eur:
390.7
usd:
364.13
bux:
68189.36
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Lázár János/YouTube

Meglepetésre lekerült a napirendről a kastélytörvény

A jövő héten döntöttek volna róla az Országgyűlésben.

A törvényalkotási bizottság egyelőre nem foglalkozik a Lázár János nevével fémjelzett kastélytörvény alkotmányossá tételével, így az Országgyűlés jövő heti ülésén nem dönthetnek róla – írja a hvg.hu.

Az előzetes napirendi javaslatban és a törvényalkotási bizottság ülésének meghívójában benne volt, de Hende Csaba bizottsági elnök 10 órakor azzal kezdte az ülést, hogy ezt a pontot ne tárgyalják. Indoklást nem fűzött hozzá, kérdést sem kapott róla, az így megrövidített napirendet a kormánypártiak mellett még az ellenzéki képviselők is elfogadták – teszi hozzá a lap.

A kormány 2023. június 6-án nyújtotta be a parlamenthez A kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló törvényjavaslatot, amelyet beterjesztőként Lázár János építési és közlekedési miniszter jegyzett, és az állami tulajdonú kastélyok, kúriák és a hozzájuk tartozó ingóságok tulajdonjogának átruházását vagy vagyonkezelésbe adását szabályozza.

A törvényjavaslatot december 12-én fogadták el a parlamentben, a jogszabály azonban nem lépett hatályba, mert az akkori köztársasági elnök – Novák Katalin – vétójogával élve december 20-án előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz küldte a parlament által elfogadott törvényt. Az Ab végül a törvény több pontját alaptörvény-ellenesnek nyilvánította – így nem hirdethető ki.

A törvényjavaslatot benyújtó Lázár János élesen támadta Novák Katalin döntését, és január 5-én levélben megküldte álláspontját az üggyel kapcsolatban, és kérte személyes meghallgatását az Alkotmánybíróságtól. Előzetes normakontroll eljárásban személyes meghallgatásra irányuló kérelem előterjesztését a törvény nem teszi lehetővé, hivatalból pedig azt az Alkotmánybíróság – egyezően eddigi töretlen gyakorlatával – nem rendelte el.

Az Országgyűlés elnöke már január végén felkérte a törvényalkotási bizottságot, hogy fogalmazza meg a törvény alkotmányossá tételéhez szükséges módosításokat. Ez történt volna meg csütörtökön, de mivel levették a bizottság napirendjéről – bizonyára azért, mert nem sikerült többségi támogatást élvező szöveget kidolgozni, jegyezi meg a hvg.hu –, most nem lehet tudni, mikor térnek rá vissza.

A döntés időben pont egybevág azzal, hogy a Portfolio arról írt, az Európai Bizottság az építési törvény miatt küldött levelet Lázár János minisztériumának, és akár uniós források felfüggesztése sem kizárt. A minisztérium április végéig kapott időt, hogy válaszoljon a kérdésekre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×