eur:
391.37
usd:
366.71
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke beszédet mond a III. Magyar Jogi Könyvszalon megnyitóján a budapesti Károlyi-Csekonics palotában 2023. október 7-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Rendkívüli bejelentés: Sulyok Tamás lesz a kormánypártok államfőjelöltje

Balatonalmádi kihelyezett frakcióülésén határozott arról a Fidesz és a KDNP, hogy kit jelölnek a kormánypártok a posztjáról két hete lemondott Novák Katalin utódjául. A jelölt Sulyok Tamás jelenleg az Alkotmánybíróság elnöke.

Kihelyezett frakcióülésen Balatonalmádiban döntöttek arról, ki legyen a kormánypártok államfőjelöltje a közelgő államfőválasztáson a parlamentben.

A bejelentés

A balatonalmádi bejelentés előtt Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető elnézést kért a késésért.

Bejelentette, az Alkotmánybíróság elnöke,

Sulyok Tamás lesz a Fidesz-KDNP államfőjelöltje. Ez jelenleg még csak egy javaslat, a pártválasztmány véglegesíti a jelölést.

Az új államfő megválasztásának pontos időpontjáról nem tudott számot adni, mert az függ attól is, az ellenzék állít-e államfőjelöltet.

Sulyok Tamás tavaly októberben volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.

Továbbiak

Kocsis Máté azt is közölte,

Deutsch Tamás vezeti a Fidesz európai parlamenti listáját.

A bíróság minapi ítéletére hivatkozva továbbá felszólította Varju László (DK) képviselőt, hogy távozzon a közéletből, továbbá Fekete-Győr András (Momentum) hivatalos személy elleni erőszakkal kapcsolat ítélete miatt szintén erre kapott felszólítást a frakcióvezetőtől. "Erőszakos fellépéséért" Jámbor Andrást is felszólította a közéletből való távozásra.

"Arra szólítjuk fel a baloldalt, hogy szüntesse be az emberek hazugságon alapuló hergelését, a garázdaságot és az erőszakon alapuló politizálást" - nyomatékosította.

Gyermekvédelmi törvények

Szólt még a gyermekvédelmi törvénycsomagról is, amelynek előző változatát a baloldal a parlamentben nem szavazta meg.

"A tavaszi ülésszakban tervezzük a második gyermekvédelmi csomagot elfogadni" - fogalmazott Kocsis Máté, hozzátéve, nagyjából 20 törvényjavaslatról van szó, köztük:

  • tovább szigorodnak a pedofil-bűncselekményekre vonatkozó büntetési tételek
  • új tényállások jöhetnek
  • a 18 éven aluliak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények nem évülhetnek el
  • nem lehetséges szabadlábra helyezés ilyen bűncselekmény elkövetőinek esetében
  • nem kaphatnak erkölcsi bizonyítványt a fenti bűncselekmények elkövetőin, egy életre nyomot hagy azon, aki ilyet tesz.

KDNP-s közlések

Simicskó István KDNP-frakcióvezető is szólt a sajtótájékoztatón, pártját az alapvetésekről Semjén Zsolt pártelnök és miniszterelnök-helyettes tájékoztatta a kihelyezett ülés elején.

Bejelentette, "ebben a helyzetben" Sulyok Tamás kiválóan alkalmas lesz az államfői szolgálatra, a KDNP teljes mértékben mögötte áll.

Üdvözli, hogy Budapestre jön a svéd miniszterelnök, a KDNP is arra az álláspontra jutott, hogy hétfőn támogatni fogja Svédország NATO-csatlakozását, amitől a két ország kapcsolatainak javulását várja.

Bejelentette még: román mintára alakulhat át az energiaital hozzáférését szabályozó jogszabály, keleti szomszédunknál nem vehet ilyet 18 éven aluli személy.

Kérdések - válaszok

- Vizsgálták-e Magyar Péter kijelentéseinek valóságtartalmát?

Kocsis Máté: - Egyelőre nem hallottam olyan kijelentést tőle, amely találkozna a valósággal.

- Miért született meg a kegyelmi döntés? Nem volt mód utánajárni?

Kocsis Máté: - Nem született indoklás. Indokolni pedig csak az tud, aki meghozta. Ha lenne papír, előkerítenénk. Fölállíthatunk vizsgálóbizottságot, ugyanott fogunk tartani a munka végén, mint most. Kegyelmi döntést a jog szerint nem kell indokolni. A teljes magyar nyilvánosság már ezer és egy kérdés feltettek az érintetteknek. Helyes volt a távozásról szóló döntés. Magam nyújtottam be a 2021-es szigorú javaslatot.

