eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Blood-Stained Flags of Ukraine and Russia
Nyitókép: Manuel Augusto Moreno/ Getty Images

Jens Stoltenberg: Ukrajna NATO-tag lesz

Az Ukrajna elleni orosz hadművelet megindításának második évfordulója alkalmából a NATO-főtitkár videóüzenetben erősítette meg a szervezet szándékát Ukrajna felvételére.

"Ukrajna csatlakozni fog a NATO kötelékéhez. Nem az a kérdés, hogy tag lesz-e, hanem az, hogy mikor" - fogalmazott a norvég politikus a szombaton publikált videóüzenetében.

"Amíg mi felkészítjük őket erre a napra, a NATO továbbra is Ukrajna mellett fog állni" - mondta Stoltenberg.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azért indított háborút, hogy bezárja a kaput a NATO előtt, "megtagadva ezzel Ukrajnától a jogot, hogy saját maga válassza meg saját útját". Ezzel azonban éppen az ellenkezőjét érte el - fogalmazott.

Az évfordulóra négy nyugati vezető, Olaszország, Kanada és Belgium miniszterelnöke, valamint az Európai Bizottság elnöke érkezett szombaton Kijevbe,

hogy szolidaritást vállaljon Ukrajnával az orosz támadás megindításának második évfordulóján.

Giorgia Meloni olasz, Justin Trudeau kanadai, Alexander De Croo belga kormányfő és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke együtt utazott az éjszaka vonattal az ukrán fővárosba a szomszédos Lengyelországból - áll az olasz kormány közleményében.

Meloni a nap folyamán Kijevből videókonferenciát tervez tartani a G7-ek vezetői és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részvételével.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×