eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond a Budapest Eurasia Forum 2023 nyitónapján az MNB Lámfalussy Sándor Konferenciaközpontjában 2023. november 23-án. Az MNB negyedik alkalommal, Átmenetek a fenntarthatóságért címmel megrendezett kétnapos konferenciájára több mint 50 előadó érkezett 15 országból.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Keményen bírálta a kormány gazdaságpolitikáját a jegybank elnöke - a nap hírei

Holnap lép életbe az új tarifarendszer a közlekedésben. Az orosz elnök szerint nukleáris konfliktussal fenyeget a Nyugat külpolitikája.

Keményen bírálta a kormány gazdaságpolitikáját a jegybank elnöke. Matolcsy György szerint a kormány 2021 közepétől hibás gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre. Úgy vélte: a fogyasztásorientált gazdaságpolitika kudarcra van ítélve, vissza kell térni a beruházásorientált gazdaságpolitikához. Orbán Viktor sajtófőnöke annyit reagált: a miniszterelnök szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen.

A Pénzügyminisztérium vizsgálja annak lehetőségét, hogy a jegybank tevékenységére kiterjessze a felügyelőbizottság ellenőrzési hatáskörét - írja a pénzügyminiszter a közösségi oldalán. Varga Mihály kiemelte: az Európai Központi Bank által megerősített javaslat az MNB alapvető feladatainak ellátását nem érinti. A Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár közölte: az MNB felügyelőbizottság hatáskörével kapcsolatos törvénymódosítást a kormány még nem tárgyalta.

Holnap lép életbe az új tarifarendszer a közlekedésben. A döntés több mint 4 millió ember életét teszi könnyebbé – közölte az építési és közlekedési miniszter. Eszerint a teljes árú havibérlet 8.950 forint lesz, és érvényes a főváros egész területén a MÁV, a Volánbusz, valamint a HÉV járatain is. A BKK-járatokon pedig elfogadják a Pest vármegye- és az országbérletet.

Csaknem 2 milliárd forintos célzott programot indít a sofőrhiány enyhítésére a kormány – jelentette be a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Így több mint ezren szerezhetnek gépjárművezetői jogosítványt.

Visszavonta a kormányhivatal a CB Engineering Kft. veszélyeshulladék kereskedelmi engedélyét, és Sárbogárd városa is megtiltotta a lakóházak melletti csarnok akkutárolásra való használatát – tudatta közleményében az LMP. Az ellenzéki párt szerint a vállalatnak azonnal el kell szállítania a veszélyes anyagokat a városi telephelyről.

Nem bocsátotta feltételes szabadságra a volt gyermekotthoni igazgatót a Fővárosi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája - közölte a törvényszék sajtóosztálya. Sajtóinformációk szerint a döntés a bicskei gyermekotthon volt igazgatójára vonatkozik.

Magyarország széles körű együttműködési programot indít Csáddal a migráció kiváltó okainak kezelése céljából - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter kiemelte: a cél a Száhel-övezet biztonságának és stabilitásának erősítése és a gazdaság fejlesztése.

Holnaptól az Európai Unió legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere lesz Magyarországon - jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Cél, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek Magyarországra, így minden kiskaput bezártak, amelyet a 16 évvel ezelőtti szabályozás lehetővé tett.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és 30 partnerszervezete 42,2 millió dollárt, csaknem 15 és fél milliárd forintot kér a magyarországi ukrajnai menekültek támogatására. A szervezetek a pénz túlnyomó részét az ENSZ költségvetéséből várják.

Csaknem 1 millió kérvényezőnek adtak állampolgárságot 2022-ben az Európai Unió tagországaiban. Ez 163 ezerrel több, mint egy évvel korábban, ami éves szinten 20 százalékos növekedés - derült ki az Eurostat jelentéséből.

Vlagyimir Putyin úgy vélte: nukleáris konfliktussal fenyeget a Nyugat külpolitikája. Az orosz elnök a parlament két háza tartott évértékelő beszédében azzal vádolta Washingtont, hogy destabilizálni akarja Oroszországot, úgy ahogy ezt szerinte Ukrajnával is tette. Kijelentette azt is, hogy Oroszország nem készül Európa megtámadására.

Európai katonák Ukrajnába vezénylése ellentétes a NATO érvényben lévő döntéseivel - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter ismét reagált a francia elnök hét eleji nyilatkozatára, amiben Emmanuel Macron nem zárta ki nyugati katonák Ukrajnába küldését.

Hivatalosan is jóváhagyta 137 milliárd euró uniós forrás felszabadítását Lengyelországnak az Európai Bizottság. A testület a jogállamisági reformokhoz, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítését célzó mérföldkövek teljesítése érdekében tett újabb lépések miatt döntött így.

A kereskedelmet érintő átmeneti határzárról egyeztetett Kijevvel a lengyel kormány. Donald Tusk kormányfő elmondta: az ukrán féllel az árucsere leállításáról is tárgyaltak.

Szlovákiában felfüggesztette a büntetőjog parlament által elfogadott reformjának egyes részeit az alkotmánybíróság, helyt adva az államfő és több ellenzéki párt beadványának. Ugyanakkor a súlyos bűncselekményekkel, benne a magas szintű korrupcióval foglalkozó különleges ügyészség megszüntetését nem kifogásolták.

Az ENSZ főbiztosa szerint a gázai háborúban harcoló felek mindegyike követett el háborús bűnöket, és a háború októberi kirobbanása óta már több mint 30 ezren haltak meg a Gázai övezetben. Eközben az al-Dzsazíra televízió arról számolt be, hogy Gáza városban sokan meghaltak, amikor a segélyre váró több száz ember közé tüzérségi lövedékek és drónokról indított rakéták csapódtak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×