eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az Országos Mentőszolgálat székházában tartott sajtótájékoztatón 2023. február 5-én. Az államtitkár felelőtlennek és a betegbiztonságot fenyegetőnek minősítette a Magyar Orvosi Kamara azon javaslatát, amely arra buzdítja a háziorvosokat, hogy ne írják alá az új ügyeleti rendről szóló szerződést.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Takács Péter újabb részleteket árult el az egészségügy átszervezéséről

Három év múlva teljesen másképpen néz majd ki a fekvőbeteg-ellátás és a szakellátás finanszírozása – mondta a Magyar Kórházszövetség szerdai konferenciáján Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár.

A Belügyminisztérium államtitkára szerint három év múlva fenntarthatóvá válik az egészségügy finanszírozása - áll a Portfolio beszámolójában.

Az új finanszírozási modell kialakításakor abból indult ki az egészségügyi kormányzat, hogy a mostani adósságfelhalmozás több okra vezethető vissza, és ezeknek csak egy része menedzsmenthatás – mondta előadásában Takács Péter.

Kiemelte: minden intézménynél meghúzzák a startvonalat. Ehhez a valós betegmozgásokat és a területi ellátási kötelezettségeket fogják megvizsgálni.

Az államtitkár azt ígérte, annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátások finanszírozása valós költségtartalmat tükrözzön teljes körű kódkarbantartásra, egy átfogó, az egészségügyi szakmák összességére kiterjedő ráfordítási adatgyűjtésre és díjtétel-felülvizsgálatra van szükség.

Az adatgyűjtéstől azt várják, hogy minden egyes betegellátási eset költsége pontosan kiszámítható lesz.

Szóba hozta, sőt kiemelte az ágyszámkérdést. Úgy vélekedett, hogy egyfajta ágyszám-fetisizmus uralkodik az ágazatban, valamint a helyi politikában is. "Megpróbálom a helyi politikusoknak elmagyarázni, hogy az ágyszám önmagában nincs összefüggésben a betegellátás minőségével" – fogalmazott az államtitkár. Ennek érdekében "roadshow-ra indul, meg fogják nézni kórházanként, hogy hol érdemes aktív felvételes fekvőbeteg-ellátást, műtétes szakmákat tartani, és hol célszerű egynapos sebészeti osztályokat létrehozni.

"Az ágynak nincs köze a finanszírozáshoz. Bátorítok mindenkit, hogy kezdjenek mátrix osztályok irányában gondolkodni" – hangoztatta.

Radikális minimumnap csökkentés lesz – ígérte egy kérdésre adott válaszában Takács Péter. Vagyis, hogy egy-egy beavatkozáshoz mennyi napot tartják bent a betegeket. Most ugyanis a kórházak a finanszírozás oldaláról abban érdekeltek, hogy minél tovább bent tartsák a betegeket.

A kórházvezetők számára fontos bejelentés volt, hogy "a teljesítményvolumen-korlátok kihasználtságában 100 és 104 százalék közötti értéket akarnak látni az intézményeknél. Ezeket az intézményeket fogja díjazni a rendszer" – mondta kérdésre válaszolva az államtitkár.

A jövőben újfajta rendszer alapján fogják kiszámolni a kórházak finanszírozási kereteit. Először is kiszámolják a 10 ezer lakosra jutó finanszírozási mérték országos átlagos értékét egy adott szakmában, ez képezi a fejkvóta alapját. A lakosságarányos részt úgy határozzák meg, hogy tekintettel vannak a magasabb progresszivitási szinteken nyújtott, rendszerint nagyobb bonyolultságú ellátások magasabb költségigényeire. Az első évben az országos tervezett éves keret 20 százalékában lakosságarányosan lesz kiszámolva, 80 százalékban esetarányosan, a második évben 40-60 százalék lesz a megoszlás, az ötödik évben pedig a gyakorlati tapasztalatok alapján határozzák meg az optimális arányszámot.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×