- Miért tiltakozott a kegyelmi ügyben napokon keresztül a kormánymédia?

Kocsis Máté: - Szerkesztési kérdésekbe nem kívánok beleszólni.

- Mit szól ahhoz, hogy a független média hozta le a kegyelmi ügyet?

Kocsis Máté: - Örülök neki, mert igazolja, hogy működik a szabad sajtó Magyarországon.

- Milyen kiválasztási folyamat előzte meg, hogy Sulyok Tamást jelölte a kormányfő?

Kocsis Máté: - A megfontolás minden elemét nem ismerem. A szövetség elnöke tesz javaslatot a szövetség köztársaságielnök-jelöltjére. Az Alkotmánybíróság elnökére lehet építeni azt az érvelést, hogy képes lehet a nemzet egységének megteremtésére. Személyesen is azt gondolom Sulyok Tamásról, hogy nagy tekintélyű, mindenki számára komolyan vehető ember, a legmegfelelőbb személy arra, hogy államfő legyen. Több név is felmerült, Sulyok Tamásról gondoljuk, hogy a legmegfelelőbb.

- Megnyugodtak a kedélyek a kegyelmi ügy után a frakcióban?

Kocsis Máté: - Varga Judit elvesztése fájdalmas a frakciónak. Rossz döntés volt azt az aláírást megtennie.

- Varga Juditnak lehet helye a közigazgatásban?

Kocsis Máté: - Ő ellenjegyezte az államfő döntését. Felelős az aláírásáért.

- Volt-e, aki felhívta Novák Katalin figyelmét a veszélyes döntés előtt?

Kocsis Máté: - Tudom Novák Katalin telefonszámát. De azt gondolom, hogy ha lesz mondanivalója, el fogja mondani.

- 2014-ben Sulyok Tamás az LMP és a Fidesz AB-elnökjelöltje volt?

Kocsis Máté: - Úgy emlékszem, igen. De mára ilyen jelölés elképzelhetetlen 2014 óta. A kialakult helyzetben még ő tudja a legjobban kifejezni a nemzet egységét.

- Az eddigi elnöki kegyelmeket át tudják-e valamilyen módon vizsgálni? Nem kapott-e valaki kegyelmet, aki hasonló bűncselekményt követett el?

Kocsis Máté: - Nem tudok erre a kérdésre válaszolni. Remélem, hogy nincs még egy ilyen kegyelem.

- Lesz-e fideszes főpolgármester-jelölés? Jelölnek-e, ha Vitézy Dávid indul?

Kocsis Máté: - Márciusig lesz jelölés. Az orrunk még a víz fölött van egy kicsit.

- 13 mandátumnál többre számítanak az EP-választáson?

Kocsis Máté: - Igyekszünk a korábbi mandátumszintet elérni. Egy kampánymechanizmusnak le kell mennie, a jelenlegi brüsszeli vezetés csalódást okozott, amikor Európa fellélegezhetett a Covid után, jött a háború és rossz döntések sora, szankciók, ami válságot, inflációt idézett elő. Az elmúlt öt év brüsszeli vezetése számos rossz döntést hozott a migráció terén és az LMBTQ-propaganda kapcsán is.

- Felszólal Orbán Viktor hétfőn napirend előtt?

Kocsis Máté: - Igen.

- Pénteken érkezik a svéd kormányfő. Lesz fegyverszállítási megállapodás?

Simicskó István: - Többször volt átütemezés, mert komoly terheink voltak. A törlesztőrészlet szinte az összes fejlesztés pénzét elvitte, durván 30 milliárd forintot évente. Ezt sikerült Hende Csabának 10 milliárdra csökkenteni, illetve futamidő-hosszabbítás van, 2026-ig kell törleszteni. De erről fognak még tárgyalni a miniszterelnök urak. Páncéltörőkkel érdemes felszerelni a Magyar Honvédséget.

- Mitől tért vissza a bizalom a svédek iránt?

Kocsis Máté: - A miniszterelnök tájékoztatott minket arról, hogy a svédek rendezési gesztusokat tesznek Magyarország irányába. A miniszterelnök nem néz le minket, nem becsül alá. A miniszterelnök szavai világosak voltak. Gesztusra gesztussal reagálunk.

- Ígérhet-e olyat egy miniszterelnök, hogy mit szavaz majd a parlament?

Kocsis Máté: - Nem tudom, hogy történt-e ilyen ígérettétel.

- Megvizsgálják-e, hogy Novák Katalin alatt milyen kegyelmi döntések születtek?

