eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: pixabay

Módosított extraprofitadó – megszólalt a magyar gyógyszeróriás

Január 26-tól módosul a hazai gyógyszergyártókat terhelő extraprofitadókról szóló rendelet. A változtatás a Richtert is érinti. A magyar gyártótól az InfoRádió azt tudakolta, miképpen, s miben áll a változás.

A Richter továbbra is kötelezett a gyógyszergyártói extraprofitadó és különadó megfizetésére 2024-ben is. Az extraprofitadókat érintő szabályozás január 26-án érvénybe lépő módosítása azonban tartalmaz egy olyan változtatást, amely kedvező a társaság számára – mondta az InfoRádióban Beke Zsuzsa, a Richter PR- és kormányzati kapcsolatok igazgatója.

"A 2024-es adóévre vonatkozóan a Richter egyrészt gyártói extraprofitadó, másrészt gyártói különadó megfizetésére is kötelezett. A gyártói extraprofitadó alapja a helyi adókról szóló törvény szerinti adóalap, mely a gyógyszerkészítmény és a gyógyszeralapanyag gyártásából származik, és ez a módosított adóalap miatt már beszámít a globális minimumadóba, míg a gyógyszeripari különadó a készítmény és alapanyag gyártásából származó, helyi adókról szóló törvény szerint az éves nettó árbevételre kerül kivetítésre. Mindez azt jelenti, hogy a rendelet alapján a Richter 2024-ben várhatóan nagyságrendileg nyolcmilliárd forintnyi extraprofitadót fog befizetni, mely a módosított adóalap miatt már beszámít majd a globális minimumadóba. Összességében azt lehet mondani, hogy ha ez nem lenne, még kedvezőtlenebb lenne a helyzet a Richter számára, így a negatív hatásokat tudták mérsékelni" – magyarázta.

Emlékeztetett, a gyógyszergyártói különadó és az extraprofitadó kötelezettségének csökkentésére ugyanakkor van lehetőségük, például kutatás-fejlesztési kiadásokkal; ezekben – mint fogalmazott – egyébként is erős a Richter.

"A különadó- és az extraprofitadó-kötelezettségünk a rendelet szerint a tárgyieszköz-beszerzések és a kutatás-fejlesztés értékének összegével csökkenthető, legfeljebb az adó összegének 50 százalékáig. Ezzel a Richter tud is élni" – tette hozzá Beke Zsuzsa.

A módosításról a Pénzügyminisztérium közleményében azt írta: a kormány célja az, hogy segítséget nyújtson a gyógyszergyártóknak, hogy a globális minimumadó a lehető legkisebb terhet jelentse a számukra. A megjelent rendeletmódosítás

a gyógyszergyártók kezdeményezésére a kormány és a gyártók egyeztetését követően valósult meg.

A tárca arra is kitér, hogy a módosítással a költségvetés nem veszít bevételt, ugyanakkor a gyárak terhei sem növekednek, a kabinet ugyanis továbbra is elkötelezett amellett, hogy megvédje a magyar gazdaság versenyképességét, és támogassa a hazai gyógyszeripari beruházásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×