eur:
390.94
usd:
366.07
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Lánczi Tamás, a Figyelő című hetilap főszerkesztője beszédet mond Bertrand Mathieu francia alkotmányjogász A jog a demokrácia ellen? című, a Századvég Kiadó gondozásában megjelent könyvének bemutatóján a Budapesti Francia Intézetben 2018. május 9-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Lánczi Tamás: az unió eljárást fog indítani a Szuverenitásvédelmi Hivatal miatt

Az újonnan létrehozott intézmény vezetője kiemelte, már az idei önkormányzati és az európai parlamenti választási kampányokat is monitorozni fogják, hogy történik-e külföldi beavatkozás

Fontos, hogy el lehessen kerülni a 2022-es hasonló beavatkozási kísérleteket – mondta Lánczi Tamás a Magyar Nemzetnek adott interjúban. A Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője elmondta, hogy örömmel vállalta el a feladatot a miniszterelnök felkérésére, és azért fog dolgozni, hogy Magyarország a nagy geopolitikai átalakulások közepette is megőrizhesse szuverenitását, és önállóan, saját maga dönthessen legnagyobb sorskérdéseiről.

A feladatairól azt mondta, a törvény egyértelműen fogalmaz: a Szuverenitásvédelmi Hivatal alapvetően feltár, vizsgál és kutat. "A Szuverenitásvédelmi Hivatal maga nem folytat nyomozást, mivel nem titkosszolgálat, rendőrség vagy ügyészség. De együttműködhet az említett állami szervekkel, információkat kérhet tőlük, amelyeket elemezhet a hivatal, ezeket az elemzéseket pedig időről időre közre fogja adni. Ezenfelül javaslatokat fogalmazhat meg a döntéshozók számára, ha úgy látja, hogy jogszabályt kell alkotni a magyar szuverenitás megvédéséhez" – mondta, és hozzátette, nem szankcionálnak, a legfontosabb fegyverük a nyilvánosság.

Az önkormányzati és az európai parlamenti választási kampányokat már monitorozni fogják, hogy történik-e külföldi beavatkozás, mert közölte, még egyszer nem fordulhat elő olyan befolyásolási kísérlet, mint 2022-ben, "ám azok az erők, amelyek Magyarországgal szemben dolgoznak, nem fognak egy csapásra megszűnni. Keresnek majd új lehetőségeket és beavatkozási módokat, úgyhogy nekünk is résen kell lennünk."

Lánczi Tamás arra számít, hogy támadásokat indítanak majd a hivatala ellen, szerinte az Európai Unió is eljárást fog indítani tágabb értelemben a magyar szuverenitás, azon belül elsősorban a Szuverenitásvédelmi Hivatal és az intézményt létrehozó törvény miatt Magyarországgal szemben. "Ezekre fel kell készülni, de ilyen a boksz" – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald's-tól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×