Kocsis Máté: - Nem tartanám fairnek, ha csak az ő időszakát vizsgálnánk, 1990- ig kellene visszamenni. Nem tudjuk, mi van a kegyelmi döntések mögött, mivel nincs indoklás. Arra kell koncentrálni, hogy a jövőben hogyan szűrjük ki, hogy ilyen ügyre egyáltalán sor kerüljön.

- A szuverén hatalomgyakorlásba belefér-e, hogy Balog Zoltán lobbizott a kegyelemért már akkor is, amikor nem volt tanácsadó?

Kocsis Máté: - Nem tudjuk, mikor történt a tanácsadás, de ő azt mondta, hogy a tanácsadó testület tagjaként adott tanácsot. És belátta, hogy hibázott.

- Bagdy Gábornak van-e felelőssége? Ő terjesztette fel kitüntetésre a bicskei otthonvezetőt.

Simicskó István: - Bagdy Gábor nyilatkozott már az ügyben. Akik a kérdéskörben meghatározó szereplők voltak, mindenki levonta a szükséges következtetést, és szerintem is helyesen döntöttek.

Kocsis Máté: - Akkor lenne igazságos az ellenzéki sajtó, ha nem hallgatná el, hogy Demszky Gábor nevezte ki a bicskei otthon vezetőjét. Húsz éven át a baloldali elit bizalmát élvezte a bűnelkövető. Ez senkinek nem tűnik fel? 2016-os kitüntetése pillanatában senki nem tudta, miket követett el az az ember, még Karácsony Gergely sem tudta, aki megszavazta a kitüntetést. Nem vádolom még a politikai ellenfeleinket sem ezzel. (...) A kitüntetetti gárdából nézzék meg, hány embertől lehetne kitüntetést visszavonni!

- Milyen problémákat látnak a gyermekvédelemben most? Kérnek-e szakmai segítséget a törvényhez?

Kocsis Máté: - Igen, határozott igen a válaszom, gyermekvédelmi szakemberek és munkatársak bevonásával készült a törvény eddigi része. Amit ma gyermekvédelmi rendszerként ismernek, azt nyugodtan felejtsék el, új lesz! Akadályokat kell állítani azok elé, akik gyermekvédelmi intézményekben ilyen cselekményeket elkövetnek. De nem mondanám, hogy aki a gyermekvédelemben dolgozik, bűnös, ne bélyegezzük meg az egész rendszert, az állam készen áll a struktúra átalakítására.

- Sulyok Tamás helyére ki kerül az AB-be?

Kocsis Máté: - A parlament rendes menetrendje szerint történik az utódlás.

- Kik kerülnek még a fideszes EP-listára Deutsch Tamás mögé?

Kocsis Máté: - Érjék be most a listavezető személyével! Hölvényi György mellett még egy KDNP-st szeretnénk feltenni a listára.

- Lesznek kétharmados törvények?

Kocsis Máté: - Igen, például az alkotmánymódosítás is.

- Varju Lászlót testi sértésben is bűnösnek találták. Gyurcsány Ferenc DK-elnök azt mondta, meg kell jegyezni a neveket. Hogyan kommentálná?

Kocsis Máté: - Tűrhetetlen és primitív mondat. Családi hagyomány, hogy akivel nem értenek egyet, annak meg kell jegyezni a nevét, ki kell lövetni a szemét és vegzatúrának kell alávetni.

- Szigorodhat-e a szuverenitásvédelmi törvény?

Kocsis Máté: - Nem látom jelét.

- A frakció tagjai találkoznak-e a svéd miniszterelnökkel?

Kocsis Máté: - Nem zárom ki. Lehet, hogy delegációk találkoznak egymással.

- Milyen reakciókat várnak Brüsszeltől a gyermekvédelmi törvényre majd?

Kocsis Máté: - Ezt már most megüzenték. Vegzatúra alá esünk ismét. Eddig is így volt, ezután is így volt.

- Mit profitál Magyarország a svéd NATO-csatlakozás késlekedéséből? Megérte, hogy mi vagyunk az "utolsók"?

Kocsis Máté: - Egy jó viszony ért ennyit. Nem mi generáltuk a konfliktust, mi nem generáltuk. Jó szövetségesek leszünk.

Simicskó István: - Svédországnak eddig is megvoltak a garanciái a NATO felől, nem volt reális esélye, hogy megtámadja egy NATO-n kívüli ország. Az biztos, hogy Magyarország szava eljutott egy olyan szintre, hogy vegyenek minket észre, fontos ország vagyunk, NATO-tagok vagyunk 1999 óta. Ha Svédország be akart lépni, elvárható volt, hogy szakítson korábbi gyakorlatával. Megfelelően tudta a magyar kormány érzékeltetni, hogy fontos NATO-tagok vagyunk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×