eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
People and education. Teacher writing on math equation on blackboard during lesson.
Nyitókép: diego_cervo/Getty Images

Megkapják az átlagosan 32,2 százalékos átlagos béremelést januártól a pedagógusok - a nap hírei

Két lépésben hajtja végre a januárban életbe lépő kötelező jövedéki adóemelést a Mol. Jövőre is megmarad a Budapest-bérlet.

Megkapják az átlagosan 32,2 százalékos béremelést januártól a pedagógusok – közölte a Belügyminisztérium. A pedagógus minősítés önkéntes lesz, a pedagógus tanfelügyelet és az intézményvezetői tanfelügyelet megszűnik, az előmenetelhez szükséges gyakorlati idő pedig jelentősen csökken.

Megosztva, két lépésben hajtja végre a januárban életbe lépő kötelező jövedéki adóemelést a Mol. A döntést azzal indokolták, hogy így a fogyasztókat nem egyszerre terheli majd a plusz adó. A Mol magyarországi kiskereskedelmi igazgatója az Indexnek adott interjúban azt mondta: az első, 20 forintos emelésre január 1-jén, a második, 21 forintosra január 15-én lehet számítani.

Jövőre is megmarad a Budapest-bérlet. A BKK közleménye szerint a MÁV-HÉV-vel és a Volánbusszal megkötött, áthidaló megállapodás lehetővé teszi a jelenlegi szolgáltatások fenntartását, illetve elszámolását, egyúttal érvényben tartja a jelenlegi tarifákat és bevételi elszámolásokat.

Továbbra is a gazdasági növekedés helyreállítását nevezte a legfontosabb jövő évi célnak a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton a kormány Facebook-oldalán közzétett évértékelő videójában azt hangsúlyozta: az infláció év végére 6 százalék körülire csökkenhet.

Az újévben életbe lépnek a szélerőművek telepítését megkönnyítő rendelkezések – hívta fel ismét a figyelmet az Energiaügyi Minisztérium. Az előírt védőtávolság az európai gyakorlatnak megfelelően 700 méterre csökken.

Csaknem hatszorosára, 33 milliárd forintra nő az Élelmiszeripari Beszállítófejlesztési Program keretösszege a jelentős érdeklődés miatt - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. 78 magyar vállalkozás kaphat támogatást, összességében pedig több mint 45 milliárd forintnyi beruházás valósulhat meg.

Bírósági ítéletekkel egyező erejű döntéseket is hozhatnak a békéltető testületek a fogyasztóvédelmi törvény január 1-jén hatályba lépő módosításaival. Az eljárás továbbra is ingyenes, és akkor is kötelezést tartalmazó határozatot hoz a testület, ha a fogyasztó kérelme megalapozott, az ügytárgy értéke pedig 200 ezer forint alatti.

Eltörlik a képernyő előtti munkavégzés időkorlátját. A gazdaságfejlesztési miniszter rendeletéből kiderült, hogy 2024-től a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje már meghaladhatja a napi 6 órát.

Január 1-jei hatállyal Révész Jánost nevezte ki az Országos Kórházi Főigazgatóság élére a kormányfő. Az előző vezetőt, Jenei Zoltánt november végén menesztették, és a gazdasági igazgatóhelyettest is leváltották az ágazat gazdálkodási problémáira hivatkozva.

Menesztette Gion Gábort, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkárát a miniszterelnök javaslatára az államfő december 31-ével. Az igazságügyi tárcánál Kupecki Nóra fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkárt szintén december 31-ei hatállyal mentették fel, posztját Pilz Tamás foglalja el.

Romániában a képviselőház után a szenátus is elutasította a magyar autonómiatervezeteket. Csak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselői támogatták szavazataikkal a három előterjesztést.

Az idei év egyik legsúlyosabb légitámadását hajtotta végre az orosz hadsereg Ukrajna ellen. Az eddigi adatok alapján 13 ember meghalt és sokan a romok alatt rekedtek. Az ukrán elnök szerint 110 rakétát, valamint drónokat vetettek be az oroszok.

Minden jel arra mutat, hogy egy orosz rakéta hatolt be a lengyel légtérbe Ukrajna felől – jelentette be a lengyel vezérkari főnök. A lengyel hadsereg műveleti parancsnoksága közölte, hogy a tárgyat a határ átlépésének pillanatától az eltűnéséig figyelte a légvédelem. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az X közösségi oldalon úgy reagált: figyelemmel kísérik a lengyelországi helyzetet.

Franciaországban terrorveszély miatt erős rendőri és katonai jelenlét lesz szilveszterkor és újév napján a városok közterületein. A belügyminiszter elrendelte 90 ezer rendőr, valamint ötezer katona és több tízezer tűzoltó mozgósítását. A terrorfenyegetés miatt Németországban szigorúan őrzik a kölni dómot is.

Passauban egy asszony és 11 éves kislánya halt meg, hárman megsérültek, amikor egy teherautó gyalogosok közé hajtott. Sajtóértesülések szerint a 63 éves sofőr azt mondta, hogy egy autót akart kikerülni, és véletlenül hajtott föl a járdára.

Donald Trump is szerepelni fog a republikánus előválasztáson indulók listáján Colorado államban, miután a republikánus párt helyi szervezete fellebbezést nyújtott be a szövetségi legfelsőbb bíróságon.

Argentína nem csatlakozik a BRICS szervezethez, mert a politikai nézeteltérések miatt nem hajlandóak a kapcsolatok bővítésére Brazíliával, Oroszországgal és Kínával. A BRICS a fejlődő világ 5 vezető országát, Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-Afrikai Köztársaságot tömöríti.

Vasárnap megnyitják a budapesti rakpartokat az autóforgalom előtt, miután az árvíz levonulóban van. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közölte: Baján és Mohácson az év utolsó napjaiban éri el a folyó a legmagasabb vízállást. Jelentős mennyiségű csapadékra a Dráva és a Felső-Tisza vízgyűjtőin van kilátás.

Az idén Waskovics Andrea nyerte el a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt. A Vígszínház társulatának titkos szavazása alapján a 31 éves színésznek az Üvegcipő és a Pinokkió című előadásokban nyújtott alakítását ismerték el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×