eur:
393.3
usd:
367.09
bux:
66632.47
2024. április 25. csütörtök Márk
Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke beszédet mond az első Magyar Jogi Könyvszalon elnevezésű szakmai rendezvényen Budapesten, a Károlyi-Csekonics-palotában 2021. szeptember 18-án. A Magyar Jogász Egylet az Alkotmánybíróság közreműködésével hagyományteremtő szándékkal szervezte meg a jogi könyvek ünnepét.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Golyóstoll, pártkatona – így reagáltak az ellenzéki pártok Sulyok Tamás államfőjelölésére

Elutasítással reagáltak a baloldali ellenzéki pártok arra, hogy a kormánypártok az Alkotmánybíróság elnökét jelölik köztársasági elnöknek.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, a Fidesz–KDNP parlamenti frakciójának kétnapos kihelyezett frakcióülésén Balatonalmádiban eldöntötték, hogy kit jelölnek köztársasági elnöknek. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be, hogy Sulyok Tamást jelölik a kormánypártok államfőnek, aki a kegyelmi ügy miatt lemondott Novák Katalint követheti az államfői székben.

A bejelentésre egymás után reagáltak az ellenzéki pártok.

A Demokratikus Koalíció szerint "Sulyok Tamás csak egy újabb fideszes pártkatona, és Orbán Viktor helyett az embereknek kell új államfőt választaniuk". A párt szerint már a fideszes többség választotta meg az Alkotmánybíróság élére, a testületet pedig Fidesz-hű alkotmánybírókkal töltötték fel. A párt szerint a Sulyok Tamás vezette bírói testület több, a kormánynak kedvező döntést hozott az elmúlt években. A DK azt is hangsúlyozta, hogy a köztársasági elnök személyéről a választóknak közvetlenül kellene dönteniük.

Az MSZP hivatalos közleményében azt írta, a Fidesz Sulyok Tamás személyében „egy látszólag nem a kormánypárthoz kötődő személyt” jelölt köztársasági elnöknek, hozzátéve, hogy szerintük eddig az Alkotmánybíróság elnökeként eddig is „mindenben kiszolgálta az Orbán-kormányt”. A párt ezután példákat sorolt, melyekkel ezt a kijelentésüket kívánták bizonyítani. A szocialisták szerint a Fidesz államfőjelöltje „az autoriter rendszer további, zökkenőmentes működését” hivatott biztosítani.

„A Momentum nem vesz részt a Fidesz parlamenti cirkuszában, ahol kiválasztják Orbán Viktor következő golyóstollát” – írta közleményében a párt, amely szerint a köztársasági elnöki pozíció és annak személye „kiüresített, és nem szól másról, mint hogy teljesítse Orbán Viktor akaratát”.

A Párbeszéd – Zöldek a közösségi oldalán azt írta, „mindegy”, hogy ki a köztársasági elnök „egy olyan rendszerben, amely velejéig romlott és korrupt”. A párt közvetlen államfőválasztást javasolt. Sulyok Tamás felterjesztését „szimpla bábjátéknak” tartja, és továbbra is „választ és kollektív felelősségvállalást vár a bicskei pedofilügyben”. Az ellenzéki párt egyben javaslatot is tett az új államfő személyére, Kaltenbach Jenő jogtudóst ajánlva új köztársasági elnöknek.

A Jobbik – Konzervatívok közleményében szintén a közvetlen államfőválasztás mellett érvelt. "Az egy nemzeti minimum, hogy ne Orbán egy személyben döntsön az államfőről, hanem egy, a nép által választott köztársasági elnökre lenne szüksége az országnak, akit közvetlenül a magyar embereknek kell megválasztaniuk, és aki valóban – a nemzet egységét megtestesítve – minden magyart képviselhet" – áll a közleményben.

Az LMP egy mondatban reagált: "Az LMP – Magyarország Zöld Pártja Hack Pétert alkalmasabbnak tartja a köztársasági elnöki posztra."

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

Az Európai Bizottság tavaly ősszel indított szubvenciós vizsgálatot a kínai e-autók gyártói ellen, az EP-választások előtt pedig szinte biztosan védővámok kivetéséről döntenek. Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerda este már erős utalást tett a válaszlépéssel kapcsolatban. A Portfolio értesülései szerint mindez kihathat magyarországi üzletekre is a betelepülő kínai autógyártók miatt, ráadásul az akkuipar is hamarosan Brüsszel célpontjává válhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×