eur:
389.4
usd:
363.38
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Closeup female hand neatly placing medicament at domestic first aid kit top view. Storage organization in transparent plastic box drug, pill, syringe, bandage. Fast health help safety emergency supply
Nyitókép: Kseniya Ovchinnikova/Getty Images

Süle András: túl lehet adagolni egyes vitaminokat és megfázás elleni szereket

Világszerte egyre gyakoribbak a kórházi fertőzések, és ezek egyik oka az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok megjelenése – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Európai Kórházi Gyógyszerészek Szövetségének elnöke, a Péterfy Sándor Utcai Kórház főgyógyszerésze. Süle András a vitaminok és más szerek körültekintő használatának szükségességére is felhívta a figyelmet.

Világszerte egyre gyakoribbak a kórházi fertőzések, ezzel párhuzamosan azonban az Európai Unió területén már néhány éve folyamatos csökkenés tapasztalható: az unióban nagyjából 5,5-5,6 százalék ezen fertőzések megjelenésé gyakorisága.

Magyarországon ez az adat 4,0 környékén van,

tehát az EU-átlag alatt vagyunk, de egyébként az adatok szórása a teljes Európai Unió területén nem nagy: 3,5-től 8,5-9 százalékig terjed egyes tagországokban az ilyen fertőzések gyakorisági értéke – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Süle András, az Európai Kórházi Gyógyszerészek Szövetségének elnöke, a Péterfy Sándor Utcai Kórház főgyógyszerésze.

A fejlődő országokban a kórházi fertőzési gyakoriság meghaladhatja a 25 százalékot is. Ha ott keletkezik egy, az antibiotikumoknak ellenálló baktérium, és az útra kel, az más térségekben is problémához fog vezetni. Hozzátette: egyre nagyobb azon baktériumok aránya, amelyek a hagyományos antibiotikumok többségének ellenáll, ami miatt nagyon fontos a lakosság felelős antibiotikum-alkalmazása, illetve a teendőik vannak a kórházaknak is, hogy megállítsák ezeknek a baktériumoknak a terjedését.

Felmerülhet a kérdés, hogy a kórházi fertőzéseket a higiénés körülmények hiányosságai vagy az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok okozzák, ezzel kapcsolatban Süle András elmondta: a problémának sok oka van, és a higiéné, a fertőtlenítáés az egyik szegmens, de hozzátartozik az is, hogy egy elsődleges betegség vagy valamilyen társbetegség miatt fogékonyabb a páciens, mert az immunrendszere nem annyira erős bizonyos fertőzések kialakulásával szemben.

"Az is fogékonyabbá teszi a kórházba került embereket fertőzések létrejöttére, hogy ott rajtuk különböző beavatkozásokat végeznek, megműtik őket, lélegeztetőgépre kerülnek, vagy mondjuk katétert kell viselniük. Tehát az a védőburok, ami természetes állapotban övezi a testünket, megsérülhet akár mondjuk egy sebészeti beavatkozás során. Ez nem hiba, hanem ez maga a sebészeti beavatkozás, ami mondjuk a bőrünk folytonosságát megszakítja, viszont ez megint a fogékonyságot növeli, és ilyenkor, ha van egy nagyon ellenálló kórokozó, akkor abból probléma lehet" – sorolta a szakember.

Az interjúban szóba került a globális szinten növekvő gyógyszerfogyasztás. Süle András szerint bár vannak olyan gyógyszerterületek, hatástani csoportok, amelyekben a felhasználás mértéke stagnál vagy kismértékben csökken, de a világszintű felhasználás mértéke egyre növekszik, különösen a vény nélkül kapható készítmények esetében.

Ez Európában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban különösen figyelmet igénylő trend, annál is inkább, hogy ez a fajta öngyógyszerelés nem veszélytelen.

"Rengeteg vitamint és étrend-kiegészítőt is eszünk. Mondhatnám, hogy szedünk, de inkább eszünk, ha már ekkora mennyiségről van szó" – illusztrálta a helyzetet az Európai Kórházi Gyógyszerészek Szövetségének elnöke.

"Ezeknél a szereknél, különösen a gyógyszerként forgalomba kerülőknél nincs felszívódási probléma, vagyis megállják a helyüket abban a tekintetben, amilyen állításokat a forgalmazó tesz velük kapcsolatban, ugyanakkor nem feltétlenül helyettesítik a változatos étrendet, az aktív életmódot, a jó értelemben vett egészségtudatosságot" – hangsúlyozta Süle András. Kiemelte: egy kellően változatos étrend, megfelelő mennyiségben fogyasztott zöldség-gyümölcs legalább annyit hozzá tud tenni az egészségünkhöz, mint akár a nagy mennyiségben fogyasztott étrend-kiegészítők.

Figyelmeztetett arra is, hogy részben a különböző multivitamin-készítmények, de különböző megfázás ellen alkalmazott készítmények is tartalmaznak olyan hatóanyagokat, amelyek túladagolása "nem nagyon nehéz".

"Például a vitaminok közül a zsírban oldódó A-, D-, E- és K-vitaminokat szokták említeni, amelyeket túl lehet adagolni és a vesén keresztül nem ürülnek ki, azaz a szervezet nehezebben kompenzál egy esetleges túldozírozást. Egyéb vitaminokkal azért lényegesen biztonságosabb a helyzet, viszont

a megfázás ellen használatos készítmények esetében például a paracetamol egy olyan hatóanyag, amelynek a túladagolása viszonylag könnyen megtörténhet,

főleg, ha egyszerre próbál meg – eltérő néven – lázcsillapítót és például forró italt fogyasztani a beteg. Ez például egy májkárosodással is fenyegető állapotot idézhet elő" – hangsúlyozta a Péterfy Sándor Utcai Kórház főgyógyszerésze.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×