eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Professional microphone in radio studio
Nyitókép: avdyachenko/Getty Images

Az EU jóváhagyta Ukrajna 50 milliárd eurós támogatásának kifizetéseit – a nap hírei

Átadták a Mol Poliol Komplexumot Tiszaújvárosban. Jóváhagyta az Ukrajnának szánt, 50 milliárd eurós, hosszú távú pénzügyi támogatás kifizetéseit az Európai Unió Tanácsa. A Kínából importált termékek széles körénél emeli meg a vámokat az Egyesült Államok. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Átadták a Mol Poliol Komplexumot Tiszaújvárosban. A beruházás avatóünnepségén Orbán Viktor miniszterelnök a Molt Magyarország legértékesebb, több lábon álló vállalatának nevezte. Hernádi Zsolt, a társaság elnök-vezérigazgatója elmondta: a Mol-csoport lesz a régió első olyan vállalata, amely a nyersolaj kitermelésétől a poliol előállításáig egy kézben tartja a műanyaggyártás értékláncát. A kormány 131 millió eurós támogatással segítette az 1,3 milliárd eurós beruházást.

A magyar lakosság egy része ódzkodik a hitelfelvételtől, és a hitelezett vállalatok köre is alig változik – közölte az MNB alelnöke a Portfolio konferenciáján. Virág Barnabás hangsúlyozta, hogy komoly növekedési tartalékai vannak a hazai hitelpiacnak, hiszen Magyarország a sereghajtók között van a GDP-arányos hitelpenetráció szempontjából az Európai Unióban. Beszélt arról is, hogy a magyar infláció visszatért a régiós középmezőnybe, és jó esély van arra, hogy a következő hónapokban is ezen a pályán maradjon.

Az elektromos autózás felgyorsítását elősegítő akciótervről tárgyalt a német autógyártók vezetőivel a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton áprilisi berlini látogatásának folytatásaként most Bajorországba utazott és újra találkozott a német autóipar vezető szereplőivel, köztük az Audi vezérigazgatójával, a BMW igazgatósági tagjával, valamint a Mercedes alelnökével.

Jóváhagyta az Ukrajnának szánt, 50 milliárd eurós, hosszú távú pénzügyi támogatás rendszeres kifizetéseit az Európai Unió Tanácsa. A tagállamok pénzügyminisztereiből álló tanács pozitívan értékelte az úgynevezett Ukrajna-tervet. Az Ecofin-tanácskozás után Varga Mihály sürgette, hogy az Ukrajnának szánt támogatásokból Kárpátalja is részesüljön, ahol a háború és a belső menekültek miatt fokozott nyomás van.

Jóváhagyta az uniós migrációs és menekültügyi paktum reformjáról szóló új rendeletet az Európai Unió Tanácsa. Varga Mihály pénzügyminiszter közölte: Magyarország más tagországokkal együtt nem fogja végrehajtani a paktum intézkedéseit, mivel meglátása szerint a migrációt másféle módszerekkel kell kezelni. A jogszabály egyebek mellett a menedékjog iránti kérelmek gyorsabb elbírálásáról, a maradásra jogosulatlanok hatékonyabb visszaküldéséról és a migránsok tagállamok közötti elosztását előíró szolidaritásról rendelkezik.

A magyar fiatalok alig több mint fele, 51 százaléka voksolna az európai parlamenti választáson. Az uniós átlag 64 százalék az Eurobarométer-felmérése szerint. A 15–30 év közötti magyarok mindössze 28 százaléka tartja a szavazást a leghatékonyabb módnak arra, hogy hallassa hangját, 31 százalékuk szerint a közösségi médiának nagyobb a hatása. A magyar fiatalok 26, az európaiak 19 százalékát nem érdekli a politika, és bizonytalan, hogy elmegy-e szavazni.

Az egészségügyben a kormány következő feladata az, hogy segítsen a betegeknek minél jobban kihasználni a rendelkezésre álló kapacitásokat – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Érden. Rétvári Bence arról is beszélt, hogy Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD-országok átlagát.

Sopronban nem tudnak fül-orr-gégészeti műtéteket végezni, a betegeket átmenetileg a győri vagy a szombathelyi kórházakba irányítják át. A Soproni Gyógyközpont a Telexnek azt írta, hogy az intézkedés oka „az osztályon nyugdíjazás miatt történt létszámcsökkenés”. Az intézmény 120 ezer ember egészségügyi ellátásáért felel, de egyes diagnosztikai területeken 220 ezer lakost lát el.

A grúz parlament végső olvasatban is elfogadta a külföldi ügynökökről szóló törvényt, amely heves tiltakozásokat váltott ki az országban. Szalome Zurabisvili köztársasági elnök bejelentette, hogy megvétózza a jogszabályt, a kormánypárt azonban kellő többséggel rendelkezik ennek felülbírálására. Az ellenzék és nyugati diplomaták szerint a tervezett jogszabály akadályozza a köztársaság európai uniós integrációját.

Kínába utazik az orosz elnök május 16-17-én - közölte a Kreml. Vlagyimir Putyin hivatali partnere, Hszi Csin-ping meghívására tesz állami látogatást, ez lesz újbóli hivatalba lépése utáni első külföldi útja.

A Kínából importált termékek széles körénél emeli meg a vámokat az Egyesült Államok - jelentette be az amerikai elnök. A magasabb kereskedelmi terheket többek között a félvezetőkre, akkumulátorokra, napelemekre, acélra, alumíniumra és elektromos járművekre vetik ki. A félvezetők vámtarifáját például megduplázzák, az elektromos járművekét pedig csaknem megnégyszerezik.

A vád koronatanújának vallomásával folytatódott a Donald Trump elleni bírósági tárgyalás New Yorkban. Michael Cohen, Trump korábbi személyes ügyvédje azt állította, hogy 2016-ban, több alkalommal is elintézett ügyeket volt főnöke érdekében, amelyek veszélyesek lehettek volna a republikánus jelöltre a 8 évvel ezelőtti választási kampányban. A büntetőper tárgya egy felnőttfilmes színésznőnek kifizetett hallgatási pénz elszámolása.

Franciaországban támadás ért egy rabszállító furgont. A rab megszökött, két fegyőr meghalt, három pedig súlyosan megsebesült, egyikük állapota életveszélyes. Az ország északnyugati autópályáján egy fizetőkapunál történt a támadás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×