eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
BYD Seagull 2023
Nyitókép: byd.com

Több milliárd forint értékben indul infrastruktúra-fejlesztés Szegeden a kínai BYD autógyár beruházása részeként - a nap hírei

2 éve kezdődött az orosz-ukrán háború, Magyarország azóta sürget tűzszünetet és békét. Kiadták Alekszej Navalnij börtönben meghalt orosz ellenzéki politikus holttestét.

Több milliárd forint értékben indul infrastruktúra-fejlesztés Szegeden, ami érinti az úthálózatot, a közműhálózatot valamint a közösségi szolgáltatásokat is – hangzott el a kormányfő és a kínai BYD autógyár vezetőinek megbeszélésén. A felek kiemelték: Magyarország Kína számára évek óta az első számú kelet-közép-európai beruházási célország.

Változásra van szükség Brüsszelben – jelentette ki a pénzügyminiszterek tanácsának belgiumi ülése után közzétett videoüzenetében a pénzügyminiszter. Varga Mihály elmondta: az Ecofin ülésének egyik fő témája az egyre lassuló európai versenyképesség volt, amelynek oka az innováció és a tőkepiacok túlszabályozottsága.

A kormány az orosz-ukrán háború kezdetétől a békéért és a tűzszünetért emeli fel a szavát - mondta a Facebook-oldalán megosztott videójában a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra felidézte: Magyarország az első perctől megnyitotta a határt a háború elől menekülők előtt, és az egész ország egy emberként mozdult meg, hogy segítsen a rászorulókon.

97 ukrajnai menekültnek tart egészségügyi szűrővizsgálatot a hétvégén Budapesten a Katolikus Karitász. A gyerekeknek szemészeti, fogászati és ortopédiai ellenőrzést biztosítanak, a felnőttek pedig EKG-, vércukor- és vérnyomásvizsgálaton, nőgyógyászati rákszűrésen, valamint szemészeti vizsgálaton vehetnek részt.

Az ukrajnai harcok végét sürgette az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén a szervezet főtitkára. António Guterres óva intett a konfliktus kiterjesztésétől Kelet-Európában.

Ukrajna NATO-tag lesz, csak az a kérdés, hogy mikor - erősítette meg a NATO-főtitkár. Jens Stoltenberg videóüzenetben úgy vélte: Vlagyimir Putyin orosz elnök azért indított háborút, hogy megtagadja a jogot Ukrajnától, hogy saját maga válassza meg az útját.

Csaknem negyedmilliárd font értékű készletpótlási programot indít az ukrán tüzérség számára a brit kormány. A program az ellátási láncolatok erősítésére is kiterjed. Nagy-Britannia mindemellett lánctalpakat is gyárt Ukrajna számára különböző típusú harcjárművekhez.

Ukrajna katonai támogatását fontolgatja a holland választások győztese. Geert Wilders radikális jobboldali politikus korábban még úgy vélte: Hollandiának le kellene állítania fegyverek Ukrajnába szállítását, mert arra saját magának van szüksége. Hollandia egyike az élenjáró országoknak az Ukrajnának nyújtott katonai segítség terén.

Kiadták Alekszej Navalnij börtönben meghalt orosz ellenzéki politikus holttestét az anyjának. Egyelőre nem tudni, hogy a hatóságok megakadályozzák-e, hogy a temetést a család kívánsága szerint tartsák meg. Az orosz hatóságok a nyilvánosság kizárásával akarják eltemettetni az ellenzéki vezetőt.

Párizsban 4 és fél óra késéssel nyitott meg a mezőgazdasági vásár, miután Emmanuel Macron elnök látogatása előtt tüntető gazdák egy csoportja szállta meg a rendezvénynek otthont adó központot. Az elnök lemondását követelő demonstrálókat több száz rendőr próbálta megfékezni. A vásár csak azután nyitott meg, hogy az elnök megígérte: árszabályozással csökkentik a gazdák anyagi terheit, nyilvántartás készül az anyagi segítségre szoruló gazdaságokról, valamint törvény mondja ki, hogy a mezőgazdaság és az élelmezés nemzeti érdek.

Stabilra javította Csehország adósosztályzatának kilátását a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő egyidejűleg megerősítette a cseh szuverén osztályzatot. Az indoklás szerint Csehország várható hosszútávú makrogazdasági folyamataira nem gyakorolt tartós hatást a koronavírus-járvány és az energiaár-emelkedés kettős sokkja.

Az államfőválasztásról, a kegyelmi ügyről, a polgári Magyarországról, valamint az ellenzékről is kifejtette gondolatait 20. évértékelőjében a Demokratikus Koalíció elnöke. Gyurcsány Ferenc Sulyok Tamás államfői jelöléséről úgy vélte: az Alkotmánybíróság elnökeként aktív szerepet vállalt a kormány rendszerének kiépítésében, így nem tudja megteremteni a nemzet egységét. A kegyelmi ügyből fakadó botrányról úgy vélte: a történtekért a kormányfő is felelős. Gyurcsány Ferenc totalitárius diktatúra kiépítésével vádolta meg a kormányt.

Határozati javaslattal akadályozná meg a fiatalkorúak pornóhoz való hozzáférését az LMP. Az ellenzéki párt ismét benyújtott egy 9 pontos javaslatcsomagot az Országgyűlésnek. Az LMP szerint a kormánynak tájékoztató kampányt is kellene indítania arról, hogy a szülők miként tudják megvédeni gyermekeiket ezektől a tartalmaktól.

A közösségek összekapcsolása teheti Magyarországot sikeres nemzetté sikeres nemzetté – jelentette ki a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából Apor Vilmos püspök életét és munkásságát bemutató kiállításon a pénzügyminiszter. Varga Mihály hozzátette: a kiállítás egy olyan személynek állít emléket, aki az életével fizetett a meggyőződéséért és hitéért.

Ellopták Pannonhalmáról Radnóti Miklós szobrát, amelyet 1983-ban Meszlényi János bronz lemezekből készített. Az emlékművet 1983-ban, a valamikori Wienerberger téglagyár területén állították fel annak emlékére, hogy a munkaszolgálatra hurcolt Radnóti Miklós a halála előtt ott töltötte utolsó éjszakáját 1944 novemberében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×