eur:
389.65
usd:
363.79
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Young adult drinking beer while driving, she is going to a party.
Nyitókép: Matic Grmek/Getty Images

Kijózanító fordulat a magyar utakon

Habár összességében a közúti balesetek száma csekély mértékben nőtt, ezek oka egyre ritkábban az italozás.

A balesetek száma 4,5, a balesetekben megsérült vagy elhunyt személyeké 2,7 százalékkal emelkedett a tavalyi év utolsó negyedévében egy év alatt a Központi Statisztikai Hivatal elemzése szerint - írja az Economx.

Október és December között 3749 baleset történt, ezekben összesen 5003-an sérültek meg, akik közül 145 személy vesztette életét,

az ittasan okozott balesetek száma viszont jelentős mértékben, 13 százalékkal csökkent.

Tavaly összesen 14 452 baleset történt a hazai utakon, ami 2 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, az ezekben elhunyt és megsérült személyek száma 4,3 százalékkal esett vissza a KSH kimutatása szerint.

2023. október és november között több baleset történt

  • októberben 7,8 százalékkal,
  • novemberben 1,4 százalékkal,
  • decemberben pedig 3,8 százalékkal.

3,1 százalékkal több halálos baleset történt, a könnyű sérülttel járók száma 7,8 százalékkal emelkedett, míg a súlyos sérültes balesetek száma 2,6 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

Mint írják, tavaly a balesetek 93 százalékáért a járművezetők voltak felelősek, a három legfőbb ok a gyorshajtás, az elsőbbségadás elmulasztása és a szabálytalan irányváltás voltak. A balesetek többségét személyautóval idézték elő, gyalogos 211 esetben, utas 9 esetben, állat pedig 25 esetben okozta a balesetet.

Legnagyobb mértékben, 59 százalékkal a motorkerékpárral okozott balesetek ugrottak meg.

A tavalyi év utolsó negyedévében 235 közúti balesetet okoztak alkoholos befolyásoltság alatt, ez az összes eset 6,3 százalékát tette ki, viszont ez 13 százalékos csökkenést jelent egy év alatt.

Az autópályákon is 12 százalékkal kevesebb, összesen 114 eset volt, ebből 6 halálos kimenetelű. A száz kilométernél hosszabb autópályákon száz kilométerre átlagosan 10 baleset jutott, a balesetek számát tekintve a legtöbb (40) az M1-esen, a legkevesebb (5) az M7-esen történt.

A legtöbb szerencsétlenség Budapesten történt (755) a tavalyi utolsó három hónapban. A vármegyék közül a legbalesetesebbek voltak Pest vármegye (410), Hajdú-Bihar (230), Győr-Moson-Sopron (218), és Bács-Kiskun (215), a legkevésbé gyakran Nógrádban történt baj (66).

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×