eur:
396.61
usd:
371.63
bux:
71045.14
2024. június 26. szerda János, Pál
Nyitókép: Lanszki Zsófia/PTE

Kemenesi Gábor: a pandémia után most a hosszú Covidra kell sürgősen gyógymódot találni

A Covid egy nagyon új vírus, ezért még csak most próbálják megérteni a tudósok, hogy milyen hosszú távú elváltozásokat okoz a szervezetben – mondta a víruskutató.

A 2023 novembere és 2024 márciusa között készített brit felmérés szerint a brit lakosság 3,3 százaléka tapasztalta a hosszú Covid tüneteit. A nemzeti statisztikai hivatal jelentése szerint ez másfél millió brit beteget jelent, akik közül 381 ezren kifejezetten rossz állapotban vannak.

"Más vírusfertőzéseknél is közismert, hogy az akut fázis után megmarad néhány tünet, de a hosszú Covid különleges – mondta az InfoRádióban Kemenesi Gábor víruskutató.

"Azért lép ki ezeknek a sorából, mert a Covid teljesen új vírus volt, ráadásul rendkívül hamar ledarálta a bolygót, és hirtelen nagyon sok fertőzést okozott. Még most sem ismerjük teljesen, hogy a működése során, amikor fertőzést okoz a szervezetben, akkor hol, milyen formában hagy maga után különféle tüneteket, gyulladási gócokat, alvászavarokat, egyéb olyan dolgot, aminek még a biológiai hátterét most nem értjük" – mondta a víruskutató, és jelezte, emiatt a hosszú Covid felismerése és gyógyítása is nehéz.

A betegségről először úgynevezett korrelációs adatok érkeznek, amikor például valaki azt mondja, hogy rosszabbul alszik, mióta covidos volt, és ezt följegyzi a tudományt. Utána megnézik, hogy ennek van-e biológiai háttere, és ha van biológiai háttere és találnak tényleges szervi elváltozásokat vagy sejtszintű folyamatokat, akkor lehet keresni rá esetleg gyógymódot is.

"Egyelőre mindig nagyon ködös az a fogalom, hogy hosszú Covid.

Az biztos, hogy létezik, és más vírusfertőzésnél is ismert, csak a Covid-pandémia az egy nagyon új vírus által okozott pandémia volt. Ezt nekünk, tudósoknak most kell megismerni, és erre kell gyógymódokat találni" – mondta Kemenesi Gábor, és emlékeztetett egy korábbi kijelentésére, hogy a Covid-pandémia átcsap a hosszú Covid problémájává, és annak a megértésévé, majd a gyógyszeres kezelésévé. Mint fogalmazott, a hosszú Covid nagyon jelentős tényező most a világban, és a tudomány rohammal próbálja megérteni, és gyógymódot keresni rá.

Simon Williams, a Swansea Egyetem kutatója azt mondta a Guardiannek, hogy a brit felmérés szerint a hosszú Covid szigetországi terjedését bizonyító felmérési eredmények egy krónikus közegészségügyi válságra utalnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemzők az Arénában: a Tisza Párt megjelenésével izgalmas másfél év jön a politikában

Elemzők az Arénában: a Tisza Párt megjelenésével izgalmas másfél év jön a politikában

Az európai parlamenti választás belpolitikai tanulságairól, a Magyar Péter-jelenség okairól és következményeiről és a főpolgármester-választás politikai utórezgéseiről is beszélt Böcskei Balázs, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Uniós pénzből világítják át a magyar-ukrán határon a rakományokat

Uniós pénzből világítják át a magyar-ukrán határon a rakományokat

Egy új, uniós forrásból finanszírozott mobil rakományátvilágító berendezés érkezett tegnap a magyar–ukrán határon lévő záhonyi határátkelőhelyre, hogy zökkenőmentesebb legyen a kereskedelmi forgalom – jelentette be ma az Európai Bizottság a hírlevelében. A mintegy 2,5 millió euró értékű adomány az EU-Ukrajna szolidaritási folyosók kezdeményezés keretében érkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×