eur:
389.68
usd:
364.22
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Havi 20 milliárddal nő a kórházak adóssága, a kormány azonnal lép

A Népszava értesülése szerint júniusig 104 milliárd forintos kórházi tartozást rendezne a kabinet.

A magyar kórházak tetemes adósságot halmoztak fel március végéig, amikor mintegy 110 milliárd forint volt az egészségügyi intézmények tartozása – írja a Népszava.

A lap úgy értesült, hogy a kormány nyárig két részletben 104 milliárd forintot különít el a kórházak adósságainak rendezésére, melyből

64 milliárd forintot egy hónapon belül, további 40 milliárdot pedig júniusban utalna át az egészségügyi intézményeknek.

Az első részletet főként az állami szolgáltatók felé összegyűjtött tartozás kiegyenlítésére kellene használniuk a kórházaknak.

Az egészségügyi intézmények adóssága a Népszava összegzése szerint tavaly átlagban havonta 3,7 milliárd forinttal nőtt, 2024-ben azonban ez már havi 20 milliárdra emelkedett. A 2023-as szolgáltatásfelfüggesztések mintegy 10-15 százalékában eszközellátási zavarok állhattak a háttérben.

Takács Péter egészségügyi államtitkár korábban jelezte: az állandó eladósodást a finanszírozás átalakításával szüntetné meg a magyar kormány.

Közben Feller Antal, a Gyógyszer-Nagykereskedők Szövetségének elnöke arról beszélt a Magyar Gyógyszerészi Kamara múlt hétvégi vándorgyűlésén, hogy 2023 végén megközelítette a harmincmilliárd forintot a magyar kórházak tartozása a gyógyszer-nagykereskedők felé, ráadásul ebből addigra 10-13 milliárd forint már lejárt tartozás volt. Feller Antal szerint a kórházi adósságok kezelése nagy terhet jelent a gyógyszer-beszállítók számára, az év elején pedig tovább nőttek a tartozások.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×