eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél az orosz parlament két háza előtt tartott évértékelőjén a moszkvai Gosztiny Dvorban 2024. február 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Oroszország-kutató: Vlagyimir Putyin már a 2030-ig tartó elképzeléseit vázolta

Vlagyimir Putyin orosz elnök szokásos évértékelő beszéde inkább a közelgő elnökválasztás előtti kampányesemény volt, amelynek hangulata sokkal kevésbé volt fenyegető a nyugati hatalmaknak, mint egy évvel korábban – értékelt Vigóczki Máté Oroszország-kutató

Az orosz parlament két háza előtt tartotta szokásos évértékelő beszédét Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az ott elhangzottakat Vigóczki Máté, a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének Oroszország-szakértője értékelte az InfoRádióban.

Meglátása szerint nagyon érződött a beszéden, hogy egy hónappal az oroszországi elnökválasztás előtt hangzik el, ezért inkább kampánybeszédnek lehet minősíteni. Az elején esett szó a háborúról és a Nyugattal való szembenállásról, de a beszéd 90-95 százaléka inkább a belpolitikáról szólt.

"És nem is feltétlenül Oroszország mostani helyzetéről kaphatunk egy képet, hanem arról, hogy Vlagyimir Putyin hogyan tekint a jövőbe egészen 2030-ig,

milyen projekteket szeretne elindítani, milyen célokat, eredményeket szeretne elérni. Volt szó arról, hogy hogyan kell az oktatást fejleszteni, a tanárok bérét megemelni, hogyan szeretne új egyetemeket építeni. Sok szó esett a régiók felzárkóztatásáról, vasútfejlesztésekről, a kis- és középvállalkozások adósságának az elengedéséről" – sorolta a szakértő.

Putyin elnök ostobaságnak nevezte azt az állítást, amely szerint Oroszország Európa megtámadására készülne. Ugyanakkor megismételte korábbi álláspontját arról, hogy ezt a háborút nem Moszkva robbantotta ki. Mint mondta, Oroszország meg tudja védeni a saját érdekeit, sőt, az is elhangzott, hogy Oroszországnak olyan fegyverei vannak, például atomfegyverek, amelyekkel valódi fenyegetést tud jelenteni a NATO tagállamainak.

"Érdemes azonban összehasonlítani ezt a beszédet a tavalyival, akkor ugyanis sokkal nagyobb hangsúlyt kapott a háború.

A tavalyi beszéd ilyen értelemben sokkal fenyegetőbb volt a NATO-ra nézve, mint a mostani.

Szerintem az idei egy belpolitikai beszéd volt" – értékelt Vigóczki Máté.

Az orosz elnök jelezte, hogy bár kész tárgyalni Washingtonnal a hadászati egyensúly kérdéseiről, de nem hagyja magát ezekbe belekényszeríteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×