eur:
390.68
usd:
364.89
bux:
68315.13
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred/Facebook

Világháborús gránátra bukkantak a templom tornyában

Második világháborús német repeszromboló gránát került elő a sátoraljaújhelyi Bortemplom tornyának felújítása során, a padló alá fúródva – közölte a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred a Facebook-oldalán szerdán.

Azt írták, a hagyomány szerint Szepsi Laczkó Máté református prédikátor – Lorántffy Zsuzsanna udvari lelkésze – készítette a világon az első tokaji aszúbort a 17. század elején és lepte meg vele Lorántffy Zsuzsannát húsvétkor. Ennek állít emléket az 1913-ban épült a Bortemplom. Az ahhoz tartozó pincerendszerben volt, hogy több mint egymillió liter bort tároltak.

Hozzátették: a Bortemplom tornyának felújítása során a padló alá fúródva találták meg a 15 centiméteres német repeszromboló gránátot. A tűzszerész járőr megállapította, hogy a robbanóeszköz gyújtószerkezetének működtető mechanikája letört, valószínűleg akkor, amikor a gránát a torony tetőszerkezetével ütközött és feltehetően ezért nem lépett működésbe ez a robbanótest.

A tűzszerészek elszállították a gránátot, azt később megsemmisítik.

Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×