eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az emelkedő vízállású Duna a lezárt Sztehlo Gábor rakpartról fotózva, szemben az Országház épülete 2023. december 25-én. A Duna felső szakaszán elkezdődött az árhullám tetőzése; Budapesten a folyó tetőzése december 27-én napközben várható, 660 centiméter körüli vízállással, elsőfokú árvízvédelmi készültség mellett.
Nyitókép: Illyés Tibor

Új kikötő a Dunán

Újjáéledhet egy régi kikötő a Dunán. Ordason 1968-ig volt hajóállomás.

Jelenleg egy megkopott, elhanyagolt állapotú épület emlékeztetett arra, hogy még a XX. században dunai kikötő volt Ordason. Mostanra azonban megszülettek a tervek a kikötő fejlesztésére, ahol akár már az idei szezonban megindulhat a személyhajó forgalom - írja a baon.hu.

Idén január közepén mindenesetre feljött Ordasra a Kalocsa–Paks új hídnál dolgozó Clark Ádám úszódaru, mely beemelte a ponton és a part közé a kikötőhidat.

Közben elkészültek a tervek is, a beruházó, a Viking Kikötő Zrt. a helyi önkormányzat kérésére készített egy tájékoztató anyagot, látványtervek bemutatásával válaszolták meg az időközben felmerült lakossági kérdéseket.

"A kikötő területét parkosítjuk, egyben szeretnénk egy közösségi teret is létrehozni, lehetőséget biztosítva a Duna-parti pihenésre, szalonnasütésre” – olvasható a tájékoztatóban.

A kikötőépületekben logisztikai raktár, szolgálati lakás fog helyet kapni, de ezen kívül szóba került egy közösségi térként funkcionáló helyiség kialakítása is, ahol ajándékbolt, időszakosan kávézó is működhet.

A kikötő személyszállító nagyhajók fogadására alkalmas közforgalmú kikötőként fog működni.

Szabó Zsolt polgármester örömének adott hangot, hogy újra funkciót kap az ordasi kikötő, megerősítette, hogy bízik az önkormányzat a sikeres és hosszú távú együttműködésben a Viking Kikötő Zrt.-vel, valamint abban, hogy ez a beruházás ennek a kis falunak a fejlődését is szolgálja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×