eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Asian doctor and an assistant in the operating room for surgical venous vascular surgery clinic in hospital.
Nyitókép: ake1150sb/Getty Images

Van olyan hazai kórház, ahol több mint két év a medián várakozási idő egy térdműtétre

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint hiába kapnak extra finanszírozást a kórházak, egyre hosszabbak a várólisták, az intézmények vezetői pedig nem tudják arra motiválni az orvosokat, hogy több műtétet vállaljanak.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint januárban 19 és félezren, februárban 20 615-en, március közepén viszont már 21 300-an voltak a három leghosszabb várólistán. Az érintett betegek csípő- és térdprotézisre vagy szürkehályog-műtétre várnak – írja az Economx.

Ez azt jelenti, hogy januárhoz képest márciusban 1800 beteggel többen állnak sorba a három műtéttípus miatt.

Rékassy Balázs arról tájékoztatta a lapot, hogy azok a kórházak, amelyekkel külön megállapodást kötött a NEAK a várólisták csökkentése érdekében, plusz 150 százalékos finanszírozást kapnak, de véleménye szerint az extra juttatások sem fedezik a műtétek valós költségeit. „A teljesítményértékelési rendszer első lépcsőjénél tart az egészségügyi rendszer átalakítása, most még csak azt mérik fel, milyen valódi költségek szükségesek egy-egy típusú ellátáshoz” – magyarázta az egészségügyi közgazdász.

Rékassy Balázs úgy véli, a kórházvezetőknek jelenleg nincsenek a kezükben olyan eszközök, melyekkel arra tudnák motiválni az orvosokat, hogy még több műtétet vállaljanak. Kiss Zsolt, a NEAK főigazgatója korábban elismerte, hogy

tavaly hatezer műtét maradt el a hazai kórházakban, pedig biztosított volt megfelelő mennyiségű forrás az operációkra.

A NEAK 2024 januárjától a várakozók tényleges száma helyett már a hatvan napot meghaladóan várakozó betegek számát közli. Az év eleje óta így alakultak a várólisták:

Január elején a hatvan napon túl várakozók száma:

  • szürkehályog-műtét: 4,2 ezer beteg
  • térdprotézis-műtét: 9,8 ezer beteg
  • csípőprotézis-műtét: 5,5 ezer beteg

Február 5-én a hatvan napon túl várakozók száma:

  • szürkehályog-műtét: 4,6 ezer fő
  • térdprotézis-műtét 10,3 ezer fő
  • csípőprotézis-műtét : 5,6 ezer fő

Március 14-én a hatvan napon túl várakozók száma:

  • szürkehályog-műtét: 3,8 ezer fő
  • térdprotézis-műtét: 11,3 ezer fő
  • csípőprotézis-műtét: 6,2 ezer fő

Az egyes műtéttípusoknál jelentősek a területi eltérések is, ugyanis például csípőprotézis-műtétre a március közepén közzétett adatok alapján a Dél-Dunántúlon 104 napot, Észak-Közép-Magyarországon viszont csak három napot kellett várniuk a betegeknek.

Februárban csípőműtétre a legtöbbet a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban kellett várni – az elmúlt fél év adatai alapján átlagosan 412 napot, de márciusra a NEAK közlése szerint 326 napra csökkent a várakozási idő. Térdprotézis-műtétre a medián várakozási idő a Nyugat-Dunántúlon 406 nap volt márciusban is.

A térdműtéteknél a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban 435 nap a medián várakozási idő, a kiskunhalasi Semmelweis Kórházban pedig több mint két év (762 nap).

Szürkehályog-műtét esetében februárban a Nyugat-Dunántúlon 140 nap volt a medián várakozási idő, jelenleg 146 nap. Az Észak-Alföldön februárban 182 napig kellett várakozniuk a betegeknek, most pedig 132 napig.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×