eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
A kormány mezőgazdasági politikája ellen tiltakozó francia gazdák szénabálákkal torlaszolják el a Charles de Gaulle nemzetközi repülőtérre vezető autópályát a Párizs közelében lévő Roissyban 2024. január 29-én. A legjelentősebb francia mezőgazdasági érdekvédelmi szervezet, az FNSA és a Fiatal gazdák (Jeunes Agriculteurs) nevű szervezet ezen a napon határozatlan idejű blokádot kezdett a párizsi régióban és Észak-Franciaországban. A fővárosi agglomerációban nyolcszáz traktor 16 autópályán állított fel útzárakat.
Nyitókép: MTI/AP/Matthieu Mirville

Tüntető gazdák szállták meg a párizsi mezőgazdasági vásárt - videó

Négy és fél óra késéssel nyílt meg Párizsban szombat délután az országos mezőgazdasági kiállítás és vásár, miután Emmanuel Macron francia elnök látogatása előtt tüntető gazdák egy csoportja szállta meg a rendezvénynek otthont adó párizsi kiállítási központot.

A Macron elnök lemondását követelő több száz tüntetőt több tucatnyi rendőr próbálta megfékezni. A Reuters hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója összecsapásokról számolt be, és megfigyelése szerint legalább egy őrizetbe vétel is történt.

Macron bírálta a gazdák akcióját. "Nem segítetek egyetlen kollégátoknak sem azzal, hogy szétveritek a bódékat. Nem segítetek egyetlen kollégátoknak sem azzal, hogy ellehetetlenítitek a vásárt, és bizonyos értelemben félelmet keltetek a családokban" - nyilatkozta.

A hivatalos megnyitóra csak azután került sor, hogy az elnök egy különteremben hosszasan tárgyalt a gazdákat képviselő három legfontosabb szakszervezet vezetőivel; majd az ünnepélyesre tervezett megnyitó pillanatában "Macron, mondj le!", "Macron takarodj", illetve trágár bekiabálásokkal próbálták őt megzavarni a tüntetők.

A megnyitó után az elnök a vásárt bejárva további beszélgetéseket folytatott a kiállítókkal, majd egy 45 perces nyilvános, rögtönzött fórum végén azt mondta, "a veszekedés helyett párbeszédet kell folytatni, a francia vidék pedig erős marad, és nem igaz, hogy a csőd felé tartana".

A szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokról kiszivárgó hírek szerint Macron ígéretet tett arra, hogy árszabályozással csökkentenék a gazdák anyagi terheit; nyilvántartás készülne a sürgős anyagi segítségre szoruló gazdaságokról, valamint

törvénybe foglalnák, hogy a mezőgazdaság és a hazai élelmezés fenntartása elsődleges nemzeti érdek.

A további részletes kifejtést igénylő ígéretek árszabályozásra vonatkozó részét "első hallásra forradalminak tűnő előrelépésként" értékelte a francia gazdaszövetség szóvivője, Laurence Marandola.

Számos más európai országhoz, köztük Németországhoz hasonlóan Franciaországban is hetek óta tiltakoznak a gazdák a magas költségek, a bürokrácia, a környezetvédelmi előírások és az olcsó import ellen; a francia autópályákat a gazdák blokádját követően február elsején nyitották meg újra.

A legnagyobb francia agrárrendezvényként számon tartott, kilenc napig tartó párizsi mezőgazdasági vásáron mintegy hatszázezer látogatóra számítanak a rendezők.

Címképünk illusztráció.

Címlapról ajánljuk
Fáklyával állunk az alagút végén – új albummal készül Leslie Mándoki

"Fáklyával állunk az alagút végén" – új albummal készül Leslie Mándoki

Új albummal jelentkezik május 10-én a 30 éves Mandoki Soulmates. A lemez a digitális csalások és átverések korszakában a “visszatérés az analóghoz” életérzést hivatott bemutatni, az albumot ugyanis teljesen analóg módon vették fel és állították elő. A dalszövegek a kortárs világválságokat célozzák meg. Az InfoRádió a dalszerző-producer-énekest kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Fenekestül forgatja fel a munkahelyeket az AI - Hogyan lehet elkerülni a káoszt?

Fenekestül forgatja fel a munkahelyeket az AI - Hogyan lehet elkerülni a káoszt?

Sokan féltik a munkájukat, a pozíciójukat a mesterséges intelligenciától (MI), amely egyre jobb eredményeket ér el a vállalati hatékonyság támogatásában, a manuális munkafolyamatok kiváltásában, ami önmagában is feszültségeket gerjeszthet egy munkahelyen. Mindeközben a munkavállalók félelme az egyik legnagyobb kerékkötője is lehet az MI-projektek sikerének. "A mesterséges intelligenciára nem szabad úgy tekinteni, mint egy tőlünk függetlenül létező, romboló erőre. A mesterséges intelligenciát tulajdonképpen mi, emberek hoztuk létre és a mi feladatunk, hogy az érdekeink mentén kordában tartsuk" - véli Óváry-Papp Nóra, a Baker McKenzie vezető ügyvédje. Szerinte a mesterséges intelligencia egy számítástechnikai alapú munkaerő, amivel a munkavállalóknak együtt kell dolgozniuk és a cél az optimális feladatmegosztás az emberi és a gépi képességek mentén. Az AMI-megoldások bevezetésével egész napos konferencián foglalkozunk április 23-án, AI in Business rendezvényünkön. Regisztráció és részletek a rendezvényről itt!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×