eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Concept photo of economic crisis, recession, financial reduction and failure.  (Note: The tiles are NOT Scrabble tiles. They are blank wooden tiles with Photoshopped generic letters. The Scrabble tiles font is different and have points at bottom right corner.)
Nyitókép: Getty Images/ Tuomas A. Lehtinen

Áprilisban 3,7 százalékos volt az infláció a márciusi 3,6 százalék után, így 14 hónap után megállt a pénzromlás mértékének csökkenése - közölte a KSH - a nap hírei

Továbbra is csak a fogyasztás helyreállása után lát lehetőséget a lakossági kamatstop kivezetésére a nemzetgazdasági miniszter. Magyarországon a harmadik legnagyobb a világon a napenergia aránya az áramtermelésben – közölte az Energiaügyi Minisztérium

Áprilisban 3,7 százalékos volt az infláció a márciusi 3,6 százalék után. Ezzel 14 hónap után megállt a pénzromlás mértékének csökkenése. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint márciushoz viszonyítva átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek az árak. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az adatokat úgy kommentálta: tavalyhoz képest a hetedére esett a pénzromlás mértéke. Az inflációt éves átlagban 4 és fél százalékra várja a kormány.

Jelenleg a benzin 4, a dízel 6 forinttal olcsóbb Magyarországon, mint a szomszédos országokban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A 95-ös heti átlagára 626 forint, míg a szomszédos országokban 630 forint volt. A gázolaj heti átlagos ára Magyarországon 614 forint, a szomszédos országokban 620 forint volt.

Hétfőn ismét változik az üzemanyagok nagykereskedelmi ára - írja a holtankoljak.hu. A benzin esetében 4 forintos csökkenés, míg a gázolaj esetében 2 forintos emelkedés várható. Ezzel a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi ára 612, a gázolajé 609 forint lesz.

Továbbra is csak a fogyasztás helyreállása után lát lehetőséget a lakossági kamatstop kivezetésére a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton a Bankszövetség konferencián azt is elmondta, hogy Magyarország a soros uniós elnökséget szeretné felhasználni az elektromos autók elterjedésének támogatására. Az új uniós program nemcsak az új, hanem a használt elektromos autók vásárlását is ösztönözné.

Magyarország jó időben és megfelelő stratégia mentén kezdte újraépíteni a védelmi iparát – közölte a honvédelmi miniszter a Bálna Honvédelmi Központban. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a kormány kiemelt feladatának nevezte, hogy olyan körülményeket teremtsen, amelyekben a hazai vállalkozások mind nagyobb számban tudnak bekapcsolódni a védelmi ipari termelésbe.

Magyarországon a harmadik legnagyobb a világon a napenergia aránya az áramtermelésben – hívja fel a figyelmet az Energiaügyi Minisztérium. 2023-ban 19,9 százalékkal Chile termelte meg a villamos energia legnagyobb hányadát naperőművekkel. 19 százalékkal Görögország a második. Magyarország 18,4 százalékos aránnyal a globálisan a harmadik, de európai összehasonlításban a második helyezett.

Stratégiailag kiemelt jelentőségűnek minősítette a kormány a csornai napelemgyár felszámolását. A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a miniszterelnök által aláírt rendelet mától hatályos. A kormány megítélése szerint az EcoSolifer Kft adósságai rendezéséhez, a hitelezőivel való megegyezéshez nemzetgazdasági érdek fűződik.

A terveknek megfelelően (pén) megkezdődött a Paksi Atomerőmű 2-es blokkjának karbantartása. Az Országos Atomenergia Hivatal honlapján közölte: a többi között a fűtőelemeket is kicserélik. A 2-es blokkot azután indítják újra, hogy a munkák megfelelő elvégzése után a szervezet megadja az engedélyt.

Együttműködési megállapodást írtak alá Budapesten a Huawei és a 4iG vezetői. A kínai és a magyar cég azt közölte: a megállapodás célja, hogy a 4iG csoport meglévő felhőszolgáltatása mellett, új közös felhőszolgáltatási platformot alakítsanak ki a hazai cégeknek, a kínai és távol-keleti nagyvállalatoknak. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy a magyar kormányfő és a kínai elnök által aláírt megállapodások a telekommunikáció mellett érintik a vasútfejlesztés, az elektromobilitás, az energetika és az atomenergia területét.

Filmszakmai együttműködést írt alá Magyarország és Kína - közölte a Nemzeti Filmintézet. A megállapodás célja a magyar és a kínai szakemberek összefogásának elősegítése és a közös filmes projektek indítása. Az együttműködés a filmgyártás mellett kiterjed a mozgókép képzés területén is a kooperációra is.

Az új közlekedési szabályrendszer fokozottabb védelmet nyújt majd a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak– mondta a közlekedésért felelős államtitkár. Nagy Bálint a közlekedési kultúra napja rendezvényén ismertette: az Építési és Közlekedési Minisztérium megkezdte a közlekedési szabályrendszer átfogó megújítását, amelynek része az új KRESZ megalkotása is, amely jövő március végéig készülhet el.

Átadták a megújult KRESZ-parkot a Városligetben. A beruházása 1,2 milliárd forintból valósult meg. Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa kiemelte célként jelölte meg, hogy az évtized végére a Városliget Európa legkomplexebb kulturális parkja legyen.

Együttműködési megállapodást kötött a Gondosóra program és a Magyar Gyógyszerészi Kamara. A cél a tájékoztatás és a koordináció, később pedig a 65 évesnél idősebbek gördülékenyebb gyógyszerhez jutása.

Az Egyesült Államok segítsége nélkül is folytatódnak a Hamász elleni hadműveletek - jelentette be az izraeli kormányfő. Benjamin Netanjah ezt azután közölte, hogy az amerikai elnök kilátásba helyezte a fegyverszállítások visszatartását, ha az izraeli haderő széles körű offenzívát indít Rafahban.

Az ENSZ Közgyűlés határozatban szólította fel a Biztonsági Tanácsot, hogy tegye lehetővé, hogy Palesztina a világszervezet 194. tagállama legyen. A nagy többséggel elfogadott dokumentum a palesztinok számára új jogokról és kiváltságokról is rendelkezik.

Mihail Misusztyin marad Oroszország miniszterelnöke, miután a duma megszavazta kinevezését, amelyet Vlagyimir Putyin elnök már alá is írt. A kormányfőnek egy héten belül javaslatot kell tennie az elnöknek a szövetségi végrehajtó szervek struktúrájára.

Horvátországban kormányalakítási megbízást kapott Andrej Plenković az államfőtől. Zoran Milanović május 16-ára hívta össze a parlament alakuló ülését. Andrej Plenković eddigi ügyvivő miniszterelnök, az április 17-ei parlamenti választásokon relatív többséget szerző, jobboldali Horvát Demokratikus Közösség jelöltje.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×