eur:
390.47
usd:
364.17
bux:
68385.64
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Facebook/Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Életeket menthet az új megoldás: sokkal biztonságosabb lesz közlekedni az M7-esnél

Motoros alácsúszásgátló elemeket telepítettek a bálványosi bekötőúton. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője azt mondta az InfoRádióban, hogy ezek az elemek tompítani tudják a becsapódási energiát, illetve azt is meg tudják akadályozni, hogy a motorosok becsússzanak vagy beszoruljanak a szalagkorlát alá.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. statisztikai adatai szerint évente mintegy 1200-1300 motoros baleset történik idehaza, és az esetek nagyjából öt százaléka – évi 50-60 baleset – halálos kimenetelű. Ezek leggyakrabban útkanyarulatokban fordulnak elő, döntő többségükben a nyári hónapokban, vagyis a motoros csúcsszezonban.

A további tragédiák megelőzése, illetve visszaszorítása érdekében idén újabb helyszínekre, útszakaszokra telepítenek majd úgynevezett motoros alácsúszásgátló elemeket olyan szalagkorlátoknál, ahol gyakoriak a súlyos balesetek. Ilyen elemeket adtak át a Somogy vármegyei bálványosi bekötőút M7-es autópályához bevezető szakaszánál is.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője az InfoRádióban elmondta: a legtöbb motoros baleset gyorshajtás miatt történik. Ezt figyelembe véve és preventív okokból még korábban együttműködési megállapodást kötöttek a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.-vel, hogy a motorkerékpárral közlekedők védelme érdekében közösen léphessenek fel, és a szükséges helyeken a vezetőkorlátokat – a baleseti adatok és helyszíni mérlegelés alapján – motoros alácsúszásgátló elemekkel egészítsék ki.

Ennek az együttműködési megállapodásnak a részeként kerültek fel az új elemek a bálványosi bekötőút mintegy 400 méteres szakaszára.

Itt az elmúlt másfél évtizedben kilenc személyi sérülést okozó baleset történt motorosokkal, melyek közül négy halálos volt.

Mindegyik esetre igaz volt, hogy többnyire húszas-harmincas éveikben járó fiatal férfiak vesztették életüket. Száraz úton, nappali, normál fényviszonyok mellett történtek a balesetek, melyek kiváltó oka a sebesség túllépése volt.

Pécsi Norbert Sándor a módszer részleteivel kapcsolatban kifejtette: az alácsúszásgátló elemek úgy működnek, mint egy „ütközési energiaelnyelő”: ha egy motoros bármilyen oknál fogva kicsúszna vagy lesodródna az útról, akkor

ezek az elemek tompítani tudják a becsapódási energiát, illetve azt is meg tudják akadályozni, hogy a motoros becsússzon vagy beszoruljon a szalagkorlát alá.

Pécsi Norbert Sándor hozzátette: az elemek úgy lettek kialakítva és lehelyezve, hogy ha adott esetben nagy sebességgel történik becsapódás, akkor jóval kisebb eséllyel történik végtagleszakadás, amire az utóbbi időben számos esetben volt példa a magyar közutakon.

„Ezekkel az elemekkel a balesetek kimenetelének a súlyosságát tudjuk érdemben csökkenteni” – összegzett a kommunikációs vezető.

A Magyar Közút mérnökségi szakemberei a meglévő szalagkorlátlábakra, illetve szalagkorlátokra szerelik fel az új eszközöket, miután a gyártó útmutatása alapján magasságilag beszabályozzák a meglévő elemeket, hogy azok megfelelő módon illeszkedjenek az újakhoz, és így elláthassák valódi funkciójukat.

Már több helyen bevált

A Magyar Közút tájékoztatása szerint az országban már több olyan helyszín is van, ahol ilyen szalagkorlátokat telepítettek: például Pest vármegyében a 3-as főúton a mogyoródi csomópont térségében, Zalában a 76-os főút két szakaszán és a Komárom-Esztergom vármegyei Bajna és Héreg közötti mellékút egy ívében, a Pécs és Mánfa közötti úton, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében a Trizs és Aggtelek közötti mellékúton.

Fontos kísérleti projektet indított el néhány éve a Magyar Közút a Komárom-Esztergom vármegyei Bajna és Héreg közötti úton. Ott az egyik ívnél speciális útburkolati jelek és neonsárga hátterű figyelmeztető jelzőtáblák kerültek az útra. A szakaszon motorosok segítségével zöld vonallal jelölték ki az optimális ívet, továbbá az ellenkező irányú forgalmi sávok közötti távolság tartása érdekében fehér színű új útburkolati jeleket festettek fel a szakemberek. A festések és a táblakihelyezések óta drasztikusan csökkent a balesetek száma és azok súlyossága is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×