eur:
395.95
usd:
369.16
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Mol Poliol Komplexum átadásán Tiszaújvárosban 2024. május 14-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: alig várjuk, hogy a Mol vezérigazgatójára úgy tekintsünk, mint a magyar Jockey Ewingra

Kedden átadta a Mol csoport az új poliol komplexumát Tiszaújvárosban. Az ünnepségen Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató és Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott.

"2015-ben és 2018-ban köszönthettem a Japánból érkezett befektetőket és a japán állam képviselőit, most Németországból köszöntöm Ilse Henne asszonyt, a Thyssenkrupp képviselőjét. Az ő technológiájuk nélkül a fejlesztés nem valósulhatott volna meg" – kezdte beszédét Orbán Viktor.

"Ha csinálunk valamit, csináljuk világszínvonalon. Ha Mol fejlesztésre adja a fejét, nem éri be a japán és a német csúcstechnológia nélkül. Ez megnyugtató, mert a Mol Magyarország legnagyobb és legsikeresebb vállalata. Ha ők megépítenek valamit, akkor az meg van építve" – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök kiemelte: a Mol és a magyar gazdaság sorsa ugyanannak a könyvnek a két oldala, és ez a könyv arról szól, hogy hogyan lehet megnyerni a 21. századot, ha már a 20. századot elvesztettük. A Mol ugyanazt az utat járja be, mint a magyar gazdaság, értékelt.

"Már nemcsak olajmezői vannak és olajfeldolgozással foglalkozik, hanem régiós terjeszkedésbe kezdett, biogáz- és biodízel-üzemet hozott létre, belépett a szállítmányozási piacra és legújabban a hulladékgazdálkodásban is megkerülhetetlenné vált" – sorolta, kiemelve a folyamatban Hernádi Zsolt elévülhetetlen érdemeit.

Az üzemben gyártott poliolt Orbán Viktor szerint a laikusok hívhatják a műanyaggyártás svájci bicskájának, mert mindenre jó, az autóipartól a bútorgyártáson át az építő- és textiliparig mindenhol szükség van rá.

Mint mondta, a magyar gazdaság is feljebb lépett az értékláncokban, több lábra állt, feljebb akar lépni a termelési láncokban és egyre értékesebbé akarjuk tenni a magyar gazdaságot – ez a konnektivitás magyar stratégiája. "Mi is, nemzeti szinten is csökkenteni akarjuk az egyoldalú függőségeinket. Ebben egyébként a Mol is segítségünkre van, például azzal, hogy új földgáz- és kőolaj-lelőhelyeket talál Magyarországon. Alig várjuk, hogy a Mol vezérigazgatójára úgy tekintsünk, mint a magyar Jockey Ewingra" – mondta az egykori amerikai Dallas filmsorozat főszereplőjére utalva.

A hazai energiaszektor diverzifikálásáról és megerősítéséről szólva Orbán Viktor elmondta: új megállapodások keretében tranzitútvonalakat hoznak létre, például földgázt vesznek Katarból, zöld áramot Azerbajdzsánból. Növelik hazánk napenergia-kapacitását, közben új atomerőmű épül.

Az ország villamosenergia-igénye 50 százalékkal fog nőni 2030-ig. Ennek hátterében a kormányfő szerint az húzódik, hogy a legfejlettebb iparágakat honosítják meg.

Kifejtette: "lesznek nyugati és keleti autógyáraink, a zöldenergia tárolásához szükséges technológiánk és gyártókapacitásunk, részt veszünk az űrkutatásban, bekapcsoljuk Magyarországot a legkorszerűbb információs technológiai vérkeringésbe, felépítjük a legmodernebb európai hadiipart, feljebb lépünk az élelmiszeriparban, a gyógyszer- és a vegyiparban is".

A magyar iparpolitika képes lesz elegendő energiát és jól képzett munkaerőt is az ipar rendelkezésére bocsátani – jelentette ki a kormányfő.

A Mol tiszaújvárosi gyárában háromszáz szakképzett ember dolgozik majd. Háromszáz új, hosszú távon is versenyképes, magas hozzáadott értékű munkahely, ez háromszáz embernek biztos, kiszámítható jövőt jelent – mutatott rá.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a mai európai politika nem támogatja az ipart, veszélyesnek tartja, korlátozni, leépíteni akarja, ezt zöldítésnek hívja, ezért az európai iparpolitikát meg kell változtatni.

A kormányfő arra kérte hallgatóságát, menjenek el szavazni az európai parlamenti választásokon, "álljanak ki a béke mellett, segítsenek elzavarni a brüsszeli háborús héjákat. Ez nélkülözhetetlen feltétele annak, hogy az az iparpolitikai építkezés, amit 14 éve elkezdtük, folytatódhasson, és Magyarországot valóban Európa egyik legvirágzóbb országává tegyük" – fogalmazott.

Hernádi Zsolt: a Mol sikere az ország sikere is

A Mol elnök-vezérigazgatója beszédében úgy vélte, hogy napjainkban a gazdasági szuverenitás cselekvőképességét az ipar adja, enélkül se Európa, se Magyarország nincs. Hazánk szuverén iparral erős lehet – mondta. A Mol legnagyobb organikus beruházása szerinte remény arra, hogy az európai és a magyar ipar megmenthető: "így tudjuk megerősíteni az országszuverenitást" – fogalmazott.

"A Mol sikere az ország sikere is", értékelt, majd kiemelte: Orbán Viktor győzze meg Európát, hogy ők is ezt az utat kövessék – írta az Index.

Elhangzott még, hogy az 1,3 milliárd eurós beruházást a kormány 131 millió eurós támogatással segítette. Az új poliolüzem Hernádi Zsolt szerint új korszakot nyit a Mol életében.

Címlapról ajánljuk
Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

A kínai miniszterelnök canberrai látogatása a két ország közötti diplomáciai viszony helyreállításának betetőzése – mondta az InfoRádióban Salát Gergely sinológus. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa hozzátette: a kínai vezetés pontosan tudta, hogy a korábban kirótt kereskedelmi szankciókkal sokat árthat az ausztrál gazdaságnak, mostanra azonban mindkét fél belátta, jobb a békesség.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Vegyes mozgásokkal indult a hét a tőzsdéken, az ázsiai piacokon nem alakult ki határozott irány, miután a befektetők egy sor friss gazdasági adatot értékeltek, beleérve az vártnál jobban alakuló kiskereskedelmi számokat, és a vártnál rosszabb ipari statisztikákat. A kedvezőtlen ázsiai hétindítás ellenére az európai piacokon pozitív felütéssel indult a nap a múlt heti lejtmenet után, bár a nyitástól távolodva elkezdett fogyni a lendület és délutánra vegyes mozgások alakultak ki. Az amerikai indexek óvatosan emelkednek, de ez is elég ahhoz, hogy új történelmi csúcsok szülessenek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×