eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Professional microphone in radio studio
Nyitókép: avdyachenko/Getty Images

A biztosítók extraprofitadóján is változtatott a kormány – a nap hírei

Módosította a gyógyszergyártók és a biztosítók extraprofitadójáról szóló rendeletet a kormány. Országszerte 3600 helyi és 23 ezer helyközi kieső járattal számol a Volánbusz sofőrök sztrájkja miatt a társaság menedzsmentje. Hétfőtől a korábbi sűrűséggel járnak a BKK járatok. Az InfoRádió legfontosabb pénteki hírei.

Módosította a gyógyszergyártók extraprofitadójáról szóló rendeletet a kormány. A kabinet a különadó mellé visszamenőleg bevezeti a gyógyszergyártói extraprofitadó fogalmát, amelyeknek kulcsa kétszer akkora, mint az eddigi különadóteher kulcsa. A pénzügyi tárca szerint így az extraprofitadó beszámítható lesz a globális minimumadóba. A Richter úgy reagált: a társaság az idén várhatóan 8 milliárd forint extraprofit adót fizet, ami a globális minimumadóhoz kapcsolódó feltöltési kötelezettségen felül nem jelent további kiadást.

A biztosítók extraprofitadóján is változtatott a kormány. Ezentúl a társaságoknak az idén és jövőre is nem egyösszegben hanem két egyenlő részletben kell megállapítaniuk, bevallaniuk és megfizetniük az előző évi díjbevétel alapján számított extraprofitadót. A pótadó mértéke nem változott. A Magyar Biztosítók Szövetsége novemberi becslései alapján a tavalyi év után 94 milliárd forint pótadót fizet a szektor a hagyományos 142 milliárdos biztosítási adó mellé, miközben éves profitja ezeknek a töredéke lehetett.

85 ezer 200 gyerek született Magyarországon 2023-ban és 127 ezer 200 ember hunyt el egy év alatt – ismertette a KSH. Még sosem született ennyire kevés gyerek, mint tavaly, a legutóbbi mélypont 2011-ben volt, 88 ezer születés számmal, ennél a mostani majdnem 3 ezerrel kisebb. Decemberében 6565 gyerek született, és 11 ezer 727 ember hunyt el 2022 azonos időszakihoz képest.

Decemberben 4,2 százalék volt a munkanélküliségi ráta, összesen 207 ezer embernek nem volt munkája. A foglalkoztatottak száma az év utolsó hónapjában 21 ezerrel, összesen 4 millió 723 ezerre nőtt az előző év azonos időszakához képest. A KSH adatai alapján a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 37 ezerrel nőtt, a közfoglalkoztatottaké 7 ezerrel csökkent.

Országszerte 3600 helyi és 23 ezer helyközi kieső járattal számol a Volánbusz sofőrök vasárnapi és hétfői sztrájkja miatt a társaság menedzsmentje. A munkabeszüntetés alatt várható fennakadások csökkentéséért a MÁV–Start nagyobb kapacitással biztosítja a személyszállításita sztrájk mindkét napján. A Volánbusz azt javasolja, hogy aki teheti, január 28-án és 29-én vonattal induljon útnak.

Hétfőtől a korábbi sűrűséggel járnak a BKK járatok. A járatritkításokról szóló döntés visszavonására a főpolgármester kérte, miután nem fogadta el a vezérigazgató felajánlott lemondását. Walter Katalin egy sajtóbeszélgetésen azt mondta, hogy a járatritkításról szóló társadalmi egyeztetés olyan lett volna, mintha „hálaadás előtt megkérdeznék a pulykát, hogy mi legyen vele”. Utóbb ezért a hasonlatért elnézést kért. Karácsony Gergely szerint egy rosszul megfogalmazott mondat nem írjhatja felül az elmúlt évek kiváló szakmai munkáját.

Február végére várja a svéd csatlakozás magyar ratifikációját a NATO főtitkára. Jens Stoltenberg Brüsszelben azt mondta: Svédország NATO-tagsága az egész szövetséget erősebbé teszi. A főtitkár továbbá megköszönte Recep Tayyip Erdogan török elnöknek, hogy aláírta az okmányt, majd hangsúlyozta: Magyarországtól is várja a ratifikálást, amint a parlament összeül.

Svédországnak és Magyarországnak sok megvitatandó ügye van, de Svédország NATO-tagságát illetően nincs miről tárgyalni – jelentette ki a svéd miniszterelnök. Ulf Kristersson közölte: Stockholm nem tesz semmi új ígéretet a NATO-t illetően. Azt mondta: szívesen látogat Budapestre, de előbb Brüsszelben, február 1-én lesz találkozója Orbán Viktorral.

Olaszország kész átvenni a vörös-tengeri katonai misszió vezetését – jelentette ki az olasz védelmi miniszter. Guido Crosetto kijelentette, hogy Róma csak a nemzetközi felkérésre vár. Elmondta ugyanakkor: az sem jelent problémát, ha a misszió francia parancsnokság alá kerül, mert minél előbbi és hatékony ellen támadást kell indítani a kereskedelmi hajóik és a gazdaság védelmében.

Megkezdődött a belgorodi régió légterében lelőtt orosz katonai szállítógép fekete dobozainak vizsgálata - közölték az orosz állami hírügynökségek. A legnagyobb figyelmet a repülés utolsó három percére fordítják a szakértők, akik elsőként a hangrögzítőt dekódolják. A kijevi hírszerzés tagadja, hogy ukrán hadifoglyok lettek volna a gépen.

Szlovákiában ezrek tüntettek a különleges ügyészség tervezett megszüntetése miatt. A tiltakozók 14 városban és Pozsonyban vonultak az utcákra a parlamenti ellenzék főleg liberális pártjainak felhívására. A kormány decemberben fogadta el a büntetőtörvénykönyv módosítását, és ezekben a napokban tárgyal róla a törvényhozás.

Leadta a szlovákiai államfőválasztási indulásához szükséges aláírásokat a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke. Forró Krisztián elmondta: az induláshoz szükséges 15 ezer támogató aláírás csaknem dupláját gyűjtötték össze. A politikus szerint ha sikerül jól szerepelnie, az jó lehetőséget és erős tárgyalási pozíciót ad majd ahhoz, hogy a felvidéki magyar közösséget érintő témákat napirendre lehessen venni.

Amerikai sajtóinformációk szerint Michelle Obama vehetné át Joe Biden helyét az elnöki székben. New York Post hiteles, de meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Joe Biden májusban bejelentheti, hogy mégsem indul el újra az elnöki székért, ezután pedig az augusztusi demokratikus konvención Michelle Obama kaphatja meg a demokraták jelölését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×