eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Nyitókép: Lanszki Zsófia/PTE

Kemenesi Gábor: a pandémia után most a hosszú Covidra kell sürgősen gyógymódot találni

A Covid egy nagyon új vírus, ezért még csak most próbálják megérteni a tudósok, hogy milyen hosszú távú elváltozásokat okoz a szervezetben – mondta a víruskutató.

A 2023 novembere és 2024 márciusa között készített brit felmérés válaszadóinak 71,1 százaléka azt mondta, hogy legalább egy éve szenved a hosszú Covidtól, 51,3 százalékuknál két évvel, 30,6 százalékuknál pedig három évvel ezelőtt jelentkeztek a koronavírus-fertőzés maradványtünetei. Az angol nemzeti statisztikai hivatal szerint ez másfél millió brit beteget jelent, akik közül 381 ezren kifejezetten rossz állapotban vannak.

"Más vírusfertőzéseknél is közismert, hogy az akut fázis után megmarad néhány tünet, de a hosszú Covid különleges – mondta az InfoRádióban Kemenesi Gábor víruskutató.

"Azért lép ki ezeknek a sorából, mert a Covid teljesen új vírus volt, ráadásul rendkívül hamar ledarálta a bolygót, és hirtelen nagyon sok fertőzést okozott. Még most sem ismerjük teljesen, hogy a működése során, amikor fertőzést okoz a szervezetben, akkor hol, milyen formában hagy maga után különféle tüneteket, gyulladási gócokat, alvászavarokat, egyéb olyan dolgot, aminek még a biológiai hátterét most nem értjük" – mondta a víruskutató, és jelezte, emiatt a hosszú Covid felismerése és gyógyítása is nehéz.

A betegségről először úgynevezett korrelációs adatok érkeznek, amikor például valaki azt mondja, hogy rosszabbul alszik, mióta covidos volt, és ezt följegyzi a tudományt. Utána megnézik, hogy ennek van-e biológiai háttere, és ha van biológiai háttere és találnak tényleges szervi elváltozásokat vagy sejtszintű folyamatokat, akkor lehet keresni rá esetleg gyógymódot is.

"Egyelőre mindig nagyon ködös az a fogalom, hogy hosszú Covid.

Az biztos, hogy létezik, és más vírusfertőzésnél is ismert, csak a Covid-pandémia az egy nagyon új vírus által okozott pandémia volt. Ezt nekünk, tudósoknak most kell megismerni, és erre kell gyógymódokat találni" – mondta Kemenesi Gábor, és emlékeztetett egy korábbi kijelentésére, hogy a Covid-pandémia átcsap a hosszú Covid problémájává, és annak a megértésévé, majd a gyógyszeres kezelésévé. Mint fogalmazott, a hosszú Covid nagyon jelentős tényező most a világban, és a tudomány rohammal próbálja megérteni, és gyógymódot keresni rá.

Simon Williams, a Swansea Egyetem kutatója azt mondta a Guardiannek, hogy a brit felmérés szerint a hosszú Covid szigetországi terjedését bizonyító felmérési eredmények egy krónikus közegészségügyi válságra utalnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×