eur:
389.81
usd:
363.75
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Budapest, 2023. november 20.Lázár János építési és közlekedési miniszter interpellációra válaszol  az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. november 20-án.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Lázár János odaállna az Alkotmánybíróság elé

Ha lehetőséget kapok rá, személyesen szeretném megvédeni a kastélytörvényt az Alkotmánybíróságon - közölte közösségi oldalán Lázár János.

Ahogy arról az Infostarton is beszámoltunk Novák Katalin államfő decemberben aláírta a szuverenitásvédelmi törvény, de megvétózta a kastélyok örökbe fogadhatóságát. Sőt, az Alkotmánybíróság elé küldte a dolgot. Ez az ügy még Orbán Viktor év végi Kormányinfóján is szóba került. Akkor azt kérdezték a kormányfőtől: "Lázár János megtámadta a kastélytörvény ügyében a Sándor Palotát. Hogy kommentálná?" Orbán Viktor válasza: a kormánynak mindig meg kell adnia a tisztességet az államfőnek.

Most Lázár János a közösségi oldalán posztolt. Azt írja: "az Építési és Közlekedési Minisztérium kidolgozott egy törvényt, amely képes ellenőrzött módon bevonni a magántőkét kiemelt műemlékeink megőrzésébe és fenntartásába. Az állam ugyanis egyedül nem bírja: sem felújítani, sem fenntartani ezt az értékes örökséget. Márpedig a közpénzek elherdálása az is, ha valamit milliárdokból felújítunk, aztán hagyunk lassan újra tönkremenni.

A kastélyok örökbefogadását lehető tévő törvény erről szól. Megőrzi és kifényesíti a családi ezüstöt, nem pedig elkótyavetyéli, hiszen a lehetőséget erős jogi garanciákhoz köti. A végső szó mindig az államé - tette hozzá a miniszter.

Külön kiemelte, hogy "a mai napon (pénteken) hivatalosan is jeleztem az Alkotmánybíróságnak, hogy

kezdeményezem a személyes meghallgatásomat.

Meg kívánok jelenni a taláros testület teljes ülésén, hogy megvédjem a törvényt, amelynek a támogatását az Elnök asszony egyedül nem merte vállalni. Vagy azért, mert félreértette annak szövegét, vagy azért, mert jó pontot akart szerezni azoknál, akik ellenzik a törvényt.

Hiszek abban, hogy az Alkotmánybíróság mer hűséges lenni az esküjéhez: jogi és szakmai alapon dönt majd, nem pedig politikai megfontolásból.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×