eur:
389.46
usd:
363.07
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Gabona. Forrás: Getty Images/Steve Satushek
Nyitókép: Forrás: Getty Images/Steve Satushek

Kijev kész meghajolni az EU akarata előtt, de… – a nap hírei

Az OECD szerint az idei évtől a magyar gazdaság visszatér a tartós növekedési pályára. Ukrajna kész elfogadni az Európai Unióval folytatott kereskedelmére vonatkozó korlátozásokat. Varsóban összecsaptak a rendőrséggel az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán áruk behozatala ellen tüntető gazdák. Az InfoRádió legfontosabb szerdai hírei.

Az idei évtől a magyar gazdaság visszatér a tartós növekedési pályára, a foglalkoztatás magas, a munkanélküliség alacsony marad – jelentette ki a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet országtanulmányának bemutatóján elmondta: az OECD azzal számol, hogy a magyar gazdaság növekedése idén 2,4 százalékos, 2025-ben pedig 2,8 százalékos lesz.

A most felszabadított 2 milliárd eurónyi uniós forrás jó része a pedagógusok bérének emelésére megy – közölte a közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Portfolio-konferenciáján. Navracsics Tibor hozzátette: a következő időszakban egy nagy pályázati hullám is várható: többek között csaknem 700 milliárd forintnyi energiahatékonysági, víziközmű- és szennyvízhálózat-fejlesztési pályázat kiírását tervezik.

Ötödével kevesebb gáz fogyott Magyarországon tavaly, mint 2021-ben – közölte az Energiaügyi Minisztérium. A felhasználás 2,5 milliárd köbméterrel csökkent. A hazai gáztárolók töltöttsége március elején pedig még mindig 70 százalék feletti.

Az új köztársasági elnökkel egyeztetett a miniszterelnök. Orbán Viktor a Sándor-palotában kereste fel Sulyok Tamást. A találkozó után miniszterelnök sajtófőnöke azt közölte, hogy a kormányfő és az államfő rendszeresen konzultálnak. Eközben Szabó Attila Lászlót nevezték ki a köztársasági elnöki hivatal főigazgatójává, aki korábban az Alkotmánybíróságnál Sulyok Tamás kabinetfőnöke volt.

Átfogó javaslatcsomagot dolgozott ki a gyermekvédelem és az ahhoz szorosan kapcsolódó ágazatok reformjának előkészítéséhez a Gyermekjogi Civil Koalíció. Széleskörű civil egyeztetés után készült el a gyermekeket leginkább veszélyeztető problémákat összegző javaslatcsomag. A Demokratikus Koalíció eközben azt javasolja, hogy az idei költségvetésben 500 milliárd forintot csoportosítsanak át gyermekvédelemre.

A mostantól fogva ne vétkezz! jézusi mondat lelkületével zárja le a bicskei pedofil ügy kapcsán kirobbant kegyelmi botrányt a Magyarországi Református Egyház. Az elnökség böjti körlevelében közölték azt is: Balog Zoltán püspöki tisztségéről egyedül ő, és az őt megválasztó Dunamelléki Református Egyházkerület jogosult dönteni.

Vizsgálóbiztost nevez ki az újbudai önkormányzat a Gazdagréti Szivárvány Óvodában történtek felderítésére. Az eljárás idejére az óvoda vezetőjét felfüggesztették a munkavégzés alól. Sajtóinformációk szerint szexuális kényszerítés miatt folyik nyomozás az óvodában pedagógiai asszisztensként dolgozó férfi ellen.

A gyógyszerész nélküli gyógyszertárakat kifogásolják közös nyilatkozatukban a gyógyszerésztudományi karok dékánjai. Szerintük a biztonságos gyógyszerellátáshoz elengedhetetlen a gyógyszerész személyes patikai jelenléte.

Az időskorúak bentlakásos szociális ellátási feltételeinek javítását sürgeti az Állami Számvevőszék. Jelentésük szerint a problémák megoldását nehezíti a pénz- és szakemberhiány, és az elavult eszközállomány.

Kisboltok és a vendéglátó szektor szereplőinek jelentkezését várja a Mol MOHU a kézi visszaváltó rendszer kialakításához. Magyarországon a nagyobb alapterületű üzletekbe már több mint 2200 visszaváltó automatát telepítettek, és több százat telepítenek még az idén.

Ukrajna kész elfogadni az Európai Unióval folytatott kereskedelmére vonatkozó korlátozásokat, cserébe azért, hogy lezárja a vitát egyik fő támogatójával, Lengyelországgal – jelentette ki az ukrán kereskedelmi miniszter. Tarasz Kacska a Financial Timesnak adott interjúban ugyanakkor sürgette az uniót, hogy tiltsa be Oroszországból a gabona importját.

Varsóban összecsaptak a rendőrséggel az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán áruk behozatala ellen tüntető gazdák. Mindkét oldalon többen megsebesültek. A lengyel fővárosba több tízezer tüntető érkezett.

Terroristának minősítették Garri Kaszparov sakkvilágbajnokot Oroszországban. A 61. éves, emigrációban élő volt szovjet és orosz sakkozót egy moszkvai bíróság 30 ezer rubel, mintegy 120 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a külföldi ügynökökről szóló törvény be nem tartása miatt.

Magyarország minden támogatást megad Bosznia-Hercegovina európai integrációjához - fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter boszniai kollégájával közös sajtóértekezletén úgy vélte: ma már az Európai Uniónak nagyobb szüksége van a nyugat-balkáni országok csatlakozására, mint a nyugat-balkáni országoknak az EU-tagságra.

Donald Trump és Joe Biden is - egy kivétellel - győzött az előzetes eredmények szerint a szuperkedden, amikor az Egyesült Államok mintegy 15 államában döntöttek az elnökjelöltekről a pártok regisztrált választói. Nikki Haley eközben közölte: kiszáll a republikánus elnökjelölti versenyből, és a jövőben magánemberként dolgozik tovább.

Több, Magyarországról induló vagy ide érkező nemzetközi vonaton is hosszabb menetidőre kell számítani péntekig a német vasúton tervezett munkabeszüntetés miatt – közölte a Mávinform. A Deutsche Bahnnál csütörtök hajnali 2-től péntek déli egy óráig lesz sztrájk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×