eur:
390.43
usd:
363.93
bux:
68383.81
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Mature male hand  pouring a glass of water from tap in the kitchen sink
Nyitókép: vitapix/Getty Images

Megeshet, hogy nem a megszokott víz folyik az észak-pesti csapokból

A Fővárosi Vízművek április 4. és április 12. között végzi el az észak-pesti főnyomóvezetékeinek öblítését, amelynek során összesen 32 kilométernyi cső tisztul meg több fővárosi kerületben.

Csütörtökön kezdetét vette Budapesten az észak-pesti vízellátó terület található három főnyomóvezeték öblítése. Ezek a káposztásmegyeri gépházból indulva látják el a IV., a XIII., a XIV., a XV. és a XVI. kerületet, illetve kapcsolatban állnak a déli irányból érkező főnyomóvezetékekkel a kőbányai gépházon keresztül – ismertette az InfoRádióban Hornyák Rudolf, a Fővárosi Vízművek hálózatüzemeltetési osztályvezetője.

A társaság három ütemben végzi az öblítést – egy-egy ilyen program 24 órán át tart –, ami során a reggeli órákban a főnyomóvezetékeket leválasztják vízellátó rendszerről, majd tűzcsapok, illetve ürítők nyitásával felgyorsítják a vízáramot, ami a vezetékben megjelenő lerakódásokat eltávolítja. A program ideje alatt

a fogyasztók minimális mértékben érezhetnek nyomáscsökkenést, továbbá vízzavarodás is felléphet,

mert az üzemelő vezetékekben – párhuzamos főnyomó- és gerincvezetékekben –, valamint az elosztóhálózaton előfordulhat, hogy megváltozik az áramlási irány, ami fölkavarhatja a kisebb-nagyobb lerakódásokat a hálózatban – magyarázta a szakértő, hozzátéve: ez remélhetőleg csak kisebb területen fog jelentkezni.

Hornyák Rudolf az InfoRádió érdeklődésére hangsúlyozta:

a csapvíz ebben az időszakban is fogyasztható, nem okozhat problémát,

és az említett zavarosságot valószínűleg nem is fogják tapasztalni a fogyasztók. Műszerrel kimutatható, de ez láthatóan nem fog vélhetően jelentkezni a fogyasztói csapokon – ismételte meg.

A mostani öblítési munkálatok április 12-én fognak befejeződni.

A szakember arra is kitért, hogy a Fővárosi Vízművek mintegy 5400 kilométeres ivóvízhálózatot üzemeltet a fővárosban. Északról a káposztásmegyeri és a békásmegyeri gépházból, délről pedig Csepelről érkezik be a víz a főnyomó – 800, 1000 és 1200 milliméteres – vezetékeken a vízhálózatba. Ezeket a főnyőmóvezetékeket bizonyos ciklikusság szerint évente öblítik, úgyhogy az idén még a dél-pesti és a belvárosi régióban is várható a mostanihoz hasonló öblítés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×