, mert akkor nyilván megállt volna. Majd a szakértőktől és a tanúktól meg kell kérdezni azt, hogy elképzelhető-e, hogy egy átlagos vagy annál jobb felkészültségű kapitány egy ilyen intenzitású ütközést ne észleljen" – vetette fel.

Ebben az esetben viszont szerinte nem szabad összekeverni a cserbenhagyást és a segítségnyújtás elmulasztását. A segítségnyújtás elmulasztása egy olyan cselekmény, amikor az elkövető tudja, hogy valaki segítségnyújtásra szorul, de mégsem segít. Ez szándékos cselekmény, szándékos passzivitás, mulasztás. A cserbenhagyást viszont az követi el, aki a közlekedési balesettel érintett jármű vezetőjeként a helyszínen nem áll meg, illetve onnan eltávozik, mielőtt meggyőződne arról, hogy valaki megsérült-e, illetve az életét vagy testi épségét közvetlenül fenyegető veszély miatt segítségnyújtásra szorul-e, tehát cserbenhagyás csak akkor állapítható meg, ha a közlekedési baleset során nem történt sérülés, vagy nem volt szükség segítségnyújtásra. "A köznyelv nem is tesz különbséget, cserbenhagyásos gázolás, mindig ezt szokták mondani. De

ha valaki a meggyőződési kötelezettségét nem teljesíti, és mégis van sérült, akkor a segítségnyújtás elmulasztásáért kell felelnie"

– tisztázta Borbély Zoltán.

Ez szerinte lehet, hogy egy picit igazságtalan, de a bírói gyakorlat évtizedek óta azt mondja, ha valaki cserben hagy, nem teljesíti a meggyőződési kötelezettségét, és van sérült, akkor az segítségnyújtás elmulasztása; "olyan, mintha látnám, hogy van sérült, aki fuldokol, és mégis elmegyek" – magyarázta.

A szakjogász emlékeztetett rá, hogy

nem a szállodahajó kapitányának kell bizonyítania az ártatlanságát, hanem a hatóságoknak a bűnösségét.

Ehhez felhasználhatják a baleset egyetlen túlélője, az olasz férfi vallomását, de a szállodahajó utasai is fontos információkkal szolgálhatnak – mondta Borbély Zoltán közlekedési szakjogász.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×