eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Infostart

Tetőzés - A vízügy elmagyarázza, mi a mostani árvíz logikája

"Pelikán József gátőrök" most is léteznek, a természet minden rezdülését ismerik és figyelik, munkájuk nagyon fontos - fogalmazott a Duna budapesti tetőzése idején az InfoRádióban Siklós Gabriella vízügyi szóvivő. A járókelőknek nem nagyon szabadna zavarni a védekezési munkát.

A csapadékos időjárás és a tél közepén jött durva olvadás miatt árhullám vonul le a Dunán és mellékfolyóin.

Budapestnél csütörtökön 701 centin tetőzhet a Duna, két méterrel alacsonyabb szinten, mint 2013-ban.

Az InfoRádiónak nyilatkozó vízügyi szóvivő, Siklós Gabriella is megerősítette, a mostani áradás főként nem közvetlenül a csapadék, mint inkább az olvadás miatti, ráadásul az olvadás üteme és a talajnedvesség-tartalom bizonytalanságai is nehezítették a jósolgatást ez alkalommal.

Mint elmondta, a Duna mentén nagyon sok település most önállóan védekezik, azért ugyanis a településvezetők felelnek.

Másodfokú készültségre a Dunán csütörtökig csak Győr fölött, Nagybajcsnál volt szükség, ott 24 órában kellett figyelni és 24 órás vízőrszolgálatot szervezni szolnoki kollégák bevonásával - karácsonykor is.

Hogy gyalogosan közel lehet-e menni a budapesti árvizet megtekinteni, arról csak laikusként tudott beszélni, mivel Budapesten is önkormányzati hatáskörben van a védekezés, mindenesetre Siklós Gabriella már maga is nagyon kíváncsi a Duna magas vízállására, eddigi feladatai elvégzése közepette még nem nagyon volt módja megnézni.

A Győr feletti töltésszakaszokon viszont

kimondottan kérték a médiumokban és a közösségi portálokon is a vízügyesek, hogy kevesebben legyenek a töltéseken, ugyanis a vízügyesek mozgását nehezítették.

Hosszan sorolta a Tisza vízgyűjtő területén lévő folyókat, amelyeken még továbbra is figyelni kell, de az Ipolyon a Duna felé is igen sok víz érkezik még.

"Az az árvíz logikája, hogy ha a sok hóra eső esik, akkor nagyon gyorsan olvad és gyorsan jön le, ez történt most" - szögezte le.

Egy példát említve azt is elmondta, hogy az Alpokban 1500 méterről 3000 méterre ment fel a hóhatár, az alatt most sok eső esett a hóra, ami nagy mennyiségben indult el lefelé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×