eur:
393.47
usd:
367.04
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Little girl goes to the elementary school. Child with a backpack is going to study. Back to school concept.
Nyitókép: puhimec/Getty Images

Havasi Katalin: egyetlen lépéssel megoldható az iskolai igazolások problémája

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) és a Kréta összekapcsolásával véget érhetne az orvosi igazolások korszaka az iskolákban. A gyermekorvosok támogatják a tervet.

Régi probléma, hogy az iskolák minden esetben orvosi igazolást várnak el a hiányzó diákoktól – mondta az InfoRádióban a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke. Havasi Katalin szerint orvosi szempontból erre nem sok szükség van, hiszen a szülő felelős azért, hogy a gyermekéről megállapítsa, hogy jól vagy rosszul van, hogy orvoshoz vagy iskolába viszi.

Ha az EESZT-be fölkerül a jövőben az az információ, hogy a gyermek megjelent az orvosánál, és ő úgy találta, hogy például vírusfertőzése van, amiből öt napon belül meg fog gyógyulni, akkor ez automatikusan megjelenne a Kréta felületén is, így a gyermek iskolájában az osztályfőnök és iskolaigazgató meg tudja tekinteni ezt, és Havasi Katalin szerint ezzel le lehetne zárni az orvosi igazolások problémáját, mert ez teljes mértékben helyettesíthetné az igazolást.

Az EESZT és a Kréta összekapcsolásának további előnye lenne, hogy egy tartósabb betegség esetén látná a tanár, hogy az orvos visszarendelte a gyereket és meghosszabbította a gyógykezelését

– tette hozzá. Ilyen formában követhető lenne a pedagógus számára, hogy a gyermek az "iskola mellé ment", vagy valóban betegség miatt hiányzott. „Ezért támogatta az egyesületünk azt, hogy amikor az EESZT-fejlesztések további lépéseit meghatározzák, akkor ez egy célszerű megoldás lenne” – mondta az elnök.

Ebben az összekapcsolt rendszerben az iskolai szűrővizsgálatok és a testnevelés órán végzett felmérések eredményeit is meg lehetne osztani, természetesen szigorú szabályok szerint. Így például, ha egy kamaszt évek óta nem látott a háziorvosa, de az iskolában észlelnek nála valamilyen egészségkárosodást, akkor erről a háziorvos is azonnal értesülne – mondta a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Mérsékelt elmozdulásokkal kezdődhet a kereskedés az irányadó európai tőzsdéken a